duminică, 7 martie, 2021
6.6 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Anchete Primăria Galați bagă mâna în buzunarele cetățenilor. Anchetă penală privind maşinile Poliţiei...

Primăria Galați bagă mâna în buzunarele cetățenilor. Anchetă penală privind maşinile Poliţiei Locale folosite de Primărie

Primăria Galați bagă mâna în buzunarele cetățenilor. Anchetă penală privind maşinile Poliţiei Locale folosite de Primărie

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Primăria Galați a fost dată în judecată de Poliția Locală pentru recuperarea unui prejudiciu de 200.000 de lei, descoperit de Camera de Conturi Galaţi – structură a Curţii de Conturi a României – în cadrul auditului financiar efectuat anul trecut, asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pentru anul 2016. Mai mult, actele de constatare întocmite de auditori au fost înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galați, unde există deja o anchetă penală.

Dacă, în anii trecuţi, valoarea estimată a abaterilor descoperite de auditorii Curţii de Conturi la Primăria Galați depăşea câteva milioane de lei, cel mai nou raport făcut public totalizează nereguli de 641.000 de lei. Acestea au fost constatate în urma unei acţiuni de control efectuate anul trecut, dar care a vizat anul financiar 2016.

Abatere de 280.000 de lei

Din cele cinci principale abateri generatoare de prejudicii constatate de Camera de Conturi la Primăria Galați, cel mai greu atârnă în balanţă plăţile făcute în perioada 2014-2016 membrilor comisiilor constituite la nivelul municipiului pentru vânzarea spaţiilor comerciale, a spaţiilor medicale ori a comisiilor de contestaţie – 280.000 de lei.

Este vorba despre nişte indemnizaţii plătite „fără existenţa documentelor justificative care să ateste activitatea desfăşurată în cadrul acestor comisii”, se arată în raport, pentru care Primăriei i s-a cerut să stabilească întinderea prejudiciului şi să dispună măsuri de recuperare.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că această măsură a fost contestată în instanţă. Dar, până când justiţia va stabili cine a greşit, în urma unui audit intern, foştii membri ai comisiilor respective, care încă lucrează în cadrul Primăriei, au primit imputaţii de plată, iar ceilalţi au fost daţi în judecată pentru recuperarea sumelor.

Prejudiciu de 200.000 de lei

„În anul 2015 Poliţia Locală Galaţi nu a respectat prevederile legale referitoare la achiziţionarea autoturismelor”, este una dintre constatările auditorilor Camerei de Conturi cuprinse în raportul care tocmai a fost făcut public pe portalul instituţiei. Potrivit auditorilor, administraţia locală a oraşului a preluat de la Poliţia Locală Galaţi, în baza unui protocol de predare-primire, un număr de patru autovehicule (din care două autoturisme), achiziţionate în anul 2015. Acestea „au fost repartizate unor salariaţi din  Primăria Galați care nu au respectat prevederile legale privind consumul de motorină, întocmirea documentelor justificative obligatorii pentru circulaţia pe drumurile publice”, se arată în raport.

Citește și: Şendreni – o comună „europeană” cu doar cinci kilometri de drum asfaltat

Valoarea estimată a abaterii este de 200.000 de lei, dar auditorii au cerut Primăriei ca, împreună cu Poliţia Locală Galaţi, să dispună „măsurile legale de stabilire a întinderii prejudiciului adus bugetului local al municipiului Galaţi, reprezentând costurile asociate funcţionării şi întreţinerii autovehiculelor aparţinând Poliţiei Locale Galaţi, pentru perioada în care s-a probat utilizarea autovehiculelor în alt scop decât în beneficiul Poliţiei Locale Galaţi”. Totodată, s-a cerut şi „luarea măsurilor legale de recuperare a prejudiciului, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate”. Trebuie spus că toate aceste aspecte sesizate s-au petrecut în mandatul fostului primar Marius Stan.

Ce spun autorităţile

Poliţia Locală ne-a confirmat că, într-adevăr, a pus la dispoziţia Primăriei municipiului Galaţi, două autoturisme, în baza unui protocol.

„Din anul 2016, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, exista un dosar penal cu privire la achiziţionarea a două autoturisme care au fost puse la dispoziţia Primăriei Municipiului Galaţi, în vederea efectuări unor activităţi de serviciu. Având în vedere existenţa acestei cauze penale cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de serviciu în care a fost începută urmărirea penală „in rem”, actele de constatare întocmite de Camera de Conturi au fost înaintate Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, pentru a fi conexate în vederea continuări cercetărilor. Menţionăm că, din luna iunie a anului 2017 cele două autoturisme au fost preluate de la Primăria Galați şi folosite de către angajaţii Poliţiei Locale Galaţi în acţiuni specifice, conform scopului pentru care au fost achiziţionate”, ne-a comunicat Poliţia Locală.

Pentru recuperarea cheltuielilor efectuate cu autoturismele, Poliţia Locală a făcut o plângere împotriva Primăriei Galaţi, solicitând recuperarea prejudiciului. „Legat de maşini nu am putut face noi nimic, pentru că nu noi eram proprietarii, ci Poliţia Locală, care ne-a dat pe noi în judecată, ca utilizatori ai maşinilor, pentru recuperarea prejudiciului constatat de către Curtea de Conturi, iar acum ne judecăm”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Ce alte nereguli i se impută administraţiei locale

Auditorii mai arată că Primăria Galați a achitat, în mod nejustificat, contravaloarea utilităţilor aferente spaţiului din imobilul situat în Galaţi, strada Traian nr. 246, pe care îl ocupă SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi. Abaterea este estimată la 95.000 de lei, dar şi în acest caz municipalitatea trebuie să stabilească prejudiciul şi să-l recupereze.

Pe lista de abateri se mai află plăţi nelegale ale salariilor asistenţilor personali şi ale indemnizaţiilor lunare pentru persoanele cu handicap grav (49.000 de lei), constatare pe care administraţia locală a contestat-o în instanţă. 

Primăriei i se mai impută şi faptul că nu a urmărit şi încasat taxe suplimentare de pe urma concesionarilor care au ocupat abuziv suprafeţe mai mari de teren decât prevedeau contractele cu Primăria Galați, abatere estimată la 17.000 de lei. (Sursa: viatalibera.ro)

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...