sâmbătă, 6 martie, 2021
4.9 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Brăila Boarca, satul în care până și timpul a îmbătrânit

Boarca, satul în care până și timpul a îmbătrânit

Boarca, satul în care până și timpul a îmbătrânit

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

O mână de oameni, cât se mai încumetă să trăiască astăzi în sătucul brăilean Boarca, primesc resemnaţi fiecare secundă, încredinţaţi că viaţa printre ciulinii Bărăganului nu-i decât o zadarnică zbatere.

De treci podul peste râul Buzău, ce leagă Râmnicelu de Racoviţa, dai de un sătuc. Botezat probabil de vreun hâtru Boarca, locul are ceva din imaginea pe care muritorii o au despre sfârşitul lumii. În cele două-trei minute, cât îţi ia să străbaţi de la un capăt la altul aşezarea, nu vezi decât un şir nesfârşit de case şi anexe îngenunchiate de timp, precum şi uliţe dezolant de goale.

Citește și: Şendreni – o comună „europeană” cu doar cinci kilometri de drum asfaltat

O casă, pe al cărei perete stradal tronează două drapele negre, întregeşte imaginea sinistrului. Din vreme-n vreme, mai trece în goană câte o maşină. Niciuna nu opreşte însă în pustiul din satul plângerii pentru că, ne-am convins, la Boarca poposeşte doar timpul.

„Au plecat sau au murit“

La o răscruce de uliţe a sătucului, minune mare, o bătrânică ne iese-n cale. La cei 71 de ani ai săi, tanti Georgeta e încă în putere. Aflăm că-i singură de zece ani, de când omu’ i s-a prăpădit, iar copiii îi sunt la Brăila şi că, vin la Boarca din săptămână în săptămână, din două în două, din toamnă în primăvară… Cât despre sat… „E foarte greu aici“, se tânguieşte femeia, care apoi continuă: „Niciun taxi-maxi nu opreşte aici.

Citește și: Cislău: o comună care s-a abonat la fonduri europene. O poveste de succes într-un judeţ plin de şomeri

Cu dispensarul şi cu poşta suntem la Racoviţa, dar noi ţinem de Râmnicelu. Biserică avem la Domniţa, dar îi în reparaţie. Am avut şi o şcoală aici, unde au învăţat copiii noştri. Casele-s aşa fiindcă au mai plecat, au mai murit“, ne-a spus cu zăduf bătrâna, mulţumită că mai schimbă şi ea două, trei vorbe, chiar şi cu-n străin.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...