Pescuitul la scrumbie, exclusivitate pentru o asociație de pescari din Sfântu Gheorghe?

Pescuitul la scrumbie

Un grup de pescari ce reprezintă interesele Asociației de pescari din Comuna Sfântu Gheorghe, a solicitat, într-o discuţie purtată cu Guvernatorul Mălin Muşetescu, la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării,  repartizarea toanelor exclusiv localității Sfântu Gheorghe pe tronsonul km 0-29 al Brațului Sf. Gheorghe.

Pescarii din Sfântu Gheorghe au mai cerut ca, pentru scrumbie, fiecare localitate să pescuiască în dreptul său, astfel încât să nu mai apară presiunea pescuitului pe primii 20 km ai brațului, unde mai multe asociații din diferite localități au primit, până anul acesta, autorizații pentru pescuitul la scrumbie.

Aceştia au atras atenția asupra pericolului de suprapescuit, care poate conduce la dispariția fenomenului de migrație a acestei specii iar în argumentele lor susțin că prin scăderea presiunii pescuitului pe prima parte a Brațului Sfântu Gheorghe, scrumbia va avea mai multe șanse să ajungă la Brăila, lucru doar ipotetic la această oră.

Citește și: Ocolul Tecuciului în 2300 de zile sau de ce nu vrea varianta ocolitoare a Tecuciului ca să-i fie tăiată ”pamblica” de inaugurare

„Asociația de pescari din Sfântu Gheorghe nu va participa la întâlnirea care va avea loc în data de 15 martie 2018 cu celelalte asociații de pescari care au repartizate zone pe Brațul Sfântu Gheorghe în primii 40 de km, urmând ca medierea finală să fie realizată de ARBDD la o a treia întâlnire, după ce toate asociațiile își vor fi expus propunerile și propriile argumente”, se arată într-un comunicat oficial al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Legi nescrise pentru pescuitul la scrumbie

După întâlnirea cu pescarii din Sfântu Gheorghe, Guvernatorul Mălin Muşetescu a declarat: „Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării nu poate lua o decizie în ceea ce priveşte solicitarea pescarilor din Sfântu Gheorghe, însă ce putem face e să mediem acest, să îi spunem, conflict cu alte asociaţii ale pescarilor.

Citește și: Strategie nouă în PNL. Șefii de filiale suspectați de „blaturi” cu PSD, vor fi schimbați!

Legislaţia actuală nu prevede acest drept de exclusivitate asupra resursei piscicole aşa cum cer pescarii din Sfântu Gheorghe, deşi înainte de 1989 acestea erau regulile, nu ştiu dacă scrise dar nescrise cu siguranţă: pescarii din Mahmudia şi Murighiol pescuiau la ei în zonă, cei de la Sfântu Gheorghe nu aveau ce să caute la Mahmudia şi Murighiol. Şi invers. Chiar şi pe braţele Sulina şi Chilia erau acelaşi reguli cu excepţia celor din Mila 23, care ajungeau până aproape de Sulina”.

Şi pentru că pescarii din Sfântu Gheorghe vor exclusivitate la pescuitul la scrumbie între km 0-29 al braţului Sfântu Gheorghe, ei bine, pe cel puţin un kilometru nu o vor avea: primarul localităţii, Valentin Sidorencu, a cerut atât Guvernatorului cât şi asociaţiei de pescari ca un km de Dunăre să fie pentru pescuitul familial: s-a aprobat!

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Scroll Up