duminică, 7 martie, 2021
5.2 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI Social Chiriașii de lux ai statului: vile somptuoase și mașină la scară, dar...

Chiriașii de lux ai statului: vile somptuoase și mașină la scară, dar îngropați în datorii și procese

Chiriașii de lux ai statului: vile somptuoase și mașină la scară, dar îngropați în datorii și procese

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Rău-platnicii de la RA-APPS au acumulat datorii uriașe. „Vedete” politice și profitori ai fostului regim comunist refuză să plătească chiria pentru casele de lux în care locuiesc.

O parte dintre chiriașii statului țin cu dinții de privilegiile obținute cu ani în urmă. Procesele durează ani mulți și în batjocură, datoriile acumulate se ridică la nivelul zecilor de milioane de lei, timp în care statul subvenționează cheltuielile cu întreținerea acestor imobile. „Express Sud-Est” prezintă câteva cazuri relevante de chiriași rău-platnici care n-au niciun stres că locuiesc „pe datorie”.

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a dat-o în judecată pe Mioara Roman, fosta soție a fostului premier Petre Roman, pentru plata unei datorii record de peste 1,6 milioane de lei. Din 2009, Regia a decis evacuarea soției fostului premier, rezilierea contractului, precum și plata chiriei neachitate. În acest moment, cauza se află în stadiul de apel și procesul a fost amânat de Tribunalul București la sfântul așteaptă.

Fără contract valabil

Mioara Roman

În mai 2012, Judecătoria Sectorului 1 a decis că Mioara Roman stă fără contract de închiriere valabil din aprilie 2009. Magistrații au obligat-o pe acesta să plătească 77.422 de euro reprezentând chirie pentru perioada martie 2008-aprilie 2009, 77.422 de euro reprezentând penalităţi de întârziere, precum şi 219.655 de lei, reprezentând contravaloare lipsă de folosinţă. În același timp, instanța a decis evacuarea Mioarei Roman şi a Catincăi Zilany Maria din imobilul situat în Bucureşti, str. Nikolai Gogol, sector 1.

În alt proces, separat, judecătorii au cerut sechestru pe o vilă din Sinaia care aparține Mioarei Roman pentru a acoperi datoriile către RA-APPS.

După ce i s-a majorat chiria, fosta soție a fostului demnitar a refuzat să plătească, motivând că nu are de unde plăti 6.205 euro pe lună pentru casa din Primăverii. Imobilul care aparține RA-APPS are șapte camere plus două de serviciu, suprafața acestuia fiind de 366 de metri pătrați.

Mama deputatei Oana Mizil, chiriaș de lux

Oana Mizil

În iunie 2014, Tribunalul București a decis, după îndelungi și interminabile procese care s-au tot rejudecat, că mama deputatului PSD Oana Niculescu Mizil, Lidia Ștefănescu Mizil, are contract valabil de închiriere semnat cu RA-APPS. Chiria pentru casa în care locuiește fiica fostului lider comunist Paul Niculescu Mizil a fost stabilită atunci de judecători la 874 de euro pe lună pentru cele patru camere ale imobilului. Hotărârea nu este definitivă și ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel, unde nu s-a stabilit încă un termen de judecată. Lidia Ștefănescu Mizil are o datorie către RA-APPS ce însumează 438.422,94 lei pentru apartamentul pe care l-a închiriat de la stat.

Pretenții de general

Un alt personaj interesant care nu se mai dă dus din casa statului, deși nu are dreptul să mai locuiască în ea este generalul (r) Dumitru Cristea. S-a judecat în mai multe procese cu RA-APPS, a ridicat diverse excepții și a prelungit procesele ani de zile. Nu are încă o decizie definitivă privind pretențiile ridicate de RA-APPS. De trei ani încearcă să convingă magistrații de la Judecătoria Sectorului 1 că nu trebuie să plătească o chirie majorată. În octombrie 2014, a sesizat și Curtea Constituțională cu o excepție. Pentru apartamentul din vila de pe strada Crângului, Dumitru Cristea ar trebui să plătească o chirie de 561 de euro pe lună. Refuză acest lucru, deși vila are trei camere, 221 de metri pătrați și este situată în centrul orașului. Generalul Cristea avea anul trecut datorii la chirie de 347.000 de lei.

Poporul l-a ales, poporul să plătească

Nicolae Șerban

Deputatul PSD Șerban Nicolae ocupă un apartament al statului pe strada Mihai Eminescu din București încă de pe vremea când era consilierul lui Ion Iliescu. Anul trecut, avea datorii la plata chiriei de aproape 600.000 de lei pentru apartamentul de patru camere în suprafață de 218 metri pătrați. Fostul avocat al lui Cătălin Voicu s-a judecat ani de zile pentru a contesta chiria de 3.350 de euro pe lună. Când ar fi trebuit, în sfârșit, să plătească, Nicolae a dat peste un judecător milos care a decis rejudecarea procesului. . Șerban Nicolae s-a făcut remarcat printr-o slugărnicie exacerbată față de liderul PSD Liviu Dragnea.

Mofturi de vedetă

Ioana Pavelescu Sion

Ioana Pavelescu Sion este soția fiului adoptiv al lui Ion Iliescu, Mihai Bujor Sion. Ocupă o casă în cartierul Primăverii de cinci camere, plus două de serviciu, în suprafață de 386 de metri pătrați, pentru care ar trebui să plătească o chirie de 5300 de euro. Nu a făcut acest lucru de când chiriile RA-APPS nu mai sunt subvenționate de stat. La începutul anului, Tribunalul București a stabilit irevocabil că familia actriței Ioanei Pavelescu, mama creatoarei de modă Maria Marinescu, trebuie să evacueze vila statului. Regia susține că familia avea anul trecut datorii la plata chiriei de 1.246.000 de lei. Într-un alt dosar, Judecătoria Sector 1 ar trebui să se pronunțe pe cuantumul acestei datorii. Oricare ar fi decizia judecătorilor, ea nu este definitivă.

Firme păsuite la plata chiriilor de milioane

Două firme se remarcă cu datorii restante la plata chiriei pentru imobilele pe care le dețin de la RA-APPS. Este vorba de Network Press Concept, fosta Rodipet, firma administrată de afaceristul Hassan Awdi. Pentru o suprafață de 3.100 de metri pătrați, firma ar fi trebuit să plătească o chirie de 9.400 de euro pe lună. A acumulat o datorie imensă: 9,35 milioane de lei. În prezent, firma este în insolvență după ce creditorii au cerut recuperarea unor datorii.

O altă societate cu datori imense la chiria pentru imobilele statului este Emico Serv SRL. Firma activa în domeniul restaurantelor şi avea ca asociaţi alte două companii. A intrat în insolvență, apoi în faliment. Datoria de 7,2 milioane de lei este greu de recuperat. Firma nu a plătit pentru cei 446 de metri pătrați chiria de 747 de euro. În prezent, se judecă cu RA-APPS pentru recuperarea datoriei.

Sonic Media ar trebui să plătească 5.600 de euro pe aproape 1.000 de metri pătrați unde stă cu chirie. Societatea deține licența pentru Giga TV, televiziune despre care procurorii DNA susțin că ar aparține primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. Tribunalul București a stabilit termen de judecată pentru 28 noiembrie în vederea recuperării unei datorii de aproape 400.000 de lei de la această firmă. Lunar, societatea ar trebui să plătească o rată de 68.822 de lei pe lună, după cum a stabilit un judecător.

Familie mare, chirie mică

Din primăvara anului 2009, fostul vicepremier în guvernul Petre Roman în anii 90, Gelu Voican Voiculescu, se judecă cu RA-APPS pentru casa din cartierul Primăverii în care locuiește de peste 20 de ani. De opt ani, Statul i-a impus o chirie de 3.450 de euro pe lună pentru vila cu șapte camere în care stă împreună cu familia. Plătește doar 700 de lei, cât era taxa subvenționată înainte de majorare și nu recunoaște noul cuantum.

A acumulat datorii la chirie de aproape 1 milion de lei. După 34 de termene și cinci ani de procese, în sfârșit, Judecătoria Sector 1 a rămas în pronunțare în acest proces. Când să se dea o decizie, cauza a fost suspendată. Motivul invocat de judecător este acela că Voiculescu a susținut că o parte dintre înscrisurile depuse la dosar sunt false. Astfel, procesul a fost oprit și documentele trimise la Parchet pentru verificări. 

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...