sâmbătă, 27 februarie, 2021
6.8 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri „Pușculița“ lui Liviu Dragnea sau unde ni se duc banii, când se...

„Pușculița“ lui Liviu Dragnea sau unde ni se duc banii, când se duc

„Pușculița“ lui Liviu Dragnea sau unde ni se duc banii, când se duc

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Cea mai mare parte a banilor prevăzuți în Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNLD 2) ajung la primăriile și consiliile județene PSD, adică 56,7% din suma de 30 miliarde lei credite de angajament. Liberalii primesc 31,9% din bani, UDMR – 4,7%, ALDE – 1,9% și UNPR – 1,1%. Conform unei analize EFOR, cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamț (condus de Ioan Arsene, reținut de DNA), Târgoviște, municipiul Hunedoara, precum și CJ Vrancea.

Între primele zece unități administrative care primesc bani se numără și sectoarele 3 și 4. Or, având în vedere logica acestui program, de a susține dezvoltarea în mediul rural și localități mici, alocarea către unele dintre cele mai bogate primării poate fi pusă sub semnul întrebării. Cea de-a doua etapă a programului finanțează 9.500 de obiective de investiții, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile).

Conform MDRAP, PNDL 2 va reduce discrepanțele în termeni de alocări între județe, în sensul în care Suceava, județul care ar urma să primească cei mai mulți bani, ar lua doar de 2,47 ori mai mulți bani decât Bucureștiul, reducând astfel raportul între primul și ultimul județ la 4,42, cât era la PNDL 1. Criteriile de alocare sunt numărul de localități de județ, populația, suprafața județului sau capacitatea financiară, adică impozitul pe venit, iar rezultatul selectării proiectelor este o pondere între acestea.

Sectorul 3 este privilegiat

Conform EFOR, Sectorul 3 este privilegiat în termeni de bani primiți pentru investiții. În 2014 și 2015, ani în care sectorul era condus de un primar social-democrat, Robert Negoiță, sub guvernarea PSD, primăria a încasat cele mai mari sume din fonduri gestionate de Ministerul Dezvoltării. Un comportament similar se poate observa la Primăria Sectorului 1, în perioada 2007-2009. Această inversare în termeni de fonduri arată că există o legătură între culoarea politică a primarului și partidul de la guvernare.

Consiliul Județean Neamț primește cei mai mulți bani, conform planificării PNDL 2, și anume 323 milioane lei. Consiliul Județean Ialomița are numai 6 proiecte, dar pentru acestea s-a alocat o sumă mare, respectiv 283 milioane lei. Și consiliile județene Vrancea și Suceava își pot planifica lucrări de 234, respectiv 221 milioane lei. Tot peste 200 milioane lei primește și CJ Vâlcea.

Unde ajung banii PNDL

La Hunedoara, 45% din baniI PNDL au fost câștigați printr-un contract-cadru (11 lucrări în cazul de față) de către SC Transconstruct Import Export SRL. Alte trei contracte au fost câștigate în asociere cu Drupo SRL. Prima dintre ele este  administrată de către Crina Andrica. În 2004, 2010 și 2011, firma a fost administrată de către Emanoil Pup. Acesta a fost cercetat penal în 2014, într-un dosar în care președintele CJ Hunedoara Mircea Moloț a fost acuzat de folosirea funcției publice pentru a asigura finanțarea prioritară de către Consiliul Județean a firmei lui Pup.

Drupo este administrată de Teodor Doda și de George Fărcaș. Doda a fost condamnat pentru complicitate la delapidare și este văzut de presa locală ca apropiat atât de PSD, cât și de PNL. Soția lui Fărcaș este contabil-șef al Secției de Drumuri Naționale Deva, iar firma a avut contracte cu Compania de Autostrăzi.

Banii de la Olt, județ aflat în sfera vicepremierului Paul Stănescu, alocați prin trei hotărâri de guvern în 2014 și 2015 (5 milioane lei), au fost câștigați de asocierea SC T Dancor Romconstruct SRL – SC Olt Drum SA – SC Bebe Trans Rom SRL. SC T Dancor Romconstruct SRL este administrată de Cornel Ciocan până în 2013, fratele lui Dan Ciocan, deputat de Olt. Acesta a fost condamnat pentru evaziune fiscală.

Unde au ajuns banii în Suceava și Vrancea

La Suceava, 34 de lucrări, majoritatea, au fost efectuate sub umbrela unui contract-cadru semnat cu asocierea SC Big Conf SRL Botoșani – SC Con Bucovina SA Suceava – SC Calcarul SA Pojorâta. Big Conf este o firmă deținută de Marilena Conțac, nora fostului președinte al CJ Botoșani (PSD), condamnat în 2012 pentru operațiuni financiare în situații de incompatibilitate, spălare de bani și fals în declarații.

Compania este specializată în confecții, iar CAEN declarat la ONCR este 1413 – Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjerie de corp). Printr-o altă firmă, Con 2000, a donat către PDL. Cele mai mari contracte ale companiei au fost semnate cu Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava.

La Vrancea, jumătate din banii PNDL au fost câștigați de Geovi Construct SRL din Panciu, o firmă deținută de Viorica Croitoru, soția lui Gheorghe Croitoru, consilier local și vicepreședinte PSD Vrancea, apropiat al primarului Iulian Nica și al deputatului PSD Ciprian Nica.

Firma a primit 10.800.000 lei prin procedură simplificată, alături de Transmir SRL, care a primit 9.788.610 lei. Alte 4 contracte au fost acordate prin achiziție directă către SC Cristilory Prod SRL (3) și Sotirex SRL (1). Cea din urmă a fost înființată și controlată de Victor Roman, fost consilier județean în Vrancea, apoi deputat PSD. Conform presei locale, Cristilory Prod SRL, controlată de Ghiorghiță Cristian, este apropiată de PSD.

Legat de alocări și achiziții, s-a constatat că în anumite județe numărul de investiții care urmau a fi finanțate prin fondurile de urgență, dar nu au fost contractate, este ridicat. La Buzău vorbim despre 56% (adică 47 de investiții), iar la Caraș-Severin – despre 23% (19 investiții). Asta indică fie o lipsă de planificare coerentă la nivel central, fie lipsa de capacitate de a organiza achiziții publice la nivelul beneficiarilor.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -