Galați: Nivelul Dunării a crescut cu 3 cm peste cota de atenție și tot crește

Nivelul Dunării

Nivelul Dunării a crescut duminică la Galaţi cu trei centimetri peste cota de atenţie, de 560 cm. Fluviul înregistrează un debit de aproximativ 11.100 mc/s, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii martie.

Cu nivelul Dunării crescut cu trei centrimetri peste cota de atenție, navigatorii sunt obligaţi să circule cu viteză redusă pe sectorul românesc al fluviului pentru a nu produce valuri, în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

Dunărea a ajuns duminică la Galaţi la cota de 563 de cm, cu 3 centimetri peste cota de atenţie, în creştere cu 8 centimetri faţă de sâmbătă, potrivit datelor prezentate de conducerea Adminstraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi. Directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, a precizat că debitul Dunării este de aproximativ 11.100 mc/secundă, în condiţiile în care media multianuală a lunii martie este de circa de 6.700 mc/s.

Citește și: Confesiunile unui politician de dreapta către alegătorii săi. De vorbă cu senatorul Dorin Bădulescu

Totodată, autorităţile au transmis pe 22 martie un aviz către navigatori prin care aceştia sunt obligaţi să circule cu viteză redusă pe sectorul românesc al Dunării pentru a nu produce valuri. „Noi am dat un aviz în 22 martie, am anunţat debitul şi nivelul crescut al Dunării. Astfel, navigatorii nu trebuie să navigheze cu viteză astfel încât să nu producă valuri şi efect de sucţiune, să-şi întărească legăturile când sunt în staţionare şi să asigure serviciul de gardă la bordul navelor, în timp ce gurile de scurgere în Dunăre a apei pluviale de la Dana 16 au fost obturate cu cepuri din lemn pentru ca apa fluviului să nu refuleze pe uscat”, a explicat Dorian Dumitru.

Cota de inundaţii pe Dunăre la Galaţi este de 600 cm, iar cea de pericol de 700 cm.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Scroll Up