joi, 25 februarie, 2021
11.6 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Brăila 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila

650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila

650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

La Brăila, la Teatrul Maria Filotti, au debutat ieri manifestările dedicate împlinirii a 650 de ani de atestare documentare a oraşului.

Într-un document din 20 ianuarie 1368, emis de Vladislav, voievodul Ţării Româneşti şi ban de Severin, „se dau înlesniri negustorilor din Braşov ce purced cu mărfurile lor pe pomenita cale a Brăilei”.

Situată în nord-estul Valahiei, Brăila a fost cel mai mare port al Ţării Româneşti. Prin acest port, ţara s-a legat de lume. Doar geografic şi în aparenţă Brăila este un oraş de margine. De fapt, Brăila este aşa cum o nume Nicolae Iorga, în urmă cu aproape un veac, „Maica Ţării Româneşti”.

Teatrul Maria Filotti şi Muzeul Carol I au fost gazdele unor evenimente importante pe tot parcursul zilei de ieri. A fost o expoziţie documentară realizată de arhivari, o expoziţie de cafea a dramaturgilor brăileni Panait Istrati, Mihail Sebastian şi Fănuş Neagu, acţiune ce a aparţinut Bibliotecii Panait Istrati. Nu a lipsit nici Fanfara militară, care a prezentat cântece patriotice în holul monument al Teatrului Maria Filotti şi tot în acelaşi spaţiu au susţinut spectacole artişti din Republica Moldova.

Aseară, la Sala Oglinzilor, a avut loc momentul festiv al deschiderii Anului Aniversar Brăila 650, unde, în Anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia a venit cu prima emisiune filatelică „Brăila 650”, dedicată unui oraş din România. Chiar merita Brăila, întrucât este al treilea oraş ca vechime al ţării, după Câmpulung şi Curtea de Argeş.

Seara s-a încheiat cu un spectacol de gală la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti, „Jocul de-a vacanţa”, de Mihail Sebastian.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -