joi, 3 decembrie, 2020
5 C
Buzău
joi, 3 decembrie, 2020
5 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST Ce afaceri mai mult decât suspecte învârtesc miniștrii cabinetului Dăncilă

Ce afaceri mai mult decât suspecte învârtesc miniștrii cabinetului Dăncilă

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Cel puțin trei dintre miniștrii cabinetului Dăncilă sunt implicaţi în afaceri mai mult decât suspecte. Ministrul Educației, Valentin Popa, are soţia angajată pe postul de casieră la o companie de turism de la care Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, condusă de Valentin Popa, în calitate de rector, a cumpărat în zeci de rânduri bilete de avion. Tichetele achiziționate prin cumpărarea directă au vizat rute atât interne, cât și externe. Un alt ministru, Radu Oprea, de la IMM-uri, controlează o rețea de firme din care face parte și o companie trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. La această firmă este angajată chiar soția actualului ministru. Nu în ultimul rând, proaspătul învestit ministru al Transporturilor, Lucian Șova, deține două companii de transporturi, din care una îl are ca asociat pe nașul lui Valeriu Zgonea, actorul Stelian Nistor, implicat în afaceri cu fostul ofiţer GRU Boris Golovin.

Noul ministru al Educației, din Guvernul condus de Viorica Dăncilă, Valentin Popa, a părăsit fucția de rector al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava, pentru a prelua portofoliul în proaspătul învestit Executiv. Un amănunt interesant care ne-a atras atenția în legătură cu activitatea universitară a ministrului este declarația de avere, depusă în calitate de rector, la 29 martie 2017. Conform acestui document, Valentin Popa deține, împreună cu familia, două terenuri în Suceava, unul la Voroneț, în suprafață de 1.000 de metri pătrați, iar al doilea la Mitocaș, în suprafaţă de 3.600 de metri pătrați, precum și trei terenuri forestiere, în suprafață totală de 20.542 metri pătrați, moștenite sau cumpărate, împreună cu soția sa, Nicoleta Renati Popa, în anii 2007, 2008 și 2011, și amplasate pe raza localităților Huși și Botuș.

Miniștrii cabinetului Dăncilă

Tot împreună cu soția, actualul ministru are, la Suceava, două apartamente, unul de 90,28 metri pătrați, iar al doilea de 25,91 metri pătrați, cumpărate în 1993 și 2004, o casă de vacanţă la Botuș, în surafață de 110 metri pătrați, construită în anul 2010, și o altă casă de locuit, în suprafață de 170 de metri pătrați, construită în anul 2011. Familia Popa are un autoturism Dacia, fabricație 2015, și un Opel, fabricație 2011. Valentin Popa deține conturi sau depozite în bănci în valoare de aproximativ 71.000 de lei.

Împrumut de 40.000 de euro pe o perioadă nedefinită

În aceeași declarație de avere, depusă la începutul anului trecut, fostul rector al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava menționează că a împrumutat o persoană fizică, pe nume Alexandru Busuioc, cu suma de 40.000 de euro. Nu este menţionată, însă, data la care datoria devine scadentă.

Alexandru Busioc este fiul unor foști parteneri de afaceri ai actalului ministru al Educației. Conform datelor furnizate de  ONRC, în data de 11 septembrie 2009, patronii companiei sucevene SC Plaza Business Center SRL, Sandu și Daniela Marina Busuioc, decid să coopteze în structura acționariatului alte două persoane, cărora, ulterior, le-au și cesionat, în întregime, părțile sociale.

Noii asociați sunt nimeni altul decât actualul membru al Cabinetului Dăncilă, Valentin Popa, și persoana căreia acesta din urmă i-a împrumutat cei 40.000 de euro, Alexandru Busuioc, născut în anul 1988. Cei doi împart, potrivit încheierii de la Registrul Comerțului, firma SC Plaza Business Center Suceava, fiecare deținând câte 50% din beneficii și pierderi.

Citește și: Modificarea legislației penale, de la deputatul buzoian condamnat penal, Marian Ghiveciu, la profesorul Tudorel Toader, candidat cu premise reale la o condamnare penală

Tot din declarația de avere, aflăm că soția proaspătului ministru al Educației Valentin Popa, Nicoleta Renati Popa, activează ca inginer în cadrul companiei SC Eng-Pro SRL Suceava. Această societate a fost înființată în data de 26 iulie 2004, avându-i ca asociați pe soții Valentin și Nicoleta Renati Popa, fiecare cu aport de 50% la capitalul social. Compania, administrată de soția actualului minstru, a fost înfiinţată cu un domeniu principal de activitate “cercetare-dezvoltare în științe fizice și naturale”.

Ulterior, la data de 24 ianuarie 2008, SC Eng-Pro SRL a adăugat, prin decizia asociaților, la obiectul secundar, și activități de închiriere a autoturismelor și utilajelor de capacitate mică, precum și închirierea mașinilor și echipamentelor de birou, inclusiv a calculatoarelor.

Bilete de avion de 19.500 de euro de la firma unde lucrează soția

Pe lângă activitatea de la SC Eng-Pro SRL, mai aflăm că Nicoleta Renati Popa mai încasează, în calitate de casieră, venituri de natură salarială și de la o altă companie suceveană. Este vorba despre agenția de turism SC West Travel SRL. Din acest punct, apar elementele cu adevărat interesante.

La o simplă căutare pe SEAP, aflăm că firma unde este casieră soția fostului (până ieri) rector al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava a vândut, în ultimii doi ani, Universității “Ștefan cel Mare” Suceava zeci de bilete de avion, pe rute interne sau externe. Toate aceste achiziţii făcute de universitate au fost prin cumpărare directă.

De altfel, din aceeași bază de date a SEAP reiese că SC West Travel SRL nu mai are alți clieni printre instituțiile publice decât unitatea de învățământ superior la conducerea căreia s-a aflat actualul ministru al Educației, Valentin Popa.

Astfel, în perioada 2016-2017, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava a cumpărat de la SC West Travel SRL Suceava bilete de avion în valoare de 73.169 de lei fără TVA. Cu tot cu TVA, această sumă se ridică la 87.802,8 lei (19.500 de euro).

SC West Travel SRL a luat ființă în data de 7 februarie 2002, având doi asociați persoane fizice: Cristian și Oana Magdalena Coșman. Firma a căpătat un al treilea asociat, pe nume Aurora Maerean, în data de 30 iunie 2009. Oana Magdalena Coșman a lucrat, potrivit presei locale, până să plece în Canada, în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, condusă de actualul ministru al Educației, Valentin Popa.

Dosar de evaziune restituit la Parchet

Un alt proaspăt ministru cu activități economice interesante este senatorul PSD Radu Ștefan Oprea, fost prefect al județului Prahova”. Oprea a fost învestit în funcția de ministru pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și, potrivit declaraţiei sale de avere, rezultă că deţine acţiuni sau participații, în mod direct, la șase societăți comerciale. Este vorba despre Urban Consult, City Imobiliar SRL și Vigo Real Estate, societăți pe care le-a împrumutat cu 102.875 lei, 2.943.305 lei, respectiv 42.175 lei, dar și despre companiile Urban Hoteluri și Restaurante SRL, SC Teatrul cu bere SRL și SC Estate Aricești Imob SRL.

Din grupul de firme Urban mai face parte și societatea SC Urban Electric SRL, unde lucrează ca inginer, potrivit aceleiași declarații de avere a actualului ministru, Carmen Oprea. Senatorul și această ultimă firmă sunt protagoniștii unui dosar de evaziune fiscală instrumentat de Parchetul General. Mai exact, Radu Ștefan Oprea a fost trimis în judecată, în ianuarie 2016, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei.

Derularea şi înregistrarea unor operaţiuni comerciale nereale

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Oprea şi Mihail Ştefănescu, administratori ai firmelor Urban Electric şi ICIM, au ajutat societăţile comerciale M. SRL şi SSWA SRL, precum şi pe reprezentanţii legali sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive.

Dosarul, în instanță, s-a oprit în procedura de cameră preliminară, fază în care inculpații – prin apărătorii lor – au avut dreptul să conteste, printre altele, elemente care țin de probatoriu. La termenul din data de 26 februarie 2016, instanța penală a ÎCCJ a admis în parte cererile și excepțiile formulate de inculpaţii Oprea Radu Ştefan, Ştefănescu Mihail, SC ICIM S.A şi SC Urban Electric SRL și a constatat anumite neregularități în rechizitoriu.

Instanța a solicitat procurorului de caz “să precizeze detaliat şi explicit faptele pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Oprea Radu Ştefan, Ştefănescu Mihail, SC ICIM SA şi SC Urban Electric SRL”.

Partener de afaceri celebru pentru ministrul Transporturilor

Lucian Șova, un al treilea ministru învestit, în urmă cu două zile, ca membru al Cabinetului Dănciă, este deputat PSD și are, la rândul său, afaceri interesante. Potrivit ONRC, actualul ministru al Trasporturilor deține două companii de transport. Una dintre ele se numește SC Cominfortrans SA, care se ocupă cu transporturi rutiere de mărfuri şi care a fost autorizată de către Autoritatea Rutieră Română (ARR).

Lucian Șova a ocupat, între 2001 și 2002, fotoliul de director adjunct al ARR, iar între 2002 și 2005 a fost director general al Direcției Transporturi Rutiere din Ministerul Transporturilor. În 2009, actualul ministru a coordonat activitatea societăţii sale, până în 2010, când a fost numit preşedinte al CA al Spitalului Județean Bacău.

Însă Lucian Șova mai deține o companie de transporturi, denumită SC Niso Transeurope SRL, în care este asociat cu fostul actor și director al Teatrului Nottara, Stelian Nistor. Acesta din urmă este nașul de cununie al fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și asociat într-o companie de transporturi alături de fostul ofiţer GRU Boris Golovin, care îi reprezintă în România pe oligarhii ruși Oleg Deripaska și Igor Ziuzin.

20 de achiziții de bilete de avion au fost făcute de Universitatea “Ștefan ce Mare” Suceava, în perioada septembrie 2016 – august 2017. Printre rutele alese se află și câteva destinații exotice.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
14,333,241
280,210
8,468,702
5,584,329
India
9,556,881
138,946
8,998,066
419,869
Brazil
6,436,650
174,531
5,698,353
563,766
Russia
2,375,546
41,607
1,859,851
474,088
France
2,244,635
53,816
165,563
2,025,256
Spain
1,682,533
45,784
0
1,636,749
UK
1,674,134
60,113
0
1,614,021
Italy
1,641,610
57,045
823,335
761,230
Argentina
1,440,103
39,156
1,268,358
132,589
Colombia
1,334,089
37,117
1,225,635
71,337
Mexico
1,133,613
107,565
836,567
189,481
Germany
1,114,892
17,989
800,000
296,903
Poland
1,028,610
18,828
646,560
363,222
Iran
1,003,494
49,348
699,315
254,831
Peru
967,075
36,076
899,213
31,786
South Africa
796,472
21,709
734,305
40,458
Ukraine
772,760
12,960
384,426
375,374
Turkey
700,880
14,129
414,141
272,610
Belgium
582,252
16,911
38,261
527,080
Iraq
558,767
12,361
487,863
58,543
Indonesia
557,877
17,355
462,553
77,969
Chile
553,898
15,438
529,501
8,959
Netherlands
538,050
9,565
0
528,485
Czechia
533,042
8,515
461,599
62,928
Romania
492,211
11,876
381,001
99,334
Bangladesh
471,739
6,748
388,379
76,612
Philippines
435,413
8,446
399,325
27,642
Pakistan
406,810
8,205
346,951
51,654
Canada
391,600
12,339
311,427
67,834
Morocco
364,190
5,985
314,237
43,968
Saudi Arabia
358,102
5,930
347,881
4,291
Israel
340,424
2,890
325,874
11,660
Switzerland
340,115
5,142
257,600
77,373
Portugal
303,846
4,645
223,446
75,755
Austria
293,430
3,538
238,127
51,765
Sweden
272,643
7,007
0
265,636
Nepal
237,589
1,551
220,272
15,766
Hungary
231,844
5,324
67,033
159,487
Jordan
231,237
2,909
173,369
54,959
Serbia
199,158
1,765
31,536
165,857
Ecuador
194,876
13,562
169,804
11,510
UAE
172,751
585
157,035
15,131
Panama
169,339
3,114
146,576
19,649
Japan
152,827
2,213
129,241
21,373
Bulgaria
151,913
4,347
55,206
92,360
Georgia
147,636
1,387
124,568
21,681
Dominican Republic
146,009
2,335
115,992
27,682
Bolivia
144,994
8,972
123,673
12,349
Kuwait
143,574
884
138,674
4,016
Belarus
141,609
1,181
118,924
21,504
Costa Rica
141,340
1,739
88,226
51,375
Qatar
139,477
239
136,741
2,497
Croatia
139,415
1,964
113,509
23,942
Armenia
138,508
2,254
113,228
23,026
Kazakhstan
133,887
1,990
118,004
13,893
Azerbaijan
133,733
1,510
81,234
50,989
Lebanon
131,297
1,055
83,034
47,208
Oman
124,329
1,435
115,866
7,028
Guatemala
124,053
4,209
112,719
7,125
Egypt
116,724
6,694
102,949
7,081
Moldova
112,307
2,363
97,549
12,395
Greece
111,537
2,706
9,989
98,842
Slovakia
111,208
930
74,273
36,005
Ethiopia
110,984
1,715
76,067
33,202
Honduras
109,144
2,930
48,877
57,337
Venezuela
103,067
905
98,030
4,132
Tunisia
99,280
3,359
73,607
22,314
Myanmar
95,018
2,028
73,748
19,242
Palestine
92,708
780
68,250
23,678
Bosnia
91,539
2,812
56,050
32,677
Bahrain
87,270
341
85,463
1,466
China
86,567
4,634
81,667
266
Kenya
86,383
1,500
56,464
28,419
Denmark
85,140
858
67,416
16,866
Algeria
85,084
2,464
54,990
27,630
Libyan Arab Jamahiriya
84,849
1,212
55,304
28,333
Paraguay
84,482
1,783
59,465
23,234
Slovenia
81,338
1,592
59,469
20,277
Kyrgyzstan
73,933
1,281
65,589
7,063
Uzbekistan
73,431
611
70,712
2,108
Ireland
73,066
2,074
23,364
47,628
Malaysia
69,095
376
57,917
10,802
Nigeria
67,960
1,177
63,839
2,944
Lithuania
67,066
564
26,836
39,666
Macedonia
63,890
1,825
40,977
21,088
Singapore
58,239
29
58,145
65
Ghana
51,667
323
50,547
797
Afghanistan
47,258
1,841
37,302
8,115
Albania
40,501
852
20,484
19,165
El Salvador
39,130
1,134
35,839
2,157
Norway
37,136
353
27,414
9,369
Montenegro
36,351
510
25,409
10,432
Luxembourg
35,802
334
26,497
8,971
S. Korea
35,703
529
28,352
6,822
Australia
27,939
908
25,618
1,413
Finland
26,422
408
18,100
7,914
Sri Lanka
25,760
124
19,032
6,604
Cameroon
24,487
441
22,177
1,869
Uganda
21,409
206
9,044
12,159
Côte d'Ivoire
21,361
132
21,010
219
Latvia
19,307
235
1,848
17,224
Sudan
18,254
1,265
10,493
6,496
Zambia
17,730
357
17,102
271
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Senegal
16,217
335
15,697
185
Mozambique
15,866
132
14,014
1,720
Angola
15,319
351
8,139
6,829
French Polynesia
14,716
77
4,842
9,797
Namibia
14,477
151
13,697
629
Estonia
13,469
123
8,182
5,164
Guinea
13,167
76
12,204
887
Maldives
13,070
47
12,001
1,022
DRC
12,987
336
11,694
957
Tajikistan
12,269
87
11,677
505
French Guiana
11,283
70
9,995
1,218
Cyprus
11,175
52
2,057
9,066
Jamaica
10,911
259
6,614
4,038
Cabo Verde
10,867
106
10,422
339
Botswana
10,742
34
7,912
2,796
Malta
10,197
148
8,015
2,034
Zimbabwe
10,129
277
8,643
1,209
Haiti
9,313
233
8,091
989
Gabon
9,239
60
9,089
90
Mauritania
8,863
179
7,780
904
Cuba
8,456
136
7,714
606
Guadeloupe
8,427
149
2,242
6,036
Réunion
8,102
40
7,172
890
Syrian Arab Republic
8,059
426
3,689
3,944
Bahamas
7,543
163
5,934
1,446
Andorra
6,842
76
5,988
778
Trinidad and Tobago
6,704
121
5,843
740
Hong Kong
6,590
110
5,423
1,057
Swaziland
6,455
122
6,032
301
Uruguay
6,225
80
4,584
1,561
Malawi
6,040
185
5,471
384
Rwanda
5,994
50
5,575
369
Belize
5,854
148
3,151
2,555
Nicaragua
5,838
161
4,225
1,452
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,682
61
5,587
34
Martinique
5,520
41
98
5,381
Guyana
5,449
151
4,530
768
Iceland
5,448
27
5,216
205
Suriname
5,320
117
5,200
3
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,156
85
5,009
62
Central African Republic
4,918
63
1,924
2,931
Aruba
4,902
45
4,718
139
Mali
4,837
161
3,263
1,413
Somalia
4,525
121
3,480
924
Thailand
4,039
60
3,832
147
Gambia
3,765
123
3,609
33
South Sudan
3,118
61
2,966
91
Benin
3,055
44
2,839
172
Togo
3,014
65
2,543
406
Burkina Faso
3,010
68
2,667
275
Curaçao
2,658
7
1,218
1,433
Guinea-Bissau
2,441
44
2,327
70
Sierra Leone
2,416
74
1,838
504
Yemen
2,217
621
1,518
78
Lesotho
2,145
44
1,278
823
New Zealand
2,069
25
1,974
70
San Marino
1,714
46
1,356
312
Chad
1,705
102
1,539
64
Niger
1,640
76
1,227
337
Liberia
1,595
83
1,343
169
Channel Islands
1,397
48
1,012
337
Vietnam
1,361
35
1,209
117
Liechtenstein
1,339
17
1,169
153
Sint Maarten
1,092
25
976
91
Gibraltar
1,038
5
960
73
Sao Tome and Principe
997
17
934
46
Mongolia
819
0
365
454
Turks and Caicos Islands
751
6
733
12
Saint Martin
717
12
641
64
Diamond Princess
712
13
659
40
Burundi
689
1
575
113
Taiwan
686
7
572
107
Papua New Guinea
669
7
597
65
Monaco
621
3
563
55
Comoros
613
7
586
20
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Mauritius
508
10
465
33
Faroe Islands
503
0
500
3
Bhutan
415
0
386
29
Isle of Man
369
25
344
0
Cambodia
331
0
304
27
Cayman Islands
285
2
256
27
Barbados
279
7
255
17
Bermuda
267
9
215
43
Saint Lucia
261
2
141
118
Seychelles
183
0
162
21
Caribbean Netherlands
164
3
158
3
Brunei
151
3
145
3
St. Barth
147
1
105
41
Antigua and Barbuda
144
4
133
7
Dominica
85
0
63
22
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
80
5
British Virgin Islands
72
1
71
0
Macao
46
0
46
0
Fiji
42
2
33
7
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
26
13
New Caledonia
33
0
32
1
Timor-Leste
31
0
30
1
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Falkland Islands (Malvinas)
17
0
15
2
Saint Pierre Miquelon
16
0
14
2
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
6
0
3
3
Marshall Islands
4
0
4
0
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
1
0
Updated on 3 December 2020 18:23
- Advertisement -

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI