joi, 25 februarie, 2021
10.5 C
Buzău
More
  EXPRESS SUD-EST SPECIAL Reportaj Viața dulce-amară a copilelor-mame. Au lăsat jocul cu păpușile din plastic pentru...

  Viața dulce-amară a copilelor-mame. Au lăsat jocul cu păpușile din plastic pentru propriile păpuși vii

  Viața dulce-amară a copilelor-mame. Au lăsat jocul cu păpușile din plastic pentru propriile păpuși vii

  NEWS

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  Un fenomen extrem de îngrijorător și care pare de nestăvilit, în pofida tuturor încercărilor și campaniilor derulate de autorități: în anul 2017, în Vrancea, peste 300 de copile, unele având doar 12-13 ani, au lăsat jocul cu păpușile din plastic ca să se ocupe de propriile păpuși vii. Au devenit mame fără să vrea și fără să fie pregătite pentru acest lucru. La nivel european, România ocupă un loc de frunte în ceea ce privește mamele minore.

  Maria avea 14 ani când a rămas însărcinată. Era în clasa a VIII-a, iar toți colegii ei se pregăteau de examenele pentru admiterea la liceu. Pentru ea, viața avea să ia o turnură neașteptată: în urma unei relații cu un tânăr de 20 de ani, Maria a devenit mamă la doar 15 ani. Au fost vremuri cumplite, pentru că tatăl copilului a dat bir cu fugiții, iar familia fetei nu a vrut să mai știe de ea.

  Mogâldeața căreia i-a dat viață a devenit imboldul ei de a răzbi în viață

  Copila a ajuns într-un centru maternal al Direcției pentru Protecția Copilului Vrancea. După toate cele întâmplate, adolescenta povestește detașat cele trăite, spunând că nu își imagina că bebelușul îi va dărui sentimente atât de profunde, dar și puterea de a merge mai departe.

  Eram în clasa a VIII-a când l-au cunoscut pe prietenul meu, am rămas însărcinată, am întrerupt școala până să nasc, apoi am ajuns în centrul maternal. Apoi, am început iar școala, și vreau să continui să merg mai departe”, spune Maria.

  Adolescenta povestește că, deși ea este încă un copil, își iubește nemărginit mogâldeața căreia i-a dat viață și care a devenit imboldul ei de a merge mai departe și de a răzbi. Își dorește mai mult ca orice să-i poată asigura copilului abia născut o familie și un sprijin de care ea nu a beneficiat din partea părinților.

  E adevărat, sunt un copil cu copil, dar e frumos să fii mamă, nu mă gândeam că o să am o păpușă vie. Acest copil îmi dă speranța să continui, să merg mai departe. Și doamnele de la centru mi-au spus că o să fie bine, mi-au dat speranță, vreau să termin școala și să-i asigur copilului meu un viitor pe care eu nu l-am avut alături de părinții mei”, mai spune adolescenta.

  Cea mai mică fată care a devenit mamă are doar 12 ani

  Anul trecut, în Maternitatea din Focșani, 307 fete au devenit mame, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanții Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon”.

  Cea mai mică fată care a devenit mamă avea doar 12 ani, alte 5 aveau 13 ani, în timp ce în rândul copilelor de 14 ani s-au înregistrat 22 de nașteri. 61 de fete de 15 ani au devenit mame la Focșani în 2017, în timp ce în rândul celor cu vârste cuprinse între 16-18 s-au înregistrat 226 de nașteri.

  Vârsta foarte mică la care acestea rămân însărcinate și dau naștere copiilor pune în pericol atât sănătatea nou-născuților, cât și pe cea a copilelor-mame, care sunt nevoite să nască prin operație de cezariană. Totodată, după externare, nou-născutul este într-o situație de risc, deoarece e greu de crezut că un copil poate fi îngrijit corespunzător de un alt copil ”, susțin reprezentanții Spitalului Județean Sfântul Pantelimon din Focșani.

  Unele mame minore nu au nici măcar acte de identitate

  Reprezentanți ai Spitalului Județean ”Sfântul Pantelimon” din Focșani susțin, din experiența cazurilor înregistrate, că cele mai multe mame minore sunt analfabete, iar atunci când vin la spital să nască, de multe ori nu sunt însoțite de reprezentanții lor legali, nu au acte de identitate, ori dacă au, acestea sunt deteriorate.

  Considerăm că motivele legate de tradiții și de etnie nu sunt suficiente pentru a deveni mamă la 12-14 ani și că la vârsta la care în mod normal ar trebui să se joace cu păpușile, tinerele mame nu știu și nu pot să crească un nou-născut, de aceea dorim o colaborare facilă cu toate instituțiile abilitate ale județului, pentru a reduce numărul de minore care nasc și pentru a ușura procedura de întocmire a documentației necesare eliberării actelor mamelor minore și a nou-născuților. Având o identitate, poate fi asigurată evoluția și pot beneficia de toate drepturile cetățenești”, mai spun reprezentanții spitalului din Focșani.

  Sarcina poate lăsa urme adânci în sufletele copilelor

  În plus, autoritățile atrag atenția că minorele nu sunt pregătite fizic, dar nici emoțional să devină mame la vârste atât de fragede, iar sarcina poate lăsa urme adânci în sufletele copilelor, nevoite să se maturizeze atât de devreme.

  Aceste copile poartă diferite sarcini, fără a fi pregătite fizic și emoțional pentru așa ceva, mergând uneori până a li se pune viața în pericol. E foarte dificil pentru ele să-și asume rolul de mamă, nu au echilibrul nici emoțional și nici afectiv, dar sărăcia și ignoranța constituie, în cele mai multe dintre aceste cazuri, o combinație nocivă, cu consecințe deosebit de grave, pe termen lung”, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, Adina Lăscan.

  Ea explică faptul că aceste situații apar în comunități restrânse, care sunt „tributare anumitor obiceiuri, anumitor cutume”,  în cadrul cărora o caracteristică principală ar fi cea a căsătoriei de la vârste foarte fragede.

  Aceste căsătorii se desfășoară fără forme legale, doar după normele comunității respective”, mai spune Adina Lăscan. 

  (Sursa: libertatea.ro)

   

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

  Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

  Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

  TOPUL DE AZI

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisement -