Unde se mai află PNL Buzău în politica locală? De vorbă cu deputatul liberal Cristinel Romanescu

0

Dreapta este astăzi într-o situaţie mai precară decât aceea din anul 2000. Sunt deja vreo patru, cinci partide care divizează electoratul de dreapta. Pe lângă PNL, există USR, care e mai degrabă de centru, decât de dreapta, dar asta e altă chestiune, există partidul lui Traian Băsescu, există partidul lui Tăriceanu. Toate aceste formațiuni, în loc să fie în competiţie cu stânga, se află în competiţie între ele. În aceste condiţii, victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă. De asemenea, o să fie apoi alegerile parlamentare. De aceea, vă propunem acest interviu. Un interviu complet pe această temă, avându-l partener de dialog pe deputatul Cristinel Romanescu.

Cristinel Romanescu este liberal. Un liberal autentic. Unul dintre puținii liberali buzoieni care nu s-a vânturat de la un partid la altul.

De la început

Express Sud-Est: Acum vreo opt ani PNL participa la făcutul cărților în municipiul Buzău și avea un cuvânt greu de spus și la nivelul județului. Unde se mai află PNL Buzău în politica locală?

Cristinel Romanescu: Eu cred că și PNL Buzău a urmat un proces până la urmă normal de la un partid de 11-12 la sută prin anii 2000, la o organizație puternică care ani la rând a reușit tot ceea ce și-a propus. E firesc că după o perioadă fastă să urmeze și o pantă descendentă. Eu văd acest lucru ca pe o șansă. Chiar una uriașă pentru liberali. Avem ocazia să o luăm de la început, ca de atâtea ori în istorie, și să demonstrăm că reprezentăm electoratul de dreapta cinstit, fără compromisuri, fără tot felul de mezalianțe care ne-au adus numai necazuri.

Tăriceanu nu mă interesează

Express Sud-Est: În ultima vreme există o adevărată dispută pe identitatea liberală. Tăriceanu susține întotdeauna că singurul partid cu adevărat liberal de azi este ALDE și că PNL-ul s-a îndepărtat de valorile liberale autentice.

Citește și: DEZVĂLUIRI! „Statul paralel” a fost „moșit” la Antena 3! Cu banii de la TelDrum

Cristinel Romanescu: Vorbiți de o persoană pe care eu nu o mai cunosc de la o vreme și ale cărei idei și programe nu mă interesează. Actualul PNL încearcă, și cred că rezistă, să rămână la nivelul PNL-ului din ’90. Diferența între ’90 și ’40 este de 50 de ani, vă dați seama, e mare și a fost ocupată de epoca aceea dezastruoasă pentru noi și pentru poporul român și care ne-a schimbat, din păcate pentru unii din noi, mentalitățile și comportarea.

Credeți că intrarea în USL a fost o greșeală pentru partid? S-a abdicat atunci de la valorile liberale pentru alianța cu social-democrații? Starea noastră politică și țelurile electoratului ne-au împins la asemenea combinații. Nu a fost nici dorința socialiștilor, social-democraților, să ne pierdem identitățile și valorile. Dar pentru a putea asigura o conducere puternică țării a fost nevoie să facem, și dintr-o parte și, dintr-alta, niște sacrificii. Ăsta e adevărul.

O uniune fără bună credință

Express Sud-Est: Până la urmă ideea USL-ului a fost un câștig pentru partid sau PNL a suferit anumite pierderi de imagine din această cauză?

Cristinel Romanescu: A fost… Ar fi fost un mare câștig dacă exista bună-credință și dintr-o parte, și dintr-alta. Din partea noastră eu cred că a fost. Și cu asta am răspuns la orice altă întrebare.

Cezar Preda a făcut PNL praf la Buzău

Express Sud-Est: Acum doi ani, Cezar Preda v-a atacat dur, lăsând să se înţeleagă că v-ați fi înţeles cu PSD pentru a prelua șefia Consiliului Județean Buzău, după ce Cristi Bîgiu a fost suspendat, fiind arestat preventiv pentru luare de mită…

Citește și: Nehoiu, în amintirile lui Dan Puric

Cristinel Romanescu: Cezar Preda a făcut PNL praf la Buzău, mai aveam puţin şi rămâneam cu praful de pe tobă. Am ajuns acolo dintr-o lipsă cruntă de dialog între noi, dintr-o lipsă de respect în echipa Partidului Naţional Liberal, dintr-o ruptură înfiorătoare între fostele PDL și PNL, dintr-o ruptură de realitate între ceea ce aşteaptă oamenii de la noi şi înainte de campanie, şi în perioada campaniei, şi ceea ce au făcut unii colegi atât timp când au fost la decizia PNL.

Ne-am uitat pasivi cum noii liberali clamează soluțiile de viitor pentru PNL, însă în anumite momente nu au ezitat nicio secundă să pactizeze cu PSD-ul, şi să-l pună pe tavă, acuzându-ne pe noi vechii liberali că am făcut alianțe cu PSD. Iar rezultatele slabe au fost şi rezultatul atât al acuzelor din ambele părți, cât și al blaturilor dintre noul, atunci, PNL şi PSD. Oamenii vor să ne vadă într-o competiție reală, în luptă cu PSD-ul, dar, deocamdată, ei încă ne simt ezitanți și în anumite locuri ne simt chiar oarecum în complicitate, ceea ce nu e adevărat. Ar trebui însă să și probăm acest lucru.

„Niciun blat cu PSD”

Express Sud-Est: L-ați susținut pe Ludovic Orban…

Cristinel Romanescu: Pentru că sunt adeptul sintagmei „Niciun blat cu PSD”! Pentru că PSD dacă te prinde îngenuncheat, rămâi fără cap! Apoi, erau două elemente principale, în afară de programul pe care dânsul şi echipa l-au prezentat, care stăteau la baza moţiunii noastre, program care poate fi îmbunătățit în această perioadă. Primul motiv este cel legat de Ludovic Orban ca persoană, un om experimentat care cunoaşte PNL, îi cunoaşte pe oamenii din partid şi are o experienţă care îl califică să fie unul din liderii care va duce PNL în anii următori înainte, în aşa fel încât să putem oferi soluţii și pentru revenirea noastră și pentru depesedizarea acestei țări.

Express Sud-Est: Este PMP un partid cu care să lucrați la așa ceva?

Cristinel Romanescu: Nu. Am face tot un fel de USL!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here