miercuri, 2 decembrie, 2020
2 C
Buzău
miercuri, 2 decembrie, 2020
2 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST LIVIU DRAGNEA va fi investit azi, de facto, PREMIER! Doar că pentru...

LIVIU DRAGNEA va fi investit azi, de facto, PREMIER! Doar că pentru un eventual EȘEC al guvernării, răspunzătoare va fi VIORICA DĂNCILĂ

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Dacă ar fi să credem bazaconiile din programul de guvernare supus azi votului parlamentar, în 2020 România ar fi o ţară înfloritoare, cu oameni prosperi. Am fi a 13-a economie a UE, luând cu mult faţa grecilor şi portughezilor! Altfel, vorba unui ungur de-al nostru, programul de guvernare al Cabinetului Viorica Dăncilă miroase a prea multă bere…

Programul de guvernare al Cabinetului Viorica Dăncilă va fi supus, astăzi, votului în plenul reunit al Parlamentului. În afara faptului că se elimină taxa de solidaritate, alte modificări notabile față de programul defunctului guvern Tudose, nu sunt. Însă, în ciuda promisiunilor super-optimiste preluate din celelalte programe ale PSD, se remarcă amânarea unor măsuri care erau prevăzute pentru acest an. Reducerea TVA de la 19% la 18%, neimpozitarea venitului pentru medici, eliminarea impozitului pentru utilaje agricole, adoptarea Legii sănătăţii au fost amânate cu un an.

Citește și: Guvernul și cureaua lată: Dragnea reintroduce centura în guvernarea tradițională a PSD

Alte termene au fost devansate. Astfel, majorarea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei va avea loc de la 1 iulie, şi nu de la 1 ianuarie, la fel şi desemnarea localităţilor unde se vor construi cele opt spitale regionale. De asemenea, Codul Economic al României se va definitiva la sfârşitul acestui an, deşi avea termen iniţial 1 iulie. Alte măsuri au rămas în aer, cum ar fi eliminarea impozitului pe dividende sau impozitul pe venitul global.

Salariul creşte cu 100 de lei

Salariul minim net va crește anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro. Se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net.  Procedura este similară cu cea din toate ţările dezvoltate din Europa: Franţa, Germania, Italia, Olanda, se arată în programul de guvernare.

Astăzi, în România munca este răsplătită cu 34% din totalul valorii producţiei obţinute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit şi recuperarea investiţiei, primeşte 56%. Ţinta pentru 2020 o reprezintă depăşirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producţie. În Europa, media este de aproape 50%”, se precizează în documentul citat.

În programul de guvernare al Cabinetului Tudose se făcea referire la salariul minim brut, nu la cel net. Acolo se prevedea că salariul minim brut în România va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim era prevăzut să ajungă la 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 şi 3.000 lei în 2020.

Impozite 0 în agricultură

Policile agricole presupun acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură în următorii patru ani, cu un impact de nouă miliarde de euro, finanţare din Fondul European de Garantare Agricolă.

Citește și: FUFA POLITICĂ DE TELEORMAN sau despre cum te fac obediența și sponsorizările către IUBITUL PARTID europarlamentar și PREMIER

Refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii presupune reabilitarea a 86 de amenajări de irigaţii până în 2020, deservind două milioane de hectare, proiecte cu alocări de 1,3 miliarde de euro. Se introduc facilităţi pentru fermierii români precum eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate, impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole, cadastrarea, de către stat, a tuturor terenurilor agricole până în anul 2020, reducerea cotei de TVA de la 9% la 5 % pentru îngrășăminte şi pesticide sau semințe şi alte produse destinate însămânțării sau plantării.

Se va revizui legislația din agricultură cu privire la achiziționarea terenurilor, cu obligativitatea utilizării terenurilor agricole pentru desfășurarea activităților agricole, de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare şi stabilirea unui termen pentru revânzarea terenurilor agricole.

Mirajul fondurilor europene

O mare parte din creșterea economică a României în următorii trei ani este bazată pe succesul atragerii de fonduri europene. În niciun an din perioada 2007-2011 și 2016 nu s-a depășit procentul de 2% absorbție fonduri europene. Singura perioadă în care s-au atras peste 78% din fondurile europene a fost 2012-2015, iar în 2017 s-a reușit o absorbție de 11%. Guvernul își propune accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de 72,5% (peste 30 miliarde euro) până la 31 decembrie 2020 și 100% până la 31 decembrie 2023.

Citește și: Liviu Dragnea zice că Viorica Dăncilă s-a pus cu burta pe „carte”: Învaţă programul de guvernare!

Se doreşte în acest sens simplificarea formularelor și a documentelor ce trebuie depuse pentru accesarea fondurilor europene, precum și prin reducerea timpilor de așteptare pentru aflarea rezultatului, până la o săptămână sau chiar o zi în unele cazuri. Aceste sume, împreună cu investițiile din FSDI și cele din Bugetul General Consolidat vor fi prioritizate, astfel încât să contribuie la reducerea cu 15% a decalajului rural – urban.

Fondul Suveran, un colos de stat

Guvernul Dăncilă promite înfiinţarea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), cu o valoare de peste 10 miliarde de euro. Acesta va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile. Scopul fondului va fi acela de a dezvolta afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic.

Programul estimează că peste opt miliarde de euro vor intra în economia României în următorii trei ani prin FSDI. Fondul va duce, printre altele, la apariția a numeroase fabrici în agricultură și industrie, dar și la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-și poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacități: flotă de avioane, nave, garnituri de tren.

Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii trei ani se vor realiza în sănătate – 3,5 miliarde de euro pentru construcția unui spital republican și a opt spitale regionale. Alături de FSDI, se va crea un Fond Național de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deține participații și care în prezent sunt administrate de AVAS. Ca urmare a acestor reglementări, Transelectrica și Transgaz vor fi administrate și deținute de FND, iar Hidroelectrica și Romgaz, de către FSDI. AVAS se desființează.

Vom avea numai 10 taxe

Populaţia va plăti cel mult 10 taxe, generale, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe maşină etc. Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate sau comasate. Pentru agenţii economici, numărul taxelor fiscale şi nefiscale (cu aplicare generală) va fi de maximum 40, se arată în programul de guvernare.

ANAF se informatizează. Autorităţile promit că nu va mai exista nicio taxă care să nu poată fi plătită online, iar numărul de formulare solicitate de ANAF va fi redus astfel încât cei care au venituri independente vor depune un formular pe an, iar IMM-urile – cinci.

SIMPLIFICARE. Includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziția tuturor agenților economici și persoanelor fizice care desfășoară activități independente. Se va numi Codul Economic al României și va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale etc.

Punctul de pensie “sare” în 2020

Şi punctul de pensie va creşte în fiecare an, însă cu valori diferite. Astfel, în 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 va fi 1.265 lei, iar în 2020 va ajunge la 1.775 lei.

În programul de guvernare al cabinetului Tudose erau stabilite clar datele de la care se va produce creşterea. “ La 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei”.

IMM-urile şi Legea lobby-ului

Politicile de sprijin al IMM-urilor prevăd dezvoltarea Agenţiilor Regionale de Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului, în perioada 2018-2019. Sumele necesare vor fi asigurate din fonduri nerambursabile, în limita a 5.000.000 euro/an pentru opt agenţii.

Se doreşte continuarea programului Romania Start-up Nation, cu 10.000 de start-up-uri pe an şi 200.000 euro/proiect. Se are în vedere Strategic Invest Romania – Program de ajutor de stat pentru susţinerea investițiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni, între 2018-2019, cu minimum două milioane de euro/proiect, prin acordarea unui grant din valoarea investiţiei.

De asemenea, se doreşte crearea Programului Naţional de Dezvoltare a Antreprenoriatului–PNDA, pentru perioada 2018-2020, prin înfiinţarea a cel puţin unui incubator/parc industrial/parc tehnologic la nivel local. Se urmăreşte, în intervalul 2018-2020, înfiinţarea liceelor de antreprenoriat, dar şi un program de susținere, în parteneriat public-privat, a școlilor profesionale și de meserii.

Totodată, se va adopta Legea lobby-ului, astfel încât mediul de afaceri să nu mai fie organizat în cercuri, unele mai apropiate de centre de putere, iar altele dezavantajate.

Prevederi noi şi vechi. Termene amânate

În programul de guvernare al Cabinetului Dăncilă se mai regăsesc următoarele măsuri, majoritatea preluate de la precedentele două programe de guvernare, dar amânate sau, mai rău, fără date clare de realizare:

 • Guvernul va propune scăderea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019;
 • Până la 1 iulie 2018 va fi făcută publică strategia de reorganizare a instituțiilor statului;
 • Creșterea alocării de bani la 1.400 lei/lună/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019;
 • Creșterea indemnizaţiei sociale minime la 640 lei de la 1 iulie 2018;
 • Începând cu 2019 se propune extinderea neimpozitării venitului și pentru medici;
 • Eliminarea impozitului pe dividende (fără termen de aplicare);
 • Familiile vor fi încurajate să aibă și să crească cât mai mulți copii prin acordarea a 1.600-1.800 lei/an pentru fiecare copil;
 • Atingerea ţintei de 70% în privinţa ratei de ocupare a forţei de muncă pentru grupa de vârstă 20-64 ani;
 • Majorarea plafonului pentru plata TVA de la 220.000 lei, în prezent, la 300.000 lei;
 • Începând cu 2018 se vor emite titluri de stat pentru populație, în moneda locală;
 • Atragerea de investitori pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti;
 • Adoptarea Legii turismului, reabilitarea infrastructurii de acces în staţiunile turistice şi zonele cu impact turistic semnificativ;
 • Analiza de oportunitate a reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
14,113,667
277,021
8,338,500
5,498,146
India
9,518,468
138,394
8,952,211
427,863
Brazil
6,388,526
173,862
5,656,498
558,166
Russia
2,347,401
41,053
1,830,349
475,999
France
2,230,571
53,506
164,029
2,013,036
Spain
1,673,202
45,511
0
1,627,691
UK
1,643,086
59,051
0
1,584,035
Italy
1,620,901
56,361
784,595
779,945
Argentina
1,432,570
38,928
1,263,251
130,391
Colombia
1,324,792
36,934
1,217,647
70,211
Mexico
1,122,362
106,765
829,817
185,780
Germany
1,091,464
17,516
779,500
294,448
Poland
1,013,747
18,208
622,980
372,559
Iran
989,572
48,990
688,054
252,528
Peru
965,228
36,031
896,978
32,219
South Africa
792,299
21,644
732,531
38,124
Ukraine
758,264
12,717
369,054
376,493
Turkey
668,957
13,936
409,320
245,701
Belgium
579,212
16,786
37,924
524,502
Iraq
554,767
12,306
484,570
57,891
Chile
552,864
15,430
528,034
9,400
Indonesia
549,508
17,199
458,880
73,429
Netherlands
532,444
9,504
0
522,940
Czechia
528,474
8,407
455,177
64,890
Romania
484,550
11,665
371,231
101,654
Bangladesh
469,423
6,713
385,786
76,924
Philippines
434,357
8,436
399,005
26,916
Pakistan
403,311
8,166
345,365
49,780
Canada
383,468
12,211
304,888
66,369
Morocco
359,844
5,915
310,193
43,736
Saudi Arabia
357,872
5,919
347,513
4,440
Israel
338,748
2,881
324,645
11,222
Switzerland
335,660
4,991
257,600
73,069
Portugal
300,462
4,577
220,877
75,008
Austria
289,461
3,446
233,657
52,358
Sweden
266,158
6,972
0
259,186
Nepal
236,246
1,538
218,161
16,547
Hungary
225,209
5,142
65,888
154,179
Jordan
223,617
2,802
162,959
57,856
Ecuador
193,673
13,501
169,804
10,368
Serbia
191,356
1,704
31,536
158,116
UAE
171,434
580
156,380
14,474
Panama
167,311
3,098
145,518
18,695
Bulgaria
148,775
4,188
53,000
91,587
Japan
148,694
2,139
125,470
21,085
Bolivia
144,810
8,963
122,495
13,352
Dominican Republic
144,302
2,333
115,530
26,439
Georgia
143,376
1,342
121,621
20,413
Kuwait
143,260
882
138,134
4,244
Costa Rica
140,172
1,731
87,721
50,720
Belarus
139,908
1,174
117,195
21,539
Qatar
139,256
239
136,513
2,504
Armenia
137,231
2,228
111,795
23,208
Croatia
134,881
1,916
110,355
22,610
Kazakhstan
133,118
1,990
117,362
13,766
Azerbaijan
129,544
1,470
79,162
48,912
Lebanon
129,455
1,033
83,034
45,388
Oman
124,145
1,430
115,613
7,102
Guatemala
122,774
4,178
111,574
7,022
Egypt
116,303
6,666
102,816
6,821
Ethiopia
110,554
1,709
74,917
33,928
Slovakia
109,226
898
71,738
36,590
Moldova
108,863
2,323
95,918
10,622
Honduras
108,253
2,918
48,073
57,262
Greece
107,470
2,517
9,989
94,964
Venezuela
102,621
901
97,562
4,158
Tunisia
98,072
3,311
72,473
22,288
Myanmar
93,600
1,998
72,601
19,001
Bosnia
90,378
2,773
54,967
32,638
Palestine
90,192
763
66,989
22,440
Bahrain
87,137
341
85,357
1,439
China
86,551
4,634
81,649
268
Kenya
84,169
1,474
55,610
27,085
Algeria
84,152
2,447
54,405
27,300
Libyan Arab Jamahiriya
84,087
1,200
54,712
28,175
Denmark
83,535
852
66,086
16,597
Paraguay
83,479
1,771
58,949
22,759
Slovenia
79,563
1,547
57,447
20,569
Kyrgyzstan
73,513
1,277
65,189
7,047
Uzbekistan
73,335
611
70,534
2,190
Ireland
72,798
2,069
23,364
47,365
Malaysia
68,020
365
56,969
10,686
Nigeria
67,838
1,176
63,430
3,232
Lithuania
64,621
547
25,278
38,796
Macedonia
62,945
1,792
40,188
20,965
Singapore
58,230
29
58,139
62
Ghana
51,667
323
50,547
797
Afghanistan
46,980
1,822
37,026
8,132
El Salvador
39,130
1,129
35,839
2,162
Albania
39,014
822
19,384
18,808
Norway
36,591
334
27,414
8,843
Montenegro
35,849
504
24,637
10,708
S. Korea
35,163
526
28,065
6,572
Luxembourg
35,129
330
26,156
8,643
Australia
27,923
908
25,612
1,403
Finland
25,882
408
18,100
7,374
Sri Lanka
24,882
122
18,304
6,456
Cameroon
24,487
441
22,177
1,869
Côte d'Ivoire
21,334
132
20,981
221
Uganda
21,035
205
9,044
11,786
Latvia
18,377
224
1,823
16,330
Sudan
18,045
1,255
10,369
6,421
Zambia
17,700
357
17,086
257
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Senegal
16,173
334
15,657
182
Mozambique
15,770
131
13,778
1,861
Angola
15,251
350
7,932
6,969
French Polynesia
14,559
76
4,842
9,641
Namibia
14,416
151
13,600
665
Guinea
13,143
76
12,154
913
Maldives
13,049
47
11,968
1,034
Estonia
13,019
122
7,608
5,289
DRC
12,859
335
11,663
861
Tajikistan
12,231
86
11,640
505
French Guiana
11,240
70
9,995
1,175
Cyprus
10,883
49
2,057
8,777
Cabo Verde
10,816
106
10,366
344
Jamaica
10,810
258
6,364
4,188
Botswana
10,742
34
7,912
2,796
Zimbabwe
10,129
277
8,643
1,209
Malta
10,101
146
7,887
2,068
Haiti
9,296
233
8,023
1,040
Gabon
9,214
60
9,066
88
Mauritania
8,710
177
7,764
769
Guadeloupe
8,427
149
2,242
6,036
Cuba
8,381
136
7,658
587
Réunion
8,054
40
7,172
842
Syrian Arab Republic
7,973
422
3,624
3,927
Bahamas
7,543
163
5,934
1,446
Andorra
6,790
76
5,940
774
Trinidad and Tobago
6,685
120
5,807
758
Hong Kong
6,500
110
5,394
996
Swaziland
6,442
122
6,017
303
Malawi
6,028
185
5,465
378
Uruguay
6,024
78
4,483
1,463
Rwanda
5,948
49
5,544
355
Belize
5,854
148
3,151
2,555
Nicaragua
5,838
161
4,225
1,452
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,680
61
5,587
32
Martinique
5,520
41
98
5,381
Guyana
5,423
151
4,436
836
Iceland
5,413
27
5,187
199
Suriname
5,319
117
5,197
5
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,156
85
5,009
62
Central African Republic
4,918
63
1,924
2,931
Aruba
4,872
45
4,705
122
Mali
4,762
160
3,241
1,361
Somalia
4,525
121
3,480
924
Thailand
4,026
60
3,822
144
Gambia
3,743
123
3,607
13
South Sudan
3,111
61
2,954
96
Benin
3,015
43
2,839
133
Togo
2,997
64
2,515
418
Burkina Faso
2,931
68
2,644
219
Curaçao
2,503
7
1,191
1,305
Guinea-Bissau
2,441
44
2,327
70
Sierra Leone
2,413
74
1,838
501
Yemen
2,197
619
1,514
64
Lesotho
2,137
44
1,278
815
New Zealand
2,060
25
1,963
72
Chad
1,700
102
1,532
66
San Marino
1,650
46
1,334
270
Liberia
1,595
83
1,343
169
Niger
1,586
75
1,219
292
Vietnam
1,358
35
1,201
122
Channel Islands
1,341
48
1,012
281
Liechtenstein
1,318
16
1,149
153
Sint Maarten
1,069
25
964
80
Gibraltar
1,035
5
954
76
Sao Tome and Principe
996
17
934
45
Mongolia
812
0
358
454
Turks and Caicos Islands
750
6
720
24
Saint Martin
717
12
641
64
Diamond Princess
712
13
659
40
Burundi
689
1
575
113
Taiwan
685
7
570
108
Papua New Guinea
669
7
597
65
Monaco
617
3
559
55
Comoros
613
7
586
20
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Mauritius
505
10
463
32
Faroe Islands
503
0
500
3
Bhutan
414
0
386
28
Isle of Man
369
25
340
4
Cambodia
329
0
304
25
Cayman Islands
285
2
254
29
Barbados
278
7
255
16
Bermuda
262
9
214
39
Saint Lucia
259
2
138
119
Seychelles
183
0
162
21
Caribbean Netherlands
162
3
157
2
Brunei
151
3
145
3
St. Barth
147
1
105
41
Antigua and Barbuda
142
4
130
8
Dominica
85
0
63
22
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
80
5
British Virgin Islands
72
1
71
0
Macao
46
0
46
0
Fiji
42
2
33
7
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
26
13
New Caledonia
33
0
32
1
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Saint Pierre Miquelon
16
0
14
2
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
6
0
3
3
Marshall Islands
4
0
4
0
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
1
0
Updated on 2 December 2020 17:06
- Advertisement -

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI