miercuri, 3 martie, 2021
11.4 C
Buzău

Ce îi pregătește Dragnea Laurei Codruța Kovesi

EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri Ce îi pregătește Dragnea Laurei...

Ce îi pregătește Dragnea Laurei Codruța Kovesi

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

E destul de limpede că alianța PSD-ALDE nu e deloc sigură pe situaţie. Că nu ştie ce decizie să ia. Că e foarte posibil să acționeze sub imperiul resentimentului. Pentru a-şi face cheful ar putea recurge chiar la serviciile Curţii Constituţionale de la care se aşteaptă o decizie de natură să-l oblige pe preşedintele Iohannis să accepte demiterea șefei DNA.

Oricum am interpreta indiferența afișată de Liviu Dragnea cu privire la revocarea Codruței Kovesi de la şefia DNA, afirmarea mai mult decât bizară a independenței totale de care s-ar bucura Tudorel Toader în această privință este nu doar spectaculoasă, ci suspectă cât cuprinde. 

Ceva nu este deloc “ok” în privinţa acestei metamorfoze. Cine ştie cât de versatil, de cameleonic, de manipulator, de puţin cinstit, de inconsecvent în vorbe şi în fapte este Liviu Dragnea are toate motivele să fie cu ochii-n patru. Prea e mieros președintele PSD, prea e gata să-i ofere chiar un mărțișor Codruței Kovesi.

Iohannis și jocul de glesne

Toată această operațiune bizară de îndulcire a tonului ce ar putea să conțină gânduri ascunse se impune coroborată cu o alta. Cu lansarea pe piaţă a zvonului că, la rându-i, şi preşedintele Klaus Iohannis ar fi schimbat foaia. Că e mai mult ca sigur că preşedintele va admite revocarea Codruței Kovesi. Se vorbește chiar că pe biroul lui Iohannis s-ar afla deja plicul cu numele succesoarei șefei DNA. Trec acum peste faptul că, până şi cel mai inocent telespectator ştie că, dacă s-ar dovedi adevărată, o astfel de informaţie ar distruge orice urmă de credibilitate a preşedintelui României. Că i-ar submina, fără drept de apel, până şi cea mai mică şansă de izbândă în cazul în care ar dori să obţină un al doilea mandat la Cotroceni în alegerile de la sfârşitul anului 2019.

Citește și: Bilanțul hoților sau Kovesi, președintele partidului DNA

Se vede cu ochiul liber. S-a urzit sub ochii noştri o uriaşă acţiune de dezinformare. Ea reprezintă un indiciu cum nu se poate mai limpede că alianța PSD-ALDE nu e deloc sigură pe situaţie. Că nu ştie ce decizie să ia. Că e foarte posibil să acționeze sub imperiul resentimentului. Pentru a-şi face cheful ar putea recurge chiar la serviciile Curţii Constituţionale de la care se aşteaptă o decizie de natură să-l oblige pe preşedintele Iohannis să accepte demiterea șefei DNA.

„Un conflict juridic de natură constituțională”

După ce Kovesi a punctat, din nou, odată cu prezentarea raportului de activitate DNA şi este tot mai evident că îl are pe Iohannis de partea sa, PSD pregătește încă o cale de atac.

Surse din interiorul PSD susţin că în cazul în care preşedintele va refuza revocarea actualei șefe a DNA, PSD va contesta decizia preşedintelui la CCR, pe motiv că a generat un conflict juridic de natură constituțională.

Anticipata manevră a PSD se bazează pe o laxitate legislativă, dar şi pe o interpretare surprinzătoare dată de Curtea Constituţională (CCR) pe una dintre legile Justiţiei (mai exact pe Legea 303/2004), privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care detaliază procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT şi Parchetul General.

Citește și: Săptămâna şi… caricatura! Azi: Horia Teodorescu, Baronul Peștilor sau 1 miliard de euro pentru famiglia mea

În acest context, potrivit surselor citate, juriștii PSD strâng deja argumente pentru a sesiza CCR, pe motiv că, prin refuzul de a semna demiterea șefei DNA, Iohannis declanșează un conflict juridic de natură constituțională între Preşedinţie şi Guvern. Pe scurt, scopul PSD este să-l oblige pe Iohannis să accepte revocarea Codruței Kovesi cu mâna CCR, condusă de Valer Dorneanu, fostul parlamentar social-democrat.

Pe ce se bazează PSD? Pe o formulare imprecisă din Legea 303/2004, fundamentul juridic pentru numirea sau revocarea Codruței Kovesi. În timp ce procedura de numire a şefului DNA este fără echivoc (ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele acceptă sau refuză), în cazul revocării formularea lasă loc de interpretări. „Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei“, prevede articolul 54 din legea amintită.

Iohannis, obligat să accepte revocarea Codruței Kovesi

Interpretând legea pe principiul simetriei juridice, reiese că dacă la procedura de numire, şeful statului poate să respingă o propunere venită de la ministrul Justiţiei, poate să refuze şi o propunere de revocare.

Astfel, motivarea CCR poate sta la baza contestației pe care PSD o va face privind conflictul juridic de natură constituțională între Preşedinţie şi Guvern. Sigur că juriștii PSD vor decupa interpretarea CCR şi o vor folosi în sesizare, tocmai ca să pună în valoare formularea laxă a articolului privind revocarea. Să mai spunem un lucru: motivarea CCR a fost publicată fix în ziua în care CSM a dat aviz negativ pentru revocarea Codruței Kovesi. Credeţi că e o coincidență? Eu nu. Iar în cazul în care CCR va da dreptate PSD pe un conflict de natură constituțională, preşedintele Klaus Iohannis ar fi obligat să accepte revocarea șefei DNA.

Sesizarea poate fi făcută de președinții celor două Camere, Liviu Dragnea  şi Călin Popescu Tăriceanu, sau de premierul Viorica Dăncilă. „Să ajungem în acea realitate care deocamdată este virtuală“, a spus Liviu Dragnea, întrebat dacă se va ajunge la CCR.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...