7 C
Buzău
joi, 21 februarie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • ȘTIRI SUD-EST
  • SPECIAL

Confesiunile unui politician român de dreapta către alegătorii săi. De vorbă cu senatorul Dorin Bădulescu

editorial

Ion Chiaburu, despre Dragnea Teleormăneanul și scandalul Kovesi. Mărturia unuia care pentru ei nu prea contează

Ion Chiaburu, așa-l știe lumea în Cislău, ca pe unul din neamul lui Chiaburu, cu toate că ăștia n-au avut de niciunele niciodată, cum sunt cei din neamul lui Gică Boieru la care ei au tot fost slugi mai toată viața, chiar dacă numele de familie e Chiaburu... Trag mai...

M-am văzut de puține ori cu Dorin Bădulescu. Și de fiecare dată, indiferent de întrebările mele, mi-a răspuns inteligent și cult cât încape, liber mereu. Da, liber. Și mereu am vorbit despre România lor și România mea. Una, văzută din birourile parlamentarilor noștri, bogată si prosperă, brăzdată de autostrăzi, cu oameni fericiți, spitale moderne, tineret educat, salarii majorate, pensii pe măsură, iar cealaltă, văzută dinăuntru, aşa cum o ştim noi. Iar noi aşa o ştim, cu zero kilometri de autostradă construiți anul trecut, tot zero acum un an și minus 13 km acum doi ani, când se prăbușise o porțiune recepționată festiv, dar executată în dorul lelii. Partea cu bogăția, prosperitatea, plus oamenii fericiți, n-aș mai comenta-o, întrucât dacă ar fi chiar aşa de mare fericirea din țara asta, n-ar mai fugi oamenii pe rupte spre alte zări, unde poţi nu numai să munceşti și să gândeşti, dar să și vorbeşti despre ce ai gândit.

Așadar, de câte ori îl întâlnesc, vorbesc cu el, Dorin Bădulescu îmi place pentru asta. Că e inteligent și liber mereu Și, iată că din interviul de azi, libertatea asta răzbate fără tăgadă.  Bun, m-am luat cu altele și n-am spus esențialul: Dorin Bădulescu este senator PMP, în Senatul României.

România are nevoie de o politică de dreapta puternică

Express Sud-Est: De ce PMP?

Dorin Bădulescu: În primul rând, pentru că după cum bine se știe, am fost dat afară din PNL Buzău pentru că aveam dreptate. Ori eu nu cred că faptul de a avea dreptate trebuie să te facă să te retragi. Dimpotrivă, trebuie să continui. Nu puteam să spun am văzut destule, m-am săturat, nu mai are nici-un rost, să nu mai aud de partide etc. Nu că aș fi fost eu foarte intoxicat, pentru că cine e foarte intoxicat de boala de partid, nu mai e în stare să se dezintoxice. E atât de gravă boala, încât devine cronică. Politica de partid tâmpește, realmente tâmpește. Sunt oameni care își pierd simțul realității, nu mai sunt în stare să gândească autonom, asta e foarte grav.

Or, eu sunt genul de om cu picioarele bine înfipte în pământ, care nu se dă bătut și continuă cu ce are de spus, de făcut în societatea românească și doar alegătorii pot să mă trimită acasă dacă consideră ei că e cazul. Am ce face, eu am o profesie care mă pasionează. E una dintre cele mai nobile profesii din lume. Mă refer la avocatură, la apărarea oamenilor.

Citește și: DEZVĂLUIRI! „Statul paralel” a fost „moșit” la Antena 3! Cu banii de la TelDrum

Însă cred că e o chestiune de coerență cu mine însumi. Întotdeauna am crezut că România are nevoie de o politică de dreapta puternică, care să ştie să reprezinte în deciziile politice naţionale oamenii de dreapta. Că avem nevoie de o forţă politică de dreapta puternică, care ştie să militeze pentru statul de drept, care este foarte bine definit de Consiliul Europei. Că democraţia românească are nevoie de un partid puternic de dreapta care, indiferent dacă este la guvernare sau este în opoziţie, să ştie să lupte pentru valorile europene.

„Era aşa rău să fi fost şi noi normali?!”

Dorin Bădulescu: Astfel, nici nu mi-am dat seama când am ales PMP. Au tras de mine și o serie de prieteni: „Vino, vino, că oricum în PNL e Blaga, care știi ce face cu intelectualii, ce părere are el despre intelectuali.” Și m-am lăsat convins.

Pentru că eu așa gândesc. Cu PSD-ul şi ai lor, la stânga, și un partid la fel de puternic, la dreapta, în sfârşit politica românească ar fi retrăit fabula: „ştiam cine-i boul, ştiam cine-i vițelul”.

Ca peste tot în lume, acolo unde democraţia are coajă – două partide mari, puternice, cu viziuni doctrinare bine definite, cu oferte electorale limpezi: fie un stat mai implicat, fie unul mai puţin băgăcios; fie o societate puternic asistată, fie una liberală, care practică competiţia cinstită la toate palierele. În jurul lor, sateliți născuți conjunctural, de la verzi, la roşii şi la violeți. Peste toate, o Justiţie cinstită şi nearondată şi o Curte Constituţională profesionistă. Apoi un preşedinte demn, care să reprezinte ţara la extern şi să mențină echilibrul politic la intern.

Era aşa rău să fi fost şi noi normali?! Măcar o dată după atâtea democraţii originale traversate, după atâtea nebunii şi improvizații politice pe care le-am plătit noi, nația, ca nişte abulici, ca nişte hipnotizaţi, fără să ne revoltăm, fără să întrebăm „Ce poftiți, mă, musiu, de ce să muncească unii pe rupte, ca să vă plătească demențele voastre politice; pentru ce să plătim sute de mii de amatori, de analfabeţi, de şmenari, de rătăciți în politică, fără rost?”.

Înghesuiala de la centru sau neasumarea niciunei politici adevărate

Dorin Bădulescu: Nenorocirea e că la noi sunt mai multe partide care s-au recomandat a fi de dreapta, din 90 încoace, și au creat, cel puțin la nivelul reprezentărilor politice, identități care sunt descrise ca fiind de dreapta. S-a vorbit mai degrabă despre identități de centru-dreapta, așa cum în partea cealaltă s-a vorbit despre centru-stânga, pentru că fiecare partid a ținut să introducă vocabula suplimentară “centru”  pentru a evita percepția de partid aflat la extremă. Acesta mi se pare un gest extrem de semnificativ în raport cu publicul. Pe această filieră a discursului public s-a legitimat public ideea că unele partide sunt de stânga sau de dreapta.

Citește și: Unde se mai află PNL Buzău în politica locală? De vorbă cu deputatul liberal Cristinel Romanescu

În al doilea rând, aceleași partide au susținut că nu e important să dezvolte foarte mult ideea, în sensul în care a vorbi prea mult pe această temă înseamnă a ieși dintr-o zonă de interes pentru public. A existat un soi de timiditate, ca să nu spun mai mult, faţă de dezvoltarea unei identități clare, ca şi cum agregarea unei identități coerente i-ar plictisi pe cetățeni. Pe de altă parte nici dinspre societate n-a venit o cerere expresă și insistentă, în sensul în care cetăţenii să spună „nu mai putem dormi şi mânca dacă nu ne daţi o definiție doctrinară foarte puternică”.

Strada și… 

Dorin Bădulescu: Anul trecut și la începutul acestui an au existat răbufniri vizibile a unor puternice dezechilibre ale societăţii româneşti. Lumea a ieşit în stradă. Unii sancționând guvernul, alţii, mai puţin numeroși, manifestându-şi sprijinul necondiționat pentru acesta. Aş tinde să spun că, într-o ţară care-şi aşează democraţia din aproape în aproape, nici măcar nu e ceva anormal.

Voi încerca, însă, să tratez „în modúl” ceea ce se întâmplă în România. Şi, pe cât se poate, doar din punctul de vedere al „lucrătorului” din politica românească. Motivele pentru care scindarea „societăţii civile” (care alta ?!) se face atât de radical, zgomotos, dintr-o direcție şi visceral, sunt, pentru observatorul cât de cât atent, la vedere.

fâsâiala proiectului de țară al liderului PSD, Liviu Dragnea

Dorin Bădulescu: Merită reflecții şi lipsa nuanțelor din mesajele demonstranților. Dar, poate că aşa se întâmplă când aceste mesaje sunt „la comun”, când nu există (şi nu există) nici formatori de opinie, nici lideri, nici culegători-diseminatori de informaţii reale. Se ajunge astfel (nefericit traseu) la concluzia că, de fapt, românul, politician sau cetăţean „simplu” (din stradă sau doar mânuitor de telecomandă), nu ştie ce vrea. Pe politicienii de stânga i-aş pune deoparte întrucât, s-a văzut, în 28 de ani, că nu se pot schimba.

Ne întoarcem la stradă. Nu am auzit nici de o parte, nici de alta, „domnilor, tragem de un buget mic. Ce ar fi să îl mărim? Să învăţăm România să producă mai mult, să obligăm politicienii să lucreze doar pe această temă.” Cu alte cuvinte, un proiect de ţară. Ce facem ca la anul să avem bugetul cu 15% mai generos, ce facem peste 3-5-10-15 ani pentru a dubla, de pildă, intrările de bani în acest buget?

Să socotim resursele şi să vedem pe care mizăm. Nici vorbă de astfel de scheme logice. În esenţă, nimeni nu pare să sesizeze falimentul (pentru noi, cetăţenii). Ba din contră, a sesizat lipsa unui proiect de țară liderul PSD, Liviu Dragnea, care a venit însă, de curând, doar cu fâsâiala unui astfel de proiect.

„Doi mari vinovaţi şi un profitor, al treilea vinovat”

Express Sud-Est: Ar fi avut vreo şansă oamenii inteligenți, integri, care ar fi spus ce nu trebuie să mai facem? Cum credeţi că ar reacționa o parte a demonstranților (şi ştiţi Dvs. care) dacă un lider le-ar spune că poţi vota doar după ce ai pus degetul pe un ecran tactil, în dreptul a trei răspunsuri corecte? Deşi e firesc ca votul să vină din partea cuiva care ştie măcar cât fac 3,5 x 6, cine şi unde a făcut Unirea (Mică) sau care este rolul Parlamentului (întrebările ar fi generate aleatoriu din câteva mii), acest exercițiu – cu finalitate selectarea minților întregi – nu poate fi expus de niciun om politic (sau care ar vrea să intre în politică). Om care, să ne înţelegem, ar fi animat de cele mai bune gânduri faţă de popor. Cum s-a ajuns aici? De unde dragul acesta de „minte-mă frumos”?

Citește și: Resturi de mâncare, gunoaie, ambalaje, dar mai ales niște oameni-gunoaie. Iată ce a rămas după Congresul PSD

Dorin Bădulescu: Păi, sunt doi mari vinovaţi şi un profitor, al treilea vinovat. Primii vinovaţi suntem noi, cei mulţi, cu disprețul generalizat faţă de educaţie, instrucție şi „învățători”. Mai nou, facem apel la valorile tradiționale. O listă cu valorile tradiționale atacate, alterate şi pentru care nu s-a ieşit în stradă, ne-ar pune într-o situaţie sensibilă. Aşadar, ca să fim „moderni”, avem o listă selectivă a valorilor tradiționale. Pe alea învechite le-am dat la spate (sic!). După cum se vede (şi era anticipabil), doar o parte din acestea nu pot susţine societatea în echilibru.

În presa românească, falșii ziariști au reuşit să „îngroape” orice om de bun simţ

Dorin Bădulescu: Al doilea nominalizat este presa. Spun presa şi nu jurnalismul pentru că acesta din urmă a murit. Bine, şi presa ca a patra putere în stat a murit. Sau, dacă e „putere” şi nu poate schimba nimic în bine, ce e de făcut? Dacă nu a reuşit Clubul Român de Presă acum două decenii să reglementeze comportamentul profesional al celor implicaţi în punerea în circulație a informației, poate că legiuitorul ar fi trebuit să o facă. OK, nu eşti jurnalist, îţi baţi joc de „deontologie”, eşti obligat să îţi marchezi emisiunea cu inscripția „Divertisment”.

Aceasta este realitatea. Mulţi români se uită la TV ca la Dumnezeu, neînțelegând diferenţa dintre jurnalism şi emisiune comercială ori de pupincurism politic, dar nici nu ar fi dispuși să asculte explicaţii şi să înţeleagă această diferență. Culmea e că şi jurnalismul de calitate ar putea aduce bani. S-a şi dovedit pe ici, pe colo că se poate. Jurnalismul trebuie să respecte nişte reguli privind sursele, verificarea informației, dreptul la replică ş.a.m.d. În absenţa acestor rigori, falșii ziariști au reuşit să „îngroape” orice om de bun simţ care s-a încumetat, fie şi pentru un termen scurt, să se implice în politică. Culegem roadele.

Din păcate, acest model şi nu cel al jurnalismului a fost adoptat şi în social media care, astfel, s-a transformat dintr-o posibilă armă a celor mulţi, într-o mare bălăcăreală şi unde, să o spunem clar, manipularea este lucrul cel mai ușor de înfăptuit.

Dorin Bădulescu: Oamenii politici sunt expulzați din sistem, înăuntru rămânând doar politicienii

Ei, da şi, cu voia Dvs., ultimul pe lista … vinovaților, EL, politicianul. Uns ca „ales”, el este, de fapt, parte a unui mecanism care trebuie să „producă” şi să protejeze pe toţi cei care sunt deja „înăuntru”. Cei cu convingeri proprii, „revoluționarii”, neînregimentabilii, sunt izolați şi, mai devreme sau mai târziu, extrași din sistem ca o măsea stricată fără să apuce măcar să-şi expună proiectul în politica „mare”. Astfel, oamenii politici sunt expulzați din sistem, înăuntru rămânând doar politicienii. A ieşit pentru cei dintâi cineva în stradă? (Va urma)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

opinia zilei

Dosarul Kovesi, cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea. Ori despre miza unui război aproape pierdut de către gașca de penali din fruntea PSD

Dosarul Kovesi există fiindcă numele lui Dragnea apare în poziții deloc onorante în consistente dosare referitoare la fraudarea fondurilor europene. Se prea poate ca nu toți pesediștii să fie hoți, așa cum ne încredințează doamna Ecaterina Andronescu, însă mai mult ca sigur că Livică Teleormăneanul este. De vreo două luni...

topul de azi

știri
SUD-EST

du-te la categorie

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren, ce mergea pe ruta București - Vatra Dornei. Protagoniștii: doi studenți, născuți-crescuți în Calvini, între care exista o singură deosebire,...
joi, 21 februarie, 2019
Vremurile sunt cum sunt, dar să vedem cum stăm cu vremea
Buzău
cer fragmentat
7 ° C
7 °
7 °
62 %
2.5kmh
76 %
joi
7 °
vin
6 °
sâm
-2 °
Dum
0 °
lun
1 °

weekend

Hai la bulivar, birjar, în Brăila. Locuri de vizitat în orașul fără salcâmi de la Dunăre

Brăila este unul dintre orașele în care îmi place să revin. Cauza principală cred că este Dunărea. De fiecare dată când ajung, caut să mă reped până acolo, să contemplu apa liniștită și soarele care se reflectă în valurile mici, ”ondulate”, cum scria pe vremuri un supliment de vacanță...

redacția express sud-est

CONSTANTIN LUPU
Pentru a schimba lumea, trebuie să te schimbi în primul rând pe tine. Abia apoi poți să cutezi la așa ceva.
COSMIN NEACȘU
Dacă dorim să continuăm a trăi aici, acasă, este nevoie de o schimbare de atitudine.
LUMINIȚA CÂMPEAN
Schimbarea este legea evoluției umane. De aceea, cei care rămân încremeniți în trecut sau prezent, sunt sigură că vor rata viitorul.
GEORGE LIXANDRU
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.
GHEORGHE ARGHIR
Să ai speranță, să îmbrățișezi o posibilitate după alta – cu siguranță asta îl caracterizează pe OM! E timpul să ieșim dintre dărâmăturile comunismului. E timpul să înfruntăm viața așa cum este ea!

la zi
EXPRESS

du-te la categorie

Legile justiției, în pericol de a deveni legile penalilor! O nouă OUG, pregătită pe șest de Tudorel Toader, îi va da șefului Secției speciale...

O nouă Ordonanță de Urgență pentru Legile Justiției este pregătită de ministrul Tudorel Toader. Prin ordonanță, ministrul Justiției vrea să-i dea șefului Secției speciale de investigare a magistraților puteri depline. Potrivit proiectului de Ordonanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiției. Potrivit proiectului de OUG, Secția pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a șefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul...

reportajul zilei

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren,...

Telefon:

+40 755 977 819

E-mail:

georgelixandru@live.com

joi, 21 februarie, 2019

© EXPRESS SUD-EST | Toate drepturile rezervate