“Ne-am propus ca în 2018 Brăila să fie un adevărat pol cultural şi artistic, celebrarea celor 650 de ani de atestare documentară reprezentând pentru noi un moment extraordinar prin care să aşezăm oraşul şi judeţul în locul binemeritat pe harta turistică a României şi nu numai. Am construit un an întreg de evenimente, pentru că am văzut în asta o oportunitate de a relansa Brăila. 2018 va fi un an greu, dar frumos. Am dat amploare tuturor festivalurilor deja consacrate, de canto, de jazz, de muzică uşoară, populară, de folk, de umor, dar şi festivalului de teatru. Pentru fiecare dintre acestea am încheiat deja contracte cu artişti de marcă, români şi străini. Am oferit facilităţi hotelierilor, dar şi afacerilor din zona de restaurante, pub-uri, care, după cum deja aţi observat, s-au dezvoltat considerabil în ultimul an. Suntem aproape de a rezolva problemele cele mai importante, care reprezentau o pată neagră: drumuri, gunoaie, câini comunitari… Dar, cel mai important, am scos Centrul Vechi la lumină, pentru că acesta va fi principala atracţie a anului 2018. Avem o întreagă strategie pentru Centrul Vechi, pentru fiecare poveste din istoria lui, pentru fiecare legendă. Brăila 650 trebuie să fie un nou început”, se precizează într-un comunicat de presă ce poartă semnăturile preşedintelui CJ Brăila şi primarului municipiului. 

Iar rezultatele acestei munci titanice s-au văzut clar în urmă cu o săptămână, când, la Târgul de la Romexpo, agenţiile de turism au reuşit să vândă circa 4.000 de pachete complete de Revelion Brăila 650, din care aproape 1.000 pentru persoane din afara ţării. Pachetele sunt de 5 zile, începând cu 29 decembrie şi conţin tururi ghidate în Centrul Vechi, spectacole de teatru, vizite la muzee, o plimbare pe Dunăre, dar şi o zi în staţiunea Lacu Sărat. Pentru staţiune, în perioada Revelionului, vor fi puse în circulaţie 3 tramvaie de epocă, care vor duce turiştii într-o lume a anilor ’30 – ’40. Practic, întreaga zonă va fi amenajată ca o mini- Brăila interbelică, idee îmbrăţişată de toţi agenţii economici, care şi-au reamenajat locurile de cazare, restaurantele, zonele de promenadă ori distracţie şi şi-au costumat angajaţii în stilul retro al acelor ani. Pentru a intra mai bine în atmosferă, în staţiune va fi deschis şi un magazin de unde vor putea fi achiziţionate suveniruri cu Brăila şi Brăila veche şi vor putea fi închiriate costume de epocă. De asemenea, în toate restaurantele din staţiune vor fi organizate spectacole de teatru şi muzică doar în stilul retro. În oraş, turiştii vor regăsi această atmosferă şi imagine de glorie a Brăilei în două locaţii ce vor fi inaugurate pe 29 decembrie: Cherhanaua “Terente” şi Cabaretul “La Tanti Elvira”.  Atât în staţiune cât şi în principalele puncte de atracţie din oraş, în toate cele 5 zile, pe ecrane special montate, va rula filmul de prezentare a oraşului, realizat de “Rocreativ”, firma de turism din subordinea CJ, film care la târgul de la Romexpo s-a bucurat de un imens succes şi zeci de mii de vizualizări.

Revenind la petrecerea de Revelion 650, aceasta va începe la ora 22.00 cu un mega-show de lasere şi lumini, conceput pentru a scoate în evidenţă statuia domnitorului Vlaicu – Vladislav Vodă, ce va fi inaugurată în deschiderea evenimentului.  Momentul va fi completat de spectacolul DJ-ului olandez Armin Van Buuren, cel care, în vară, a adunat pe Cluj Arena un record de spectatori. (Montarea statuii în scuarul din Barieră va începe pe 2 decembrie, autorităţile luând această decizie pentru a permite militarilor să defileze în condiţii optime de Ziua Naţională). DJ Armin îşi va încheia concertul la 23.55, după care va începe numărătoarea inversă. 2018 va fi întâmpinat cu un spectacol inedit de artificii, programat să dureze 15 minute. Petrecerea va dura până la 4 dimineaţa, pe scena ce va fi special amplasată în faţa statuii urcând, printre alţii, Smiley, Carla’s Dreams, Zdob şi Zdub. Finalul va fi unul apoteotic, un concert “Azur”, formaţie reprezentativă pentru Brăila şi care, prin stilul inconfundabil, reuneşte atât perioada interbelică a lăutarilor cât şi ritmurile balcanice ale anilor ’80, ’90 şi ’90 plus.

P.S. Într-o lume normală, rândurile de mai sus ar fi reprezentat un articol de primă pagină, nu un pamfleto-editorial. (Sursa: obiectivbr.ro)