luni, 1 martie, 2021
4.8 C
Buzău

Costel Fotea zice că Galațiul va avea centură europeană

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Galați Costel Fotea zice că Galațiul va avea centură europeană

Costel Fotea zice că Galațiul va avea centură europeană

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Centura Galaţiului, extinderea şi modernizarea ei, cel mai amplu proiect de infrastructură al Galaţiului din ultimele decenii, pentru care Consiliul Judeţean (CJ) şi Consiliul Local (CL) şi-au dat mâna, a obţinut cel mai mare punctaj dintre toate proiectele de drumuri ale autorităţilor judeţene.

Anunţul a fost făcut, ieri, de către preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, la finele şedinţei extraordinare a aleşilor judeţeni, care au mai acordat un vot favorabil acestei investiţii. „Centura Galaţiului este o prioritate. La sfârşitul lunii ianuarie, a intrat în verificări. Îmbucurător este faptul că am primit al doilea rând de clarificări, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că suntem pe drumul cel drept. Centura are peste 80 de puncte, este eligibilă. Trebuie 50 de puncte ca proiectul să fie declarat eligibil. În momentul de faţă, nu avem niciun drum judeţean depus pe SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării – n.r.) care să aibă un punctaj atât de mare”, a precizat şeful CJ.

Citește și: Unde se duc banii noștri, când se duc / Consiliul Județean Tulcea cheltuie zeci de milioane de euro pentru modernizarea unui aeroport fără… avioane

Costel Fotea estimează că, cel târziu în vară, autorităţile judeţene vor primi undă verde pentru implementarea acestui proiect cu bani europeni. „Cred că până la sfârşitul lunii iunie-iulie, vom primi răspunsul final. Mi-am luat marjă de siguranţă, dar sper ca răspunsul să vină mult mai devreme”, a afirmat reprezentantul CJ.

În ceea ce priveşte exproprierile pe care autorităţile le vor face pentru extinderea şi modernizarea Drumului de Centură, preşedintele Consiliului Judeţean a reiterat că „nu vom intra la exproprieri până nu vom avea contractul semnat. Acele gospodării, imobile – unii dintre cei expropriaţi vor fi societăţi comerciale, care îşi desfăşoară activitatea economică acolo – au fost evaluaţi şi vor fi evaluaţi de către o firmă specializată în exproprieri. Evaluarea este făcută de către un expert autorizat, conform legii. Nu o face Consiliul Judeţean. 10 la sută din cheltuielile eligibile pot fi acordate pentru despăgubiri, adică, până în trei milioane de euro”, a declarat Fotea.

Citește și: Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” din Buzău va fi restaurată

Reamintim că extinderea şi modernizarea Drumului de Centură se ridică la 40 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane reprezintă cheltuieli eligibile (sunt asigurate din fonduri europene), iar restul cheltuielilor vor fi suportate de către Consiliul Judeţean şi Consiliul Local.

Amintim că pe lista exproprierilor se numără nu mai puţin de 55 de poziţii. Dintre acestea, 19 se referă la construcţii şi terenuri, la pachet, iar restul – la suprafeţe de teren de diferite dimensiuni. Patru dintre acestea vizează societăţi comerciale, iar 15 – anexe şi case (cele mai multe fiind anexe, conform reprezentanţilor CJ).

Potrivit evaluărilor autorităţilor, suprafaţa ce urmează a fi expropriată pentru extinderea şi modernizarea Drumului de Centură este de 13.044 de metri pătraţi. Reprezentanţii instituţiei estimează că valoarea exproprierilor va fi cuprinsă între 6,5 şi 7 milioane de lei.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...