duminică, 29 noiembrie, 2020
2.6 C
Buzău
duminică, 29 noiembrie, 2020
2.6 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST LIVIU DOBRESCU, UN ÎNVĂȚĂTOR PENSIONAR DIN BRĂILA, ESTE ACŢIONAR ÎN FIRMA TEL...

LIVIU DOBRESCU, UN ÎNVĂȚĂTOR PENSIONAR DIN BRĂILA, ESTE ACŢIONAR ÎN FIRMA TEL DRUM

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!
  • Liviu Dobrescu, unul dintre acţionarii semnificativi ai firmei amintite, este brăilean • el a fost chitarist în tinereţe şi coleg de trupă rock şi de facultate cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea • procurorii DNA au pus sub urmărire penală firma “Tel Drum” şi doi reprezentanţi ai acesteia, pentru fraudă cu fonduri europene • la finele anului trecut, procurorii au anunţat trimiterea în judecată în această cauză • în noiembrie 2017, DNA în colaborare cu OLAF au reuşit să lege numele lui Dragnea de “Tel Drum”, într-un alt dosar” • miercuri, procurorii Anticorupţie au anunţat extinderea urmăririi penale în acest ultim dosar, faţă de “Tel Drum”

Scandalul care are în centru firma teleormăneană “Tel Drum”, legat de fraudă cu fonduri europene, are ramificaţii şi la Brăila. Mai precis, unul dintre acţionarii acestei companii este brăilean. Este vorba despre Liviu Lucian Dobrescu, născut în ianuarie 1964, din comuna Gropeni, care figurează în Registrul Comerţului că deţine un portofoliu consistent de acţiuni la această firmă: un aport la capital de 1.051.000 lei pentru care i-au revenit 420.400 de acţiuni, reprezentând 43,999% din companie. De asemenea, este şi administrator al firmei şi membru în Consiliul de Administraţie, învestit cu puteri depline.

Potrivit unei investigaţii jurnalistice marca Rise Project, site-ul care a dezvăluit afacerile lui Dragnea din Brazilia şi nu numai, “Tel Drum” este o fostă regie de stat care se ocupa de drumurile şi podurile din Teleorman. În 1998, a fost transformată de Consiliul Judeţean Teleorman în societate comercială pe acţiuni. “La numai un an, compania a fost capitalizată cu şapte terenuri cu o suprafaţă de peste 5 ha, evaluate la 9,7 miliarde de lei vechi”, au scris jurnaliștii de investigaţie ai Rise Project.

În 2002, a fost privatizată de Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al CJ. Privatizarea a fost adjudecată în favoarea lui Marian Fişcuci, la acel moment, vicepreşedinte PSD Teleorman. În 2005, au mai intrat în “Tel Drum” încă trei personaje cheie: brăileanul Liviu Dobrescu, Petre Pitiş şi Mugurel Gheorghiaş.

Livache, toboșarul

Mai mult, potrivit dezvăluirilor făcute de presa centrală pe acest subiect, Dobrescu a făcut parte şi din trupa rock EGO în care a activat în perioada studenţiei nimeni altul decât actualul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. Acesta din urmă era toboşar şi i se spunea „Livache”.

Brăileanul Liviu Dobrescu, zis “Şobo”

Brăileanul Liviu Dobrescu era chitarist şi i se spunea “Şobo”, iar împreună cu Mugurel Gheorghiaş – zis Melc -, cel de-al treilea membru al aceluiaşi band, deţineau la un moment dat, potrivit presei centrale, pachetul majoritar de acţiuni la firma “Tel Drum”, cunoscută pentru contractele numeroase obţinute de-a lungul anilor de la Consiliul Judeţean Teleorman condus până nu demult de Liviu Dragnea ca preşedinte al CJ.

Între timp, Gheorghiaş nu mai apare în structura acţionariatului de la “Tel Drum” ci un anume Petre Pitiş din Baia Mare cu un aport la capital de 1.290.032,5 lei, reprezentând 54,006% din companie. Cu pachete reziduale de sub 1%, mai precis 0,665%, mai apar Florea Neda (comuna Suhaia judeţul Teleorman), Marilena Panaitov (Alexandria judeţul Teleorman) şi Mirela Costache (Alexandria judeţul Teleorman).

Mai trebuie menţionat faptul că în fişa de date a “Tel Drum” de la Registrul comerţului apare şi menţiunea că “Prin Ordonanţa nr.440/P/2017 din 08.12.2017 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, iar prin rechizitoriul nr. 440/P/2017 din 27.12.2017 s-a dispus trimiterea în judecată a societăţii pentru săvârşirea infracţiunii de folosire  sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE, faptă prevăzută de Legea nr.78/2000”.

Ca o paranteză, trebuie precizat că potrivit unor surse judiciare, administratorii societăţii comerciale de tip SA şi membrii consiliului de administraţie nu sunt, în mod obligatoriu, traşi la răspundere dacă împotriva societăţii respective s-a început urmărirea penală. Dacă pe parcursul derulării anchetei apar elemente noi, care-i privesc şi pe administratori, atunci da, vor fi şi aceştia traşi la răspundere pentru faptele lor. În concluzie, sursele citate au subliniat că răspunderea persoanei juridice (societate pe acţiuni în cazul de faţă) nu atrage obligatoriu şi răspunderea administratorilor societăţii.

«Tel Drum», monopol pe contractele cu bani publici în Teleorman

Aşa cum am menţionat la începutul acestui articol, jurnaliştii de la Rise Project au făcut săpături adânci în ceea ce priveşte legătura dintre firma teleormăneană “Tel Drum” şi Liviu Dragnea, actualul preşedinte PSD. Într-o altă anchetă, intitulată “Dragnea – oamenii şi banii”, se menţionează că firma a înghiţit în ultimii zece ani peste 2 miliarde de lei de la buget, adică peste 80% din încasările totale ale corporației.

Cele mai multe contracte publice au fost câştigate în Teleorman, o bună parte chiar de la instituţiile din subordinea lui Dragnea, Consiliul Judeţean sau primăriile PSD. (…) Din 2008 şi până în prezent, adică pe timpul celor trei mandate ale lui Victor Drăguşin – edilul Alexandriei -, Tel Drum a luat de la primăria Alexandria peste 8,8 milioane de lei. N-a avut competiţie. Procedurile de atribuire n-au fost publice şi, «din motive tehnice», spune primăria, negocierile s-au derulat doar cu Tel Drum”, informează Rise Project.

Ancheta jurnalistică continuă cu banii primiţi de “Tel Drum” direct de la CJ Teleorman. Numai în perioada 2008-2012, ultimul mandat al lui Dragnea în fruntea judeţului, firma a primit circa 244 milioane lei, adică mai bine de 10% din tot ce a câştigat firma în ultimul deceniu.

Seriei de dezvăluiri Rise Project despre afacerile lui Dragnea i se adaugă o altă investigaţie jurnalistică, “Tel Drum – latifundiarul din Teleorman”. Jurnaliştii au studiat documente din arhivele cadastrale şi au inventariat proprietățile companiei. Astfel, portofoliul firmei conţine nu mai puţin de 221 de imobile, care se întind pe 856 hectare, aşa cum au aflat cei de la Rise. Acestea sunt reprezentate de terenurile unor foste ferme de stat, spaţii comerciale, clădiri industriale, clădiri de birouri şi o casă de protocol. O parte din imobile provin din patrimoniul Societăţii Agricole Zooveg Liţa şi Agromec SA, două firme de stat care se ocupau de agricultură. “Acum sunt falimentate şi lichidate”, au mai dezvăluit jurnaliştii de investigaţie.

Imediat după publicarea seriei de investigaţii jurnalistice pe site-ul Rise Project, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat public, prin intermediul unui comunicat de presă, că firma “Tel Drum” este vizată de o anchetă, de data aceasta a procurorilor.

Dobrescu: “Nu doresc să comentez”

Contactat telefonic de către redactorii noştri, pentru a-i afla punctul de vedere vizavi de dosarul “Tel Drum” deschis de DNA şi modul în care este afectat de această anchetă, Liviu Dobrescu a răspuns scurt: “Nu doresc să comentez. Cum mă afectează, mă priveşte personal, nu cred că trebuie să privească şi pe altcineva”, au fost cuvintele lui Dobrescu.

Liviu Dobrescu este, în prezent, şi administrator al unei firme IT, “Altsys”, care figurează cu sediul în Brăila, pe Şoseaua Buzăului. Numele firmei apare în lista sponsorilor şi susținătorilor proiectului “Brăila – Capitală Culturală 2021”. De altfel, brăileanul acţionar la “Tel Drum” se cunoaşte personal cu Constantin Teodorescu, unul dintre iniţiatorii şi susţinătorii activi ai candidaturii municipiului nostru la competiţia “Capitală Culturală Europeană 2021”, pasiunea lui Dobrescu pentru muzică fiind un subiect comun pentru cei doi, potrivit site-urilor de socializare. Dacă muzica a fost o pasiune trecătoare pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu acelaşi lucru l-am putea spune şi despre Liviu Dobrescu, fostul coleg de trupă al şefului social-democraţilor. În urmă cu aproximativ 2 ani, brăileanul a încărcat pe un site de specialitate câteva melodii, în dreptul rubricii “Autor” apărând chiar numele său.

«Tel Drum» trimisă în judecată

Revenind la scandalul cu epicentrul la Teleorman vizând compania “Tel Drum”, presa centrală a relatat pe larg faptul că DNA a început urmărirea penală, în august 2017, în acest dosar faţă de mai multe persoane: “Tel Drum” (persoană juridică), Pitiş Petre şi Vişan Mircea, în calitate de reprezentanţi ai acestei firme, pentru fraudă cu fonduri europene, dar şi faţă de SC WFA Impex SRL, Ion Florian – reprezentant al WFA SRL – şi Neda Florea – repezentant al Tel Drum, pentru complicitatea la frauda cu fonduri europene.

Ancheta DNA a pornit de la o sesizare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje. Cu câteva zile înainte ca anul 2017 să se încheie, procurorii au anunţat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor SC Tel Drum SA, Petre Pitiş şi Mircea Vişan – reprezentanţi ai societăţii comerciale -, “fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, tot în judecată au fost trimişi SC WFA Impex SRL, Ion Florian – reprezentant al “WFA” – şi Florea Neda – reprezentant al “Tel Drum”, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii amintită mai sus. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.849.375 lei, reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă. De asemenea, s-a instituit măsura sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparținând inculpaţilor. Dosarul a ajuns spre soluționare pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine sechestrul pe bunuri.

Legătura dintre Dragnea şi «Tel Drum», dovedită de DNA şi OLAF

Ziua de 13 noiembrie 2017 i-a purtat cu adevărat ghinion şefului PSD, Liviu Dragnea, care a primit lovitura de graţie din partea procurorilor DNA. Printr-un comunicat de presă emis de Direcție, anchetatorii au anunţat că Dragnea a fost pus sub urmărire penală, alături de alte persoane apropiate acestuia, într-un dosar legat tot de “Tel Drum”, societate suspectată de fraudă cu fonduri europene.

Acuzaţiile care-i sunt aduse lui Liviu Dragnea: constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, toate acestea fiind săvârşite pe vremea când actualul şef al PSD era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, susţin anchetatorii.

DNA l-a putut lega pe Dragnea de “Tel Drum” cu ajutorul Oficiului European Antifraudă (OLAF), care a transmis în data de 30 septembrie 2016 o sesizare privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.

Iată ce spune DNA în comunicatul privind Dosarul “Tel Drum”, despre beneficiile personale ce ar fi fost obţinute de Liviu Dragnea:

În mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soţie) a obţinut sume de bani sau bunuri mobile şi imobile pe care le utilizează, precum şi diverse servicii în interes personal, al familiei şi al formațiunii politice din care face parte, respectiv donaţii de la membrii grupului infracţional organizat şi de la societăţile controlate de aceştia (circa 2,5 milioane lei în anul 2009), transferul părţilor sociale din mai multe societăţi controlate de membrii grupului infracţional organizat către fiul său, dividende şi sume periodice către fiul sau cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea şi de fosta soţie de la o altă societate din grup, bani obţinuţi de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deţinut de o societate din grup şi a cărui îmbunătăţire tehnică a fost achitată de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum SA)”.

Pe 21 noiembrie 2017, DNA anunţa punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile deţinute de suspecţii din dosar, printre care şi Liviu Dragnea.

Miercuri (17 ianuarie 2018), când şeful PSD se bucura de al treilea premier acceptat de preşedintele României, Klaus Iohannis, în doar un an de zile, procurorii DNA i-au stricat fericirea. Aceştia au anunţat extinderea urmăririi penale faţă de SC Tel Drum SA, iar infracţiunile de care este suspectată firma s-au înmulţit: constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

“În cauză s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale suspectei SC Tel Drum SA, precum şi poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate către terţi, cu orice titlu, în conturile bancare deţinute de aceasta, până la concurenţa sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentând suma foloaselor necuvenite şi suma cu care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat)”, se arată în comunicatul de presă emis de DNA, în urmă cu câteva zile.

Trebuie precizat faptul că numele brăileanului Liviu Dobrescu, deşi este administrator al “Tel Drum”, nu apare în niciun comunicat de presă emis de procurorii Anticorupţie.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
13,588,642
272,148
8,028,028
5,288,466
India
9,390,791
136,705
8,799,249
454,837
Brazil
6,290,272
172,561
5,562,539
555,172
Russia
2,242,633
39,068
1,739,470
464,095
France
2,208,699
52,127
161,137
1,995,435
Spain
1,646,192
44,668
0
1,601,524
UK
1,605,172
58,030
0
1,547,142
Italy
1,564,532
54,363
720,861
789,308
Argentina
1,413,375
38,322
1,242,877
132,176
Colombia
1,299,613
36,401
1,197,204
66,008
Mexico
1,090,675
104,873
803,581
182,221
Germany
1,041,970
16,377
711,000
314,593
Poland
973,593
16,746
538,273
418,574
Peru
960,368
35,879
891,004
33,485
Iran
935,799
47,486
648,831
239,482
South Africa
785,139
21,439
723,347
40,353
Ukraine
709,701
12,093
335,135
362,473
Turkey
578,347
13,373
396,227
168,747
Belgium
570,829
16,339
37,238
517,252
Chile
548,941
15,322
523,792
9,827
Iraq
548,821
12,200
478,537
58,084
Indonesia
527,999
16,646
441,983
69,370
Czechia
517,692
8,024
437,365
72,303
Netherlands
513,325
9,326
0
503,999
Romania
465,982
11,045
335,764
119,173
Bangladesh
460,619
6,580
375,885
78,154
Philippines
427,797
8,333
388,062
31,402
Pakistan
392,356
7,942
337,553
46,861
Canada
362,369
11,960
289,193
61,216
Saudi Arabia
356,911
5,870
346,023
5,018
Morocco
349,688
5,739
298,574
45,375
Israel
334,626
2,845
321,857
9,924
Switzerland
318,290
4,621
222,100
91,569
Portugal
290,706
4,363
206,275
80,068
Austria
275,661
3,018
210,697
61,946
Sweden
243,129
6,681
0
236,448
Nepal
230,723
1,454
211,186
18,083
Jordan
210,709
2,626
142,710
65,373
Hungary
204,708
4,516
54,021
146,171
Ecuador
190,909
13,371
164,009
13,529
UAE
166,502
569
153,449
12,484
Serbia
163,035
1,484
31,536
130,015
Panama
161,744
3,030
142,046
16,668
Bolivia
144,494
8,943
121,050
14,501
Dominican Republic
142,653
2,328
114,317
26,008
Kuwait
142,195
875
135,889
5,431
Japan
142,068
2,074
120,259
19,735
Bulgaria
139,955
3,680
46,740
89,535
Qatar
138,477
237
135,651
2,589
Costa Rica
137,093
1,690
84,991
50,412
Armenia
133,594
2,121
106,479
24,994
Belarus
133,324
1,143
111,455
20,726
Kazakhstan
130,039
1,990
116,044
12,005
Georgia
127,942
1,195
106,328
20,419
Lebanon
125,678
991
74,950
49,737
Croatia
123,693
1,655
98,465
23,573
Oman
122,579
1,391
113,856
7,332
Guatemala
121,798
4,161
110,209
7,428
Egypt
115,183
6,621
102,490
6,072
Azerbaijan
114,025
1,323
71,691
41,011
Ethiopia
108,930
1,695
68,250
38,985
Honduras
107,134
2,899
47,576
56,659
Moldova
105,852
2,269
93,028
10,555
Slovakia
104,632
798
62,094
41,740
Greece
103,034
2,223
9,989
90,822
Venezuela
101,524
888
96,402
4,234
Tunisia
94,980
3,153
69,226
22,601
Myanmar
87,977
1,887
67,588
18,502
Bosnia
86,710
2,576
51,068
33,066
Bahrain
86,645
341
84,785
1,519
China
86,501
4,634
81,582
285
Kenya
82,605
1,445
54,399
26,761
Palestine
81,890
704
62,944
18,242
Libyan Arab Jamahiriya
81,273
1,153
52,299
27,821
Paraguay
80,436
1,720
56,991
21,725
Algeria
80,168
2,372
51,946
25,850
Denmark
78,354
823
61,461
16,070
Slovenia
74,257
1,336
52,814
20,107
Uzbekistan
72,582
608
69,859
2,115
Kyrgyzstan
71,971
1,262
63,407
7,302
Ireland
71,942
2,050
23,364
46,528
Nigeria
67,220
1,171
62,686
3,363
Malaysia
63,176
354
51,314
11,508
Macedonia
60,723
1,699
37,505
21,519
Lithuania
58,212
482
14,056
43,674
Singapore
58,205
29
58,119
57
Ghana
51,379
323
50,298
758
Afghanistan
45,966
1,752
36,709
7,505
El Salvador
38,405
1,107
35,078
2,220
Albania
36,790
787
18,152
17,851
Norway
35,346
328
20,956
14,062
Montenegro
34,454
481
22,796
11,177
Luxembourg
33,974
306
24,073
9,595
S. Korea
33,375
522
27,349
5,504
Australia
27,885
907
25,585
1,393
Finland
24,307
393
16,800
7,114
Cameroon
24,117
437
22,177
1,503
Sri Lanka
22,988
109
16,656
6,223
Côte d'Ivoire
21,261
131
20,912
218
Uganda
19,944
201
8,944
10,799
Zambia
17,589
357
16,925
307
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,864
1,215
9,964
5,685
Latvia
16,561
193
1,719
14,649
Senegal
16,027
332
15,582
113
Mozambique
15,586
129
13,677
1,780
Angola
15,087
345
7,763
6,979
Namibia
14,285
150
13,412
723
French Polynesia
14,096
73
4,842
9,181
Guinea
13,039
76
11,982
981
Maldives
12,947
46
11,781
1,120
DRC
12,470
333
11,495
642
Tajikistan
12,118
86
11,518
514
Estonia
11,698
109
6,974
4,615
French Guiana
11,179
70
9,995
1,114
Jamaica
10,669
251
5,953
4,465
Cabo Verde
10,626
105
10,088
433
Botswana
10,258
31
7,717
2,510
Cyprus
9,983
48
2,057
7,878
Zimbabwe
9,822
275
8,472
1,075
Malta
9,609
132
7,418
2,059
Haiti
9,264
232
7,951
1,081
Gabon
9,191
59
9,037
95
Mauritania
8,458
172
7,665
621
Guadeloupe
8,344
149
2,242
5,953
Cuba
8,173
133
7,554
486
Réunion
7,940
40
6,660
1,240
Syrian Arab Republic
7,715
409
3,444
3,862
Bahamas
7,496
163
5,830
1,503
Andorra
6,610
76
5,710
824
Trinidad and Tobago
6,586
118
5,710
758
Swaziland
6,406
121
5,987
298
Hong Kong
6,124
108
5,328
688
Malawi
6,025
185
5,453
387
Rwanda
5,891
47
5,480
364
Nicaragua
5,784
160
4,225
1,399
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,676
61
5,577
38
Belize
5,587
141
3,056
2,390
Martinique
5,413
40
98
5,275
Iceland
5,371
26
5,152
193
Guyana
5,338
149
4,317
872
Suriname
5,311
117
5,187
7
Uruguay
5,303
74
4,107
1,122
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,153
85
5,009
59
Central African Republic
4,913
63
1,924
2,926
Aruba
4,833
45
4,664
124
Mali
4,567
149
3,091
1,327
Somalia
4,451
113
3,417
921
Thailand
3,966
60
3,798
108
Gambia
3,731
123
3,590
18
South Sudan
3,104
61
2,954
89
Benin
2,974
43
2,579
352
Togo
2,946
64
2,435
447
Burkina Faso
2,816
68
2,579
169
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,410
74
1,833
503
Yemen
2,160
615
1,498
47
Curaçao
2,157
3
1,114
1,040
Lesotho
2,109
44
1,278
787
New Zealand
2,050
25
1,956
69
Chad
1,663
101
1,504
58
Liberia
1,595
83
1,343
169
San Marino
1,586
45
1,285
256
Niger
1,484
70
1,205
209
Vietnam
1,341
35
1,179
127
Liechtenstein
1,253
15
1,024
214
Channel Islands
1,218
48
960
210
Sint Maarten
1,053
25
936
92
Gibraltar
1,009
5
920
84
Sao Tome and Principe
989
17
930
42
Mongolia
760
0
347
413
Turks and Caicos Islands
748
6
705
37
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
681
1
575
105
Taiwan
648
7
556
85
Papua New Guinea
645
7
588
50
Comoros
611
7
586
18
Monaco
607
3
537
67
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
502
0
498
4
Mauritius
501
10
443
48
Bhutan
395
0
372
23
Isle of Man
369
25
338
6
Cambodia
308
0
299
9
Barbados
270
7
249
14
Cayman Islands
269
2
249
18
Saint Lucia
252
2
109
141
Bermuda
247
9
211
27
Seychelles
173
0
162
11
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
141
4
130
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
79
6
Dominica
85
0
63
22
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
38
2
33
3
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 29 November 2020 0:37
- Advertisement -

DE ACELAȘI AUTOR

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI