luni, 1 martie, 2021
5.7 C
Buzău

Vizita premierului Japoniei la Muzeul Satului sau despre cum îl doare undeva pe Liviu Dragnea de România

EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri Vizita premierului Japoniei la Muzeul Satului sau despre cum îl doare undeva...

Vizita premierului Japoniei la Muzeul Satului sau despre cum îl doare undeva pe Liviu Dragnea de România

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Liviu Dragnea n-a vrut să amâne şedinţa Comitetului Executiv în care a fost mazilit Mihai Tudose, deşi fusese avertizat că a doua zi premierul PSD urma să-l primească la Palatul Victoria pe Shinzo Abe, premierul Japoniei – au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Până şi partenerii din ALDE i-au cerut lui Liviu Dragnea să amâne CEX-ul, dar s-au lovit de refuzul liderului PSD.

Luni, 15 ianuarie. Preşedintele PSD Liviu Dragnea îi convoacă pe liderii din teritoriu la Bucureşti pentru a-i forţa demisia lui Mihai Tudose. Surse din coaliţia de guvernare au declarat pentru „Adevărul“ că mai mulţi oameni din tabăra premierului i-au transmis lui Dragnea să amâne CEX-ul cu o zi, în condiţiile în care Mihai Tudose urma să-l primească pe 16 ianuarie pe omologul său nipon, Shinzo Abe, care sosea în România însoţit de o delegaţi de oameni de afaceri cu scopul de a parafa investiţii.

Unul dintre vicepreşedinţii PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea a refuzat, pe motiv că „fiecare zi care trece este în avantajul lui Mihai Tudose“. Erau zilele în care atât Liviu Dragnea, cât şi Mihai Tudose îşi căutau aliaţi în teritoriu pentru a câştiga lupta pentru putere în PSD. Potrivit surselor citate, nu doar colegii de partid l-au rugat pe Dragnea să mai amâne „execuţia“ lui Tudose, ci şi partenerii din ALDE, partid din care face parte ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Dragnea a fost de neclintit.

Subiectul, inexistent în partid

Surse din conducerea PSD au povestit pentru „Adevărul“ că, în timpul CEX-ului în care a fost executat Mihai Tudose, nimeni n-a scos o vorbă despre vizita premierului Japoniei în România, cu toate că demisia premierului Tudose ar fi afectat imaginea guvernării PSD. Aceleaşi surse susţin că la finalul şedinţei CEX, Tudose a anunţat că nu va asigura interimatul tocmai ca să se răzbune pe Liviu Dragnea, ştiind că, a doua zi dimineaţă, nu va avea cine să-l primească pe Shinzo Abe. „Dragnea era fericit că scăpase de Tudose. Pe cine mai interesa Shinzo Abe?“, a răspuns, amuzat, vicepreşedintele PSD.

A doua zi, România nu mai avea Guvern, aşa că premierul Japoniei a fost plimbat de ministrul Culturii prin Muzeul Satului. Întrebat dacă situaţia penibilă nu putea fi evitată, Dragnea a răspuns: „Vicepremierul japonez s-a întâlnit cu vicepremierul României, iar premierul Japoniei s-a întâlnit cu preşedintele. A fost o întâlnire bună“.

Ulterior, zeci de români  au lăsat mesaje  pe pagina de Facebook a Ambasadei Japoniei în România, în care şi-au cerut scuze pentru „lipsa de curtoazie“  a politicienilor. Mesajele românilor au fost preluate şi de ziarul Japan Today, care a scris că vizita lui Shinzo Abe în România „a fost lipsită de protocol şi de diplomaţie“.  „Japonezii, tradiţional, sunt extrem de atenţi la detaliile procedurale, protocolare, sunt formalişti“, a explicat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Constantinescu şi Iliescu, în Japonia

În 1997 si 2002, preşedinţii de atunci ai României, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, au efectuat vizite oficiale de lucru în Japonia. Cu ocazia celei din 2002, în contextul aniversării a 100 de ani de la primele contacte diplomatice dintre cele două ţări, a fost semnată Declaraţia comună de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre România şi Japonia.

În 1995 şi 2002, au vizitat România Alteţele Lor Prinţul şi Prinţesa Hitachi, respectiv Alteţa Sa Prinţesa Sayako. Momentului aniversar al împlinirii a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice a circumscris o nouă vizită oficială de lucru a preşedintelui României, Traian Băsescu, la Tokyo, din martie 2010, precedată de vizita oficială în România a cuplului princiar Akishino, din mai 2009.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP