luni, 1 martie, 2021
5.8 C
Buzău

Teleormanul și politica folclorică românească sau Viorica din Videle, impotența opoziţiei şi tăcerea preşedintelui

EXPRESS SUD-EST LA ZI Eveniment Teleormanul și politica folclorică românească sau Viorica din Videle, impotența opoziţiei şi...

Teleormanul și politica folclorică românească sau Viorica din Videle, impotența opoziţiei şi tăcerea preşedintelui

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Din curtea PSD, jocul politic pentru formarea unui noi guvern s-a mutat la Palatul Cotroceni. Partidul Social Democrat a propus-o pe Viorica Dăncilă premier, iar cu această nominalizare social-democraţii merg, astăzi, la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Liberalii, fără şanse matematice de a ajunge la Palatul Victoria și aproape inexistenți, visează cai verzi pe pereți, adică anticipate.  

Orice calcul strategic politic este făcut în paradigma unui joc democratic (sau măcar mimat democratic) din interiorul celui mai mare partid din România. Ce s-a petrecut marți în PSD depăşeşte însă această paradigmă a regulilor unui joc şi se plasează în cadrul teoretic al altui joc, cu reguli sud-americane.

După Dăncilă, potopul!

Fiindcă Viorica Dăncilă a fost singura propunere a Cex-ului, fiindcă d-na europarlamentar este prietenă veche cu Dragnea şi întâmplător din Teleorman, fiindcă ea a fost vârful de lance al unor mişcări politice cel puţin ciudate şi fără precedent în Parlamentul European pentru a justifica derapajele PSD în familia socialistă europeană (a se vedea poziţia lui Martin Schultz) şi fiindcă nu ştie deloc engleză, PSD a încheiat era aparenţei democraţiei interne şi a respectării oricărui statut.

CITEȘTE ȘI: FUFA POLITICĂ DE TELEORMAN sau despre cum te fac obediența și sponsorizările către IUBITUL PARTID europarlamentar și PREMIER

De acum, oficial, un Cex semi-legitim (marea majoritate a „liderilor” locali sunt interimari şi stau în pixul lui Dragnea) acceptă senin jocul la rupere „totul sau nimic” al liderului Suprem. Da, din acest moment, cu această nominalizare, Liviu Dragnea este Liderul Absolut, necontestat, călit în lupta internă cu trei premieri (inclusiv Ponta), neatins de 600.000 de protestatari, indiferent la semnale subtile sau nu din ţările civilizate şi care îşi poartă ca o cicatrice de erou condamnarea penală definitivă. Partidul Social Democrat trebuie de astăzi să îşi schimbe denumirea.


PSD nu mai are altă şansă de democratizare decât prin demisii masive ale membrilor care doresc măcar un simulacru de joc politic democratic şi constituirea unei alte formaţiuni politice.


Ca un ultim comentariu înaintea noii ere (aproape incalificabil de greu de anticipat pe termen mediu), jocul pentru Liviu Dragnea nu s-a încheiat. Probabil, mai devreme sau mai târziu, va avea soarta oricărui lider providenţial şi care nu a dorit să împartă puterea. Dar, pentru PSD, era social-democraţiei şi a supremaţiei statutului (ca lege) s-a încheiat.

Dragnea, dușmanul PSD

Dragnea a distrus acest partid fie şi doar prin precedentele create. „Concedieri” ilegale (în afara statutului) pentru orice voce contestatară, candidatura unică la congresele partidului (şi la seniori şi la TSD), votul în unanimitate, lipsa unui organ consultativ în partid, controlul discreţionar al filialelor judeţene prin numirea unor preşedinţi interimari (care pot fi schimbaţi fără acordul nimănui, deci şantajabili), calificarea de înalt demnitar al Statului prin criteriul de submisiune şi nu de minimă competenţă.

Orice lider îl va urma (oricând se va întâmpla asta), va trebui ca măcar să îi urmeze stilul de conducere, altfel va fi sfâşiat imediat de gruparea beta, din acest moment dresată să sfâşie prada de vie.

PSD nu mai are altă şansă de democratizare decât prin demisii masive ale membrilor care doresc măcar un simulacru de joc politic democratic şi constituirea unei alte formaţiuni politice. Cine mai visează la alegeri în filiale din care să se formeze noi lideri cu viziune care să câştige bătălii şi alegeri precum Dragnea, mai are de aşteptat. Iar anii trec.

Consultările de la Cotroceni

  • Ora 12:00 – Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
  • Ora 13:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR)
  • Ora 14:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP)
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
  • Ora 15:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

 

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP