luni, 8 martie, 2021
5.9 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI TAXE ȘI IMPOZITE ÎN REGIUNEA DE SUD-EST | Guvernul PSD a tăiat...

TAXE ȘI IMPOZITE ÎN REGIUNEA DE SUD-EST | Guvernul PSD a tăiat din bugetele locale, aleşii locali ai PSD au votat pentru creşterea taxelor locale

TAXE ȘI IMPOZITE ÎN REGIUNEA DE SUD-EST | Guvernul PSD a tăiat din bugetele locale, aleşii locali ai PSD au votat pentru creşterea taxelor locale

NEWS

Avatar
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Surprize neplăcute la început de an pentru români! Autorităţile locale au luat decizia de a majora taxele şi impozitele pentru apartamente şi terenuri, după ce deciziile luate de Guvern le-au lăsat fără bani în 2018. Sunt situaţii în care impozitele au crescut şi cu 30%. Singura veste bună este că românii care îşi achită taxele până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10%.

Constanţa

Consilul Local Municipal Constanţa a aprobat taxele şi impozitele locale pentru anul 2018. Una dintre cele mai importante modificări este creşterea taxei de salubritate de la trei lei la cinci lei de persoană pe lună. De asemenea, cota de impozitare pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială va fi de 0,5 la sută după ce iniţial fusese anunţată o creştere de impozitare de 1,3 la sută.

„Cea mai importantă modificare face referire la taxa de salubritate. Propusesem o creştere de la trei la şapte lei de persoană pe lună. Urmare a discuţiilor politice s-a ajuns la cinci lei de persoană pe lună. De asemenea, impozitul pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială, cele supuse activităţilor economice, dar care se află în proprietatea persoanelor fizice, fusese în proiectul iniţial tratat în mod egal ca şi cel pentru spaţii comerciale sau imobile cu destinaţie nerezidenţială aflate în proprietatea persoanelor juridice. Tocmai pentru că am înţeles că este o creştere mult prea mare şi sunt afectate multe categorii, am venit şi am redus la 0,5 la sută cota de impozitare pentru persoanele fizice pentru imobilele nerezidenţiale”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Buzău

Buzoienii vor plăti taxe şi impozite locale mai mari în 2018. Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 10 la sută. Primarul Constantin Toma a spus că majorarea este o soluţie pentru strângerea unor sume mai mari la bugetul local, astfel încât investiţiile în infrastructură să fie şi mai multe.

Taxele şi impozitele locale nu mai fuseseră majorate de 5 ani. În municipiul Buzău, nivelul de încasare al taxelor locale este cu mult peste cel înregistrat în ultimii ani. Dacă în alţi ani, nivelul ajungea doar la 50 la sută, în 2017, nivelul de colectare a dărilor locale s-a apropiat de sută la sută. Şi în 2018 se menţine bonificaţia de 10 la sută pentru persoane fizice, respectiv 5 la sută, pentru cele juridice, dacă taxele şi impozitele sunt achitate până pe 31 martie.

Galați

Majorări de impozite şi taxe în Galaţi pentru anul 2018. Cele mai mari creşteri de impozite locale le vor resimţi proprietarii de garaje, care în 2018 vor plăti cu 120% mai mult pentru fiecare metru pătrat de construcţie. Cresc şi impozitele de clădiri, dar şi taxa pentru colectarea gunoiului menajer.

Consiliul Local Galaţi a adoptat pe 19 decembrie 2017 nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2018. Potrivit primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în anul 2018, impozitul pe clădirile rezidenţiale va fi majorat cu 0,01%, în timp ce pentru clădirile nerezidenţiale (imobile în care funcţionează birouri sau unităţi economice), impozitul creşte cu 0,3%.

Cu acest prilej, aleşii locali au adoptat majorarea taxei de habitat cu aproape 27 la sută, respectiv de la 67 de lei/persoană/an, la 85 de lei/persoană/an. O altă majorare adoptată de CL Galaţi este cea a chiriei pentru garaje.

„O altă taxă mărită este taxa pe metrul pătrat la terenul închiriat de sub garaje, este o majorare de la 0,8 lei pe mp la 2 lei/mp. Am decis această majorare pe de o parte pentru că tariful nu a mai fost modificat din 2010, iar pe de altă parte pentru că am considerat că o astfel de construcţie nu este ceva imperios necesară a fi deţinută de toţi cetăţenii, aşa că am considerat că cine îşi doreşte garaj e necesar să plătească ca atare”, a declarat primarul municipiului Galaţi.

Vrancea

Anul 2018 nu aduce majorări ale taxelor şi impozitelor locale, cuantumul acestora rămânând la valorile de anul trecut, cu mici excepţii, nesemnificative, ele putând fi achitate la casieriile municipalităţii, atât cu numerar, cât şi cu cardul.

Impozitele şi taxele pot fi plătite abia de luni, 8 ianuarie, până atunci funcţionarii de la acest serviciu ocupându-se cu procedurile legate de închiderea anului vechi. Ca întotdeauna, proprietarii de locuinţe pot beneficia de bonificaţia de 10% dacă achită toţi banii până pe 31 martie.

În evidenţele Primăriei Focşani sunt 48.000 de apartamente şi case, dar şi aproximativ 50.000 de autoturisme. Termenele de plată au fost stabilite în două tranşe semestriale, respectiv 31 martie şi 30 septembrie, depăşirea acestor termene fiind penalizată.

Brăila

Măriri de taxe şi impozite cu 5%, asta îi aşteaptă pe brăileni începând cu anul 2018, dacă proiectele de hotărâre vor fi adoptate în Consiliul Local Municipal şi Consiliul Judeţean. 

Proiectele sunt în dezbatere publică pe site-urile celor două instituţii, Primăria Municipiului şi Consiliul Judeţean.

Informaţia a fost confirmată de primarul Marian Dragomir, care ne-a spus că majorarea taxelor şi impozitelor va fi de 5%. A avut însă şi o explicaţie: “Avem o inflaţie care trece de 2%, iar anul trecut nu s-au mărit absolut deloc”, a fost răspunsul edilului municipiului.

Avatar
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

TOPUL DE AZI