duminică, 7 martie, 2021
7.1 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Buzău Buzău, alertă maximă! Sute de adolescenţi ajung la spital după consumul de...

Buzău, alertă maximă! Sute de adolescenţi ajung la spital după consumul de etnobotanice: “Avem prezentări aproape zilnic“

Buzău, alertă maximă! Sute de adolescenţi ajung la spital după consumul de etnobotanice: “Avem prezentări aproape zilnic“

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Numeroși adolescenţi şi tineri au ajuns în ultimele zile la Spitalul Judeţean Buzău cu simptome specifice consumului de etnobotanice.

Dr. Adrian Zoican

Potrivit medicului şef de la UPU a Spitalului Judeţean Buzău, Adrian Zoican, în ultima vreme a crescut numărul tinerilor care ajung la spital simţindu-se rău după ce au consumat substanţe cu efect psihoactiv. Unii dintre ei au doar 15-16 ani.

“Am început să avem prezentări aproape zilnic. Pacienţi de vârstă tânără, liceeni sau vârstă apropiată vârstei de liceu, cu agitaţie psihomotorie, tahicardie, dispnee, simptomatologie care s-a ameliorat după tratamentul nespecific aplicat în urgenţă. În principiu, au zis că au fumat”, susţine Adrian Zoican.

Numai în ultimele zile, la spitalul din Buzău au ajuns 6 tineri care se simţeau rău după ce au fumat etnobotanice. Majoritatea dintre ei sunt elevi, de 15, 16 ani.

Cazurile vin după ce în urmă cu circa două săptămâni un elev de 19 ani la Colegiul Economic din Buzău a murit din cauza consumului de etnobotanice. Tânărul, vechi consummator,  a murit în spitalul din Buzău, majoritatea organelor interne fiindu-i afectate de drogurile uşoare pe care le-ar fi consumat în urmă cu 4 ani.

Nicolae Petroșel, șeful DIICOT Buzău

„Da, pot confirma că în ultimii ani se constată o creştere a consumului de substanţe de energizare a psihicului în rîndul adolescenţilor şi tinerilor. Cred că acest lucru nu se întâmplă numai în judeţul Buzău, noi îl remarcăm aici, în judeţ, mai ales în municipiile Buzău şi Rm. Sărat, dar avem contacte profesionale şi ştim că şi în alte judeţe din ţară se remarcă aceeaşi tendinţă de creştere a consumului de astfel de substanţe, din aşa-numita categorie a etnobotanicelor”, a declarat prim procurorul DIICOT Buzău, Nicolae Petroşel.

Anchetatorii spun că etnobotanicele se vând pe internet, consumatorii din Buzău aprovizionându-se de la reţelele care sunt în Brăila, Galaţi şi în Bucureşti.

Dealerii sunt din Galaţi, Brăila sau Bucureşti

„Grupuri au fost şi vor fi. Noi am destructurat foarte multe grupuri infracţionale cu componenţe mergînd de la 6 inculpaţi la 9-10 inculpaţi pe grupare. Sigur că se poate desfăşura o anchetă profesională prodigioasă, dealerii care vin aici, cu predilecţie, nu sunt din Buzău. Sunt din Galaţi, Brăila şi din Bucureşti. Se practică cu uzanţă comanda pe Internet, iar produsele nici nu prea ţin de curierat.”, a mai declarat Petroşel, şeful D.I.I.C.O.T. Buzău.

Specialiştii vorbesc despre droguri noi a căror componenţă chimică ar fi fost schimbată prin introducerea unor substanţe cu efect psihoactiv mult mai nocive decât cele care ajungeau până acum pe piaţa din România.

“Un potenţial nociv mai mare, pentru că în general au fost situaţii şi nu puţine, în care s-a observat că substanţele psihoactive, din categoria etnobotanicelor, au efecte nocive mai mari decât drogurile clasice”, a mai declarat Nicolae Petroşel, procurorul şef al DIICOT Buzău.

Procurorii DIICOT Buzău au destructurat, în ultimii doi ani, 8 grupări de traficanti de droguri de risc şi mare risc,  45 de persoane fiind trimise in judecată.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...