duminică, 28 februarie, 2021
8.9 C
Buzău

Alt blat al lui Iohannis? Președintele a promulgat o lege care a șters dintr-un condei datoriile către ANAF ale şmecherilor, baronilor locali și ale familiilor politrucilor

EXPRESS SUD-EST SPECIAL Anchete Alt blat al lui Iohannis? Președintele a promulgat o lege care a...

Alt blat al lui Iohannis? Președintele a promulgat o lege care a șters dintr-un condei datoriile către ANAF ale şmecherilor, baronilor locali și ale familiilor politrucilor

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Pe data de 15 ianuarie 2018, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege inițiată de patru parlamentari liberali, prin care se anulează impozitele și contribuțiile sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit pe persoană fizică.

Conform fostului șef al ANAF Gelu Diaconu, legea șterge „dintr-un condei datoriile şmecherilor, baronilor locali și ale familiilor politrucilor cu afaceri în imobiliare“. Cei mai importanți dezvoltatori imobiliari persoane fizice care au apărut la un moment dat cu datorii la Fisc sunt Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, care a dezvoltat un ansamblu în zona Popești-Leordeni, Gigi Becali, stăpân peste Pipera, şi Cristian Țânțăreanu, cel care a ridicat Paradisul Verde de la Corbeanca. De-a lungul timpului, ANAF a făcut mii de controale la persoane care au făcut tranzacții imobiliare pe persoană fizică. În 2012, de exemplu, Fiscul a vizat peste 7.000 de persoane care au făcut tranzacții imobiliare de 3,5 miliarde euro. În vizorul Fiscului au intrat atunci Codin Maticiuc, cunoscut drept „Poponeț“, Gică Popescu, Gigi Nețoiu sau Dumitru Bucșaru, fost patron al Unirii Urziceni, dezvoltatorul Green City de lângă București.

CITEȘTE ȘI: Dragnea în domeniul regal de la Scroviștea. Parte a presupusului blat cu Iohannis?

80 de persoane au primit de la ANAF decizii de impunere a plății TVA și au de restituit 35 milioane euro. Pe persoană fizică au ridicat și Iulian Robu și Constantin Căpățână, dezvoltatorii Militari Residence, unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din țară, cu peste 5.000 de apartamente în vestul Bucureștiului.

Cristian Ţânţăreanu, Gigi Becali şi Robert Negoiţă au fost scutiţi de datorii

„Legea amintită anulează impozitul pe venit, contribuțiile sociale și accesoriile aferente calculate de Fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartale de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării: București, marile orașe, Mamaia, Năvodari etc. Acești șmecheri, pentru a evita plata taxelor către stat, «au construit pe persoană fizică», plătind impozite neglijabile în același cuantum prevăzut în Codul fiscal pentru amărâții care au tranzacții ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri). Diferența de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiți) și acești șmecheri/persoane fizice este uriașă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacției la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice)“, a declarat Diaconu.

Cei patru liberali

Raluca Turcan, Bogdan Huţucă, Claudiu-Vasile Răcuci şi Ion Ştefan

Cei patru inițiatori liberali ai legii sunt Bogdan Huțucă, Claudiu-Vasile Răcuci, Ion Ștefan și Raluca Turcan. Proiectul a fost înregistrat anul trecut, pe 13 iunie la Camera Deputaților și pe 4 august la Senat. Pe 7 noiembrie 2017 a fost votat în Senat și apoi de Camera Deputaților, decizională, pe 21 decembrie 2017, cu largul concurs al majorității parlamentare PSD – ALDE. Legea a fost trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare pe 30 decembrie 2017. Șeful statului a promulgat-o luni, 15 ianuarie.

La capătul firului acestei legi stă de fapt Ionuț Mișa, actualul ministru de Finanțe, în luna iunie (momentul inițierii) acesta fiind secretar de stat responsabil cu legislația în MFP. Diaconu susține că nu e întâmplător faptul că liberalul Huțucă vine din Constanța, de unde este și Mișa, și a fost vicepreședinte ANAF și ulterior director al direcției de legislație din minister.

Mișa spune că nu este el

Ministerul Finanțelor, condus de Ionuț Mișa, a reacționat la acuzele lui Diaconu și a comunicat faptul că nu ministrul a propus această lege. „Actul normativ a reprezentat o inițiativă parlamentară. În cadrul dezbaterii proiectului de lege, punctul de vedere al Ministerului Finanțelor Publice a fost unul negativ, respectiv că nu susține promovarea acestei inițiative legislative. Precizăm că Ministerul Finanțelor Publice și-a menținut această opinie pe întreaga durată a procesului legislativ“, se arată în comunicatul instituției.

Ce stipulează actul normativ

Noul act normativ stipulează la articolul 1 că în cazul tranzacţiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferențele de obligaţii fiscale principale, respectiv impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, precum şi obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independentă, obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de până la 1 iunie 2017, şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Organul fiscal nu reîncadrează veniturile obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare din patrimonial personal ca venituri dintr-o activitate independentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017.

Anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului, se arată la articolul 2. Acelaşi articol spune că se anulează diferențele de TVA, precum şi accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu sediul activităţii economice în România, care au realizat activitățile de producţie agricolă, inclusiv activitățile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizând munca manuală proprie şi/sau echipamentele specifice.

Ce spun inițiatorii

Cel acuzat de Diaconu că este prietenul lui Mișa, Bogdan Huțucă susține că a inițiat această lege ca fiind singura soluție la o succesiune de situații generate ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a rolului activ al ANAF. „Pe scurt, o sumă considerabilă de contribuabili de bună-credință, mici fermieri și dezvoltatori imobiliari persoane fizice, vor începe anul 2018 degrevați de impunerile masive ale ANAF pentru diferențe de TVA sau impozit pe profit. Aceasta este prima inițiativă legislativă, din actuala sesiune, a unui parlamentar din opoziție, care devine lege, ea fiind votată cu doar trei abțineri în Camera Deputaților și promulgată, ulterior, de președintele Klaus Iohannis, pe 15 ianuarie“, susține Huțucă.

ANAF, apărată

Diaconu acuză că reprezentanții ANAF nu și-au făcut datoria. „Când eram șeful Fiscului am inițiat controale care au reîncadrat (perfect legal și echitabil fiscal) aceste tranzacții imobiliare ca activitate economică cu caracter de continuitate. Spre cinstea ANAF, aceste controale au continuat și după plecarea mea, identificând sume de valori foarte mari. (…) La presiunea baronilor PSD din județele din câmpie, anulează, în art. 3 al aceleiași legi, TVA datorată și accesoriile calculate până la 31 decembrie 2016, pentru depășirea plafonului de înregistrare în scopuri de TVA opozabilă marilor proprietari de terenuri care și-au valorificat propria producție. În schimb, cei care cumpără produse agricole și le prelucrează/consumă, la depășirea plafonului de TVA, au plătit TVA de 24-20-19-9% (în funcție de perioadă). Și uite așa baronii lui Dragnea sunt scutiți de facto. Inimaginabil! Vă mărturisesc că, în toți anii deloc puțini în care am lucrat în structurile MFP, nu am mai văzut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicație și o pagubă aferentă atât de certă adusă bugetului de stat“, mai spune Diaconu.

Datornicul persoană fizică numărul unu

Bogdan Huțucă a fost acuzat pe pagina sa de Facebook că l-a ajutat, el, ca liberal, pe Robert Negoiță, primarul PSD de la Sectorul 3. „Frații Negoiță (Ionuț și Robert, n.r.) sunt fericiți! Aveau doar vreo 60 milioane euro datorii la stat fiindcă au construit mii de locuințe pe persoană fizică. Sigur nu sunteți de la PSD?“, se arată într-un comentariu. Acum un an și jumătate, Fiscul a dat publicității o listă cu datornicii persoane fizice la statul român, iar în capul acesteia figura Robert Negoiță, cu 232.068.248 lei. Anul trecut, în luna august, Fiscul a scos la vânzare apartamentele din Popești-Leordeni ale fraților Negoiță. Preţurile au fost reduse la jumătate, 3 camere costând chiar 17 mii euro. ANAF a încercat astfel să recupereze paguba de 17 milioane euro pe care Negoiță ar fi făcut-o statului, când a vândut peste 1.000 de apartamente fără să plătească TVA. De altfel, pe vremea când a devenit parlamentar, a făcut senzație declarația sa de avere. Aceasta era întinsă pe zeci de pagini pentru că au fost trecute nu mai puțin de 1.604 de proprietăți imobiliare, adică apartamentele ridicate în Popești-Leordeni.

Părintele Paradisului Verde a dat statul în judecată

Dezvoltatorul cartierului Paradisul Verde din Corbeanca, Cristian Țânțăreanu, apărea la Fisc cu o datorie de 2,72 milioane lei. Acesta a contestat suma și a dat statul în judecată. Omul de afaceri a spus că încă din 2009 există un proces între el și Fisc din pricina acestei datorii și că ANAF nu avea dreptul să-l pună pe listă, din moment ce nu există o decizie finală a instanței.

Becali a cerut bani

Proprietarul mai multor terenuri în zona de nord a Capitalei, George Becali figura cu o datorie de 3,99 milioane lei. Acesta a spus că este o încurcătură și a contestat în justiție datoria şi judecătorii i-au dat dreptate. Mai mult, statul român ar avea să-i dea înapoi în jur de un milion de euro: „Am câştigat un proces, iar statul roman, prin ANAF, trebuie să spună că Gigi Becali nu trebuie să dea el un milion, ci invers. Vă confruntați acum cu o minciună a ANAF. Am câştigat în justiție, ce mai vreţi? Nici când justiţia îmi dă dreptate, nu am dreptate?“, a spus recent Becali.

Cine sunt inițiatorii

Inițiatorii legii privitoare la anularea unor obligații fiscale sunt deputații PNL Raluca Turcan, Bogdan-Iulian Huțucă, Claudiu-Vasile Răcuci și Ion Ștefan.

* Fostă președintă a PNL, Raluca Turcan a fost lansată și promovată în politică de către Theodor Stolojan. Fost premier al României și lider marcant al PNL, Stolojan este implicat, printre multe altele, și în diverse afaceri imobiliare. De-a lungul timpului s-a aflat că întregul complex hotelier Clăbucet Sosire din Predeal este controlat de familia Stolojan, care, în urmă cu mai mulți ani, l-a scos la vânzare, prețul cerut atunci fiind de 11,4 milioane euro, preț stabilit în urma unei evaluări realizate de Corpul Experților Tehnici din România, filiala Brașov. Ansamblul se afla în patrimoniul firmei Pavcrib Clăbucet Sosire SRL, dar potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, Vlad Stolojan și Ada Palea, copiii lui Theodor Stolojan, dețineau fiecare câte o participație de 45% la Pavcrib. Vasile Pavăl, fostul administrator al complexului, avea sub control restul părților sociale, care reprezentau 10% din capital.

* Bogdan Huțucă, deputat PNL, a fost, pentru o scurtă perioadă, șef al Prefecturii Constanța. De-a lungul vremii el a avut tot soiul de legături cu afacerile lui Sorin Strutinsky, Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu. Ani la rând, afacerile derulate de firmele acestora, inclusiv acelea care aveau ca obiect domeniul imobiliar, nu au fost deloc deranjate de organele locale de control.

* Răcuci Claudiu-Vasile, deputat PNL: absolvent al Facultății de Agronomie din Craiova, are un masterat Agronomie, specializarea Management în agroturism și calitatea produselor agroalimentare. Una dintre funcțiile ocupate pe parcursul activității sale a fost cea de manager logistică și operațiuni la SC Bergenbier SA, între anii 2000 și 2010.

* Ștefan Ion, cel de-al patrulea deputat PNL care a participat la elaborarea legii privitoare la anularea unor obligații fiscale, a fost ba  profesor asociat la Liceul Economic Brăila, ba profesor universitar asociat la Universitatea de Ştiinţe Economice „C-tin Brâncoveanu“, dar și preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Aparent, conform propriului CV afișat pe site-ul Camerei Deputaților, Ștefan Ion nu are legături cu activitatea imobiliară. Dar asta nu înseamnă mare lucru: în ceea ce-i privește pe oamenii noștri politici, nu se știe niciodată: „Ascunse sunt căile…“.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP