duminică, 7 martie, 2021
3.5 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI PSD se dă din nou la legile anticorupţie

PSD se dă din nou la legile anticorupţie

PSD se dă din nou la legile anticorupţie

NEWS

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Noul atac la legislaţia anticorupţie survine imediat după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a solicitat revocarea șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în urma acuzelor publice aduse de către membrii familiei Cosma şi Sebastian Ghiţă.

PSD dă din nou asalt la legislaţia anticorupţie. Proiectul deputatului-mitralieră Cătălin Rădulescu, prin care se doreşte dezincriminarea faptelor de corupţie dacă beneficiul este „pentru altul” şi limitarea foloaselor necuvenite doar la cele materiale, a trecut de Consiliul Legislativ şi a fost trimis săptămâna trecută, pe 19 februarie, la Senat.

Astfel, politicienii încearcă să se pună la adăpost de dosare de luare de mită şi trafic de influenţă. Cum ar veni, dacă nişte miniştri PSD îi fac cadou fiului lui Dragnea şi/sau apropiaților lui o insulă de pe Dunăre, cum beneficiul nu ar fi fost «pentru sine» nu mai e corupţie ci, cel mult, vreo abatere disciplinară a miniștrilor în cauză.

Ori dacă, la o licitaţie publică, un primar avantajează o firmă de partid, care peste vreun an sau doi donează generos pentru campania electorală a domnului primar ori a partidului, iar nu se poate spune că e vreun folos «pentru sine». Iar exemplele aberante de acest fel pot continua, că e lungă lista de fini, finuțe, fraţi, surori, fii şi nepoți, găști şi găşculiţe care pot beneficia de pe urma faptelor de corupţie, fără ca cei care îi favorizează să mai poată fi traşi la răspundere.

De altfel, și reprezentanţii Consiliului Legislativ s-au arătat destul de clar în obiecţii. „Precizăm că atât condiţia obţinerii de foloase necuvenite «pentru altul», cât şi cea referitoare la obţinerea şi a altor foloase decât cele materiale, se regăsesc în toate instrumentele internaţionale la care România este parte, fiind elemente constante ale definirii noțiunii de «corupţie»”, se arată în raportul Consiliului Legislativ, care face trimitere la Convenția penală privind Corupţia, Strasbourg, 1999, Convenția Națiunilor Unite privind corupţia, New York, 2003, Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iulie 2017, privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.

Sintagma «pentru sine sau pentru altul» a urmărit, în concepția legiuitorului, evitarea situației în care autorul faptei deşi comite o infracțiune, ar putea să invoce, în apărarea sa, faptul că nu este beneficiarul foloaselor rezultate, în fapt, o asemenea abordare nu are legătură cu realitatea. Astfel, este absurd să presupunem faptul că o persoană comite o asemenea infracțiune fără nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terțe persoane.

De asemenea, în ceea ce priveşte sintagma «bani, bunuri ori alte foloase necuvenite», intenţia legitimă a legiuitorului de a nu limita tipurile de foloase necuvenite ce se pot obţine dintr-o asemenea infracțiune a dus, în timp la absurdități şi la concluzii contrare acestei intenții. În acest mod, câștigul de imagine, popularitatea ori rezultatul unui scrutin electoral au devenit foloase necuvenite» ale unor infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora, ceea ce este absurd.

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...