Cislău: o comună care s-a abonat la fonduri europene. O poveste de succes într-un judeţ plin de şomeri

Cislău

O comună din Buzău a găsit rețeta succesului pentru dezvoltare, în condiţiile în care judeţul e unul sărac, în top pentru numărul mare de şomeri. Totuşi, Primăria Cislău a reuşit să atragă milioane de euro din fonduri europene.

Dumitru Mitroiu, primarul Cislăului

Cum încasările din taxele şi impozitele locale sunt foarte mici, iar sumele venite de la Guvern ori Consiliul Judeţean Buzău – insuficiente, primarul comunei Cislău, Dumitru Mitroiu, şi-a concentrat activitatea pe proiecte europene.

„Sărăcia ne-a împins de la spate în primul rând, apoi faptul că îmi respect cetăţenii care m-au pus în această funcţie. Ştiu, e mult mai uşor să primeşti bani de la CJ sau prin hotărâre de Guvern decât să faci un proiect european şi să fii verificat până la ultimul bănuț, dar noi am ales această cale“, ne explică primarul Mitroiu.

De multe ori, îşi fac singuri proiectele

Sala Sporturilor Cislău

Deşi pare complicat şi multe primării din România aleg să apeleze la ajutorul firmelor de consultanță pentru întocmirea acestor proiecte, la Cislău toate documentele sunt făcute de angajații primăriei.  În felul acesta, primăria economisește banii care i-ar cheltui pentru plata acestor servicii şi, în plus, are siguranţa că proiectul este făcut aşa cum trebuie pentru a fi declarat eligibil.

Monumentul Eroilor Cislău (Statuia lui Neacșu)

„O singură dată am făcut un proiect cu o firmă de consultanță şi a picat. Aceste proiecte le-am făcut întotdeauna cu colegii din primărie şi de la CJ. Eu nu cred că este grea întocmirea unui proiect european, greu e să-l duci până la capăt. Am avut 18 proiecte cu finanţare europeană, la niciunul dintre ele nu am dat un leu penalizare înapoi. Am respectat întocmai ghidurile, instrucțiunile şi ceea ce ne-a cerut finanțatorul“, mai spune Dumitru Mitroiu.

Citește și: Pătârlagele, comuna cu buletin de oraș ori despre cum plătesc pătârlăgenii taxe de oraș, însă duc o viaţă ca la ţară

Nu a fost uşor în primii ani, fiindcă localnicii au înţeles mai greu cum stă treaba cu aceste proiecte europene, dar în timp lucrurile s-au reglat.

„Am lăsat în urmă alte probleme ale comunei, iar locuitorii strigau şi ne reproșau la timpul respectiv. Am ţinut şedinţă şi le-am explicat: «Domnilor, este mai uşor să faci iluminatul publice, cel mai greu e să faci un proiect şi să faci drumurile». Şi le-am făcut“, spune primarul.

În prezent toate drumurile din comuna Cislău sunt pietruite, iar până în anul 2020, Primăria speră ca drumurile să fie asfaltate în procent de 98 la sută. În acest sens, comuna Cislău a depus proiectul de asfaltare a drumului „Cislău – Buda Crăciunești” în valoare de câteva milioane de euro, care deocamdată este în evaluare.

Apa noastră cea de toate zilele

Racordarea la o reţea de apă potabilă a fost primul deziderat al primarului. Ştia că fără acest lucru locuitorii n-ar fi simţit o îmbunătăţire a gradului lor de confort. A urmat crearea unei staţii de transfer gunoi menajer.

„Am început, spre sfârşitul anului 1996, un program SAPARD prin care localitatea beneficiază de apă potabilă pe o reţea de distribuţie de 36 km, cu fosă septică şi două bazine de aducţiune. Imediat după aceea am trecut la o staţie transfer gunoi menajer, pentru ca locuitorii să nu mai arunce gunoaiele în albia râului Buzău sau a Bâscei. Am colaborat cu primarii din jur şi am făcut împreună această staţie pentru 7 localităţi, la nişte preţuri deosebite pentru locuitorii lor. Înainte, când veneau apele mari, comuna era inundată de peturi şi de tot felul de mizerii. Acum avem şi canalizare, şi staţie de epurare a apei.“

Colectează până și gunoiul orașului învecinat Pătârlagele

Salub Eco Cislău

De-a lungul anilor, Primăria Cislău a implementat cu succes 18 proiecte europene, iar suma totală adusă în comunitate este de zeci de milioane de euro. Cu aceşti bani, primăria şi-a pus la punct serviciul de salubritate, iar acum gunoiul menajer este ridicat de maşina propriei staţii transfer gunoi menajer de la pubelele puse la dispoziţia localnicilor şi dus la depozitul ecologic al judeţului, astfel că se percepe o taxă de 7 lei de gospodărie, şi nu 9 lei de fiecare membru de familie cum ar fi fost în cazul în care serviciul era realizat de o firmă privată.

Citește și: Nehoiu – de la teroristul Omar Hayssam, la primarul penal Ionuț Milea ori despre cum a ajuns o bijuterie a Buzăului pe mâna unor penali

Ba, mai mult, asigură și colectarea gunoiului menajer al orașului învecinat Pătârlagele. De asemenea, au şi un serviciu pentru situaţii de urgență modern prin intermediul unui proiect european transfrontalier reușind să achiziționeze utilaje pentru intervenții, un buldoexcavator şi un ATV echipat pentru stingerea incendiilor. Alte proiecte implementate cu succes sunt modernizarea unor drumuri şi înfiinţarea unui centru ce informare turistică, mai ales că zona este una faimoasă pentru caii de rasă care cresc aici.

Herghelia de cai pur sânge englez

Herghelia Cislău

Cum în localitate ființează o herghelie de cai pur sânge englez (unicat în ţară, după cum se laudă edilul) extrem de valoroasă, oful primarului este că nu există măcar un hipodrom la nivel de ţară, dacă nu la nivelul comunei Cislău!

Avem un număr de 220 de cai pur sânge englez, cai de sport, însă, din păcate, în momentul acesta nu există un hipodrom la nivel de ţară. Noi am prins în strategia de dezvoltare construirea unui hipodrom chiar aici, în comună, dar sigur va fi greu de aprobat aşa ceva. În îngrijirea cailor avem angrenaţi 60 de lucrători, consăteni de-ai noştri. Oricum, herghelia reprezintă un punct de interes turistic. Pe de altă parte, chiar am stat de vorbă cu directorul hergheliei să încercăm, prin rotație, ca majoritatea copiilor de la şcoala Cislău să meargă să călărească şi, în felul acestea, să atragem cât mai mulţi copii, părinţi, bunici.”

O altă provocare pentru primar o reprezintă crearea unor pensiuni turistice, fiindcă de frumuseți naturale nu duce lipsă zona – slavă Domnului!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Scroll Up