marți, 24 noiembrie, 2020
8 C
Buzău
marți, 24 noiembrie, 2020
8 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Scandalurile din 2017 care au tras România în jos

Scandalurile din 2017 care au tras România în jos

NEWS

Adrian Zoican, candidatul PNL la Primăria Buzău, împiedicat să intre la urne din cauza termometrului / Ce temperatură avea candidatul liberal

Accesul în secția de votare a candidatului PNL la Primăria Buzău, medicul Adrian Zoican, a fost restricționat din cauza unei erori a termometrului cu care era măsurată temperatura alegătorilor. Acesta a fost nevoit să aștepte duminică ca să își poată exercita dreptul la vot,...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul jegos pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui Ciolacu, i-a adus acestuia...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui Ciolacu, i-a adus acestuia victoria atât de necesară pentru a rămâne la conducerea PSD. Citește și: Rețeta candidatului comun PNL și USR PLUS a funcționat și...

Rețeta candidatului comun PNL și USR PLUS a funcționat și pentru debarcarea lui Marian Oprișan. Cine este Oprișan și ce-a făcut în ultimii 20...

Marian Oprișan a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de aproape 20 de ani. În locul său a câștigat șefia consiliului județean candidatul comun al PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, acesta fiind ales prin vot direct, prevedere...

Anul care tocmai se încheie a fost plin de evenimente tensionate pe scena politică, momente care au arătat ce hău imens există între guvernanți și populație. România s-a aprins la propriu în primele zile din 2017, la scurt timp după înscăunarea Guvernului Grindeanu. Evenimentele care au urmat au creat o reacție în lanț, care a adus mari prejudicii de imagine României în general și o stare de insecuritate în țară.

„Evenimente” au fost încă din luna decembrie a anului trecut, când PSD și ALDE au încercat, dar nu au reușit, să pună în fruntea guvernului un premier contestat de societatea civilă, opoziție și președinție, Sevil Shhaideh. Însă, lucrurile au luat o turnură neașteptată pentru coaliția de la putere în luna ianuarie a anului 2017, când a fost acuzată de societatea civilă că are o agendă personală, și nu una în interesul celor mulți. Hulită de mulți, presa a reușit, totuși, să demaște planurile ascunse ale guvernului: promovarea pe șest a proiectului de ordonanță de modificare a Codurilor Penale (dezincriminarea abuzului în serviciu) și a proiectului de ordonanță privind amnistia și grațierea unor pedepse. Guvernul Grindeanu se afla la putere de doar două săptămâni și se confrunta deja cu primele proteste de stradă. Iată cum a fost destabilizată România în cursul acestui an!

 1. Primul moment de cumpănă a fost la începutul lunii februarie. Ordonanța 13, supranumită „ordonanța rușinii”, a fost votată pe pe ascuns în cadrul ședinței de guvern. Executivul a apelat la această măsură, în ciuda promisiunilor făcute societății civile și președintelui Klaus Iohannis. A fost factorul declanșator al unei crize care nu s-a încheiat nici acum. Sute de mii de oameni au protestat în toată țara în luna februarie, vârful nemulțumirlor fiind atins în data de 5 februarie. Circa 300.0000 de oameni, după unele estimări, s-au aflat în Piața Victoriei pentru a cere abrogarea OUG 13 și demisia guvernului. Protestele nu s-au oprit nici după anularea actului rușinos. Acțiunea guvernului a alimentat un bulgăre de nemulțumiri, sute de mii de oameni ieșind în Piața Victoriei, mai multe zile la rând, să ceară demisia Executivului. Leul s-a depreciat considerabil în raport cu euro, pe fondul instabilității politice: 4,5337 lei/euro.

Piața Victoriei a fost locul în care bucureștenii și-au exprimat nemulțumirile în anul care tocmai de încheie

 1. Florin Iordache, „ministrul altă întrebare”, este demis de Sorin Grindeanu pe 9 februarie, pentru a face pe plac mulțimii care cerea vinovați pentru OUG 13. În ciuda demiterii, fostul ministru al justiției nu renunță la ideea instituirii unui prag pentru abuzul în serviciu. Moneda națională își continuă declinul, cursul oficial al BNR ajungând la 4,5048 lei pentru un euro, în 14 februarie.
 2. PSD îi retrage sprijinul politic lui Sorin Grindeanu, pe fondul unor relații tensionate între Liviu Dragnea și premier, pe 14 iunie. Motivul? Grindeanu nu mai respecta linia partidului și programul de guvernare, atacând de câte ori a avut ocazia inițiativele liderului PSD. Dragnea i-a cerut demisia și, fiindcă acesta nu s-a conformat, coaliția de la guvernare a inițiat o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern.
 3. PSD și ALDE și-au demis propriul guvern, la 21 iunie 2017, pentru a scăpa de un Sorin Grindeanu rebel, nu pentru că acesta ar fi fost incapabil. Toți ceilalți miniștri, care își prezentaseră demisiile, și-au primit înapoi funcțiile. Grindeanu e înlocuit cu Mihai Tudose, nume pe care președintele Iohannis îl avizează fără rețineri. În ziua căderii guvernului, BNR afișa un curs valutar ireal: 4,5987 lei/euro.

Sorin Grindeanu a rezistat doar șase luni la Palatul Victoria

 1. În luna august, Ministerul de Finanțe anunță că a înaintat un proiect de ordonanță de urgență pentru majorarea accizelor la carburanți. Măsura a dus la proteste în marile orașe din partea transportatorilor autorizați, nemulțumiți de iminenta scumpire a benzinei și motorinei. În ciuda apelului premierului Mihai Tudose, care a replicat că producătorii de carburanți nu au nici un motiv să majoreze prețurile la pompă, strada a avut dreptate. Benzina și motorina s-au scumpit chiar înainte de intrarea în vigoare a noului nivel al accizelor.
 2. Lovitură sub centură primită de mediul de afaceri din România, odată cu anunțul ministrului de finanțe, Ionuț Mișa, referitor la introducerea impozitului pe cifra de afaceri, începând cu anul 2018. Conform acestuia, firmele care au o cifră de afaceri mai mică sau egală cu un milion de euro (450.000 de unități) urmează să fie taxate cu 1% din cifra de afaceri și nu cu 16% din profit, ca până acum. Reacțiile negative venite din partea mediului de afaceri au declanșat un val de bâlbe din partea guvernanților, care au anunțat ba că amână decizia, ba că renunță la ea.
 3. Reacții și mai vehemente au venit din partea societății civile și sindicatelor după anunțarea mutării contribuțiilor sociale, de la angajator la angajat, începând cu ianuarie 2018. Marile grupuri sindicale și organizațiile neguvernamentale s-au coalizat pentru desfășurarea unor ample acțiuni de protest în toată țara, în încercarea disperată de a-i convinge pe politicieni că măsura anunțată nu va duce la creșterea, ci dimpotrivă, la scăderea veniturilor lunare ale românilor. Executivul a refăcut calculele, arătând că nimeni nu va pierde bani dacă angajatorii ar majora artificial salariile brute ale angajaților exact cu suma pe care aceștia din urmă urmează să o achite sub formă de contribuție la fondurile de sănătate și pensii. Fiindcă s-a lovit de opoziția fermă a companiilor, Executivul a lansat ideea promovării unui act normativ care să oblige toate firmele din România să crească veniturile angajaților, pentru ca măsura să nu afecteze salariile românilor. Anunțul a fost criticat intens de societatea civilă, de patronate și de sindicate. 

Sindicatele au contestat revoluția fiscală a Guvernului Tudose

 1. Proteste și mai mari a iscat anunțul reducerii contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii, subiect-bombă care a izbucnit încă din luna mai. Atunci se vorba de „naționalizarea fondului privat de pensii” sau chiar de desființarea lui. La scurt timp de la numirea sa în funcție, ministrul de finanțe, Ionuț Mișa, declara: „Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat”. Stângăciile ministrului de finanțe aveau să arate, ceva mai târziu, adevăratele intenții ale Executivului: scăderea contribuțiilor de pensii la Pilonul II (de la 5,1% la 3,7%) și majorarea nivelului contribuțiilor la fondul de pensii de stat la 25% din salariul brut. PSD și ALDE au fost acuzate că refuză dreptul românilor activi de azi de a economisi bani de care să se bucure la bătrânețe, pentru a plăti pensiile vârstnicilor de azi.
 2. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb își anunță demisiile, după ce numele lor apar în „dosarul Belina”, instrumentat de DNA. Procurorii au identificat elemente de natură penală în transferul insulei Belina, din administrarea Consiliului Județean Teleorman, în administrarea societății Tel Drum. Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu, fapte care ar fi fost săvârșite  în 2013, când era  secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Ministerul era condus atunci de Liviu Dragnea, care deţinea şi funcţia de vicepremier. Rovana Plumb a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu.
 3. Un nou dosar deschis pe numele lui Liviu Dragnea. Președintele Camerei Deputaților e urmărit penal în dosarul Tel Drum, iar acuzațiile sunt de constituire a unui grup infracțional organizat și de abuz în serviciu în legătură cu favorizarea firmei Tel Drum. DNA a pus sechestru pe întreaga sa avere, pentru a recupera un prejudiciu de 127,5 milioane de lei. Dragnea a contestat măsura sechestrului, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins contestația. Pe 13 noiembrie 2017, când DNA a anunțat că Liviu Dragnea are calitatea de suspect în dosarul Tel Drum, moneda europeană era cotată la 4,6495 lei.

Liviu Dragnea mai e cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, în dosarul deschis pe numele fostei soții, Bombonica Prodana

 1. Organizarea unui târg de Crăciun în Piața Victoriei a aruncat în aer relațiile, déjà tensionate, dintre Executiv și populație. Anunțul făcut de primarul general, Gabriela Firea, a creat tensiuni chiar și în interiorul PSD, Firea și Mihai Tudose contrându-se cu îndârjire. Deși nu a recunoscut că măsura organizării unui târg de Crăciun în piață a fost luată cu scopul de a bloca protestele, Gabriela Firea s-a dat de gol de adevăratele intenții când s-a contrat în public cu premierul Tudose. Gestul primăriei nu a făcut decât să escaladeze un conflict între PSD și societatea civilă care părea că se atenuase.
 2. Noi proteste de stradă de amploare au avut loc în lunile noiembrie și decembrie față de intenția Executivului de a modifica legile justiției și cele două Coduri penale. În premieră în România, magistrații au coborât în stradă pentru a protesta și pentru a arăta care vor fi efectele devastatoare ale acestor măsuri care ar favoriza infractorii. Conform magistraților, prin modificările aduse legilor justiției, multe fapte penale nu vor mai putea fi demonstrate, din cauza îndepărtării unor instrumente esențiale de probă, cum sunt imaginile video.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
12,780,938
263,799
7,553,400
4,963,739
India
9,179,425
134,273
8,604,955
440,197
Brazil
6,088,004
169,541
5,445,095
473,368
France
2,144,660
49,232
152,592
1,942,836
Russia
2,138,828
37,031
1,634,671
467,126
Spain
1,606,905
43,131
0
1,563,774
UK
1,527,495
55,230
0
1,472,265
Italy
1,431,795
50,453
584,493
796,849
Argentina
1,374,631
37,122
1,203,800
133,709
Colombia
1,254,979
35,479
1,158,897
60,603
Mexico
1,049,358
101,926
784,693
162,739
Peru
950,557
35,641
880,645
34,271
Germany
949,690
14,651
636,700
298,339
Poland
909,066
14,314
454,717
440,035
Iran
880,542
45,738
617,715
217,089
South Africa
769,759
20,968
711,195
37,596
Ukraine
647,976
11,263
299,358
337,355
Belgium
559,902
15,755
36,044
508,103
Chile
542,080
15,106
517,524
9,450
Iraq
539,749
12,031
469,784
57,934
Indonesia
506,302
16,111
425,313
64,878
Czechia
496,638
7,360
405,982
83,296
Netherlands
493,744
9,035
0
484,709
Turkey
453,535
12,511
377,891
63,133
Bangladesh
451,990
6,448
366,877
78,665
Romania
430,605
10,373
304,188
116,044
Philippines
421,722
8,185
386,792
26,745
Pakistan
379,883
7,744
331,760
40,379
Saudi Arabia
355,741
5,811
344,311
5,619
Canada
337,555
11,521
269,199
56,835
Israel
330,495
2,818
318,773
8,904
Morocco
327,528
5,396
275,158
46,974
Switzerland
304,593
4,277
211,500
88,816
Portugal
264,802
3,971
176,827
84,004
Austria
254,710
2,577
182,620
69,513
Sweden
225,560
6,500
0
219,060
Nepal
224,078
1,361
204,858
17,859
Jordan
188,410
2,302
120,014
66,094
Ecuador
185,944
13,225
164,009
8,710
Hungary
181,881
4,008
44,020
133,853
UAE
161,365
559
150,261
10,545
Panama
155,658
2,973
137,004
15,681
Bolivia
144,034
8,916
119,548
15,570
Kuwait
140,795
870
133,407
6,518
Dominican Republic
138,829
2,311
112,882
23,636
Qatar
137,642
236
134,698
2,708
Japan
132,358
1,981
112,269
18,108
Costa Rica
132,295
1,641
81,336
49,318
Armenia
127,522
2,002
98,944
26,576
Belarus
126,953
1,112
105,835
20,006
Kazakhstan
126,860
1,945
113,646
11,269
Serbia
126,187
1,237
31,536
93,414
Bulgaria
124,966
3,069
38,226
83,671
Oman
122,579
1,391
113,856
7,332
Guatemala
118,722
4,092
107,819
6,811
Lebanon
117,517
911
69,079
47,527
Egypt
113,381
6,560
101,981
4,840
Georgia
111,818
1,051
92,215
18,552
Croatia
108,014
1,445
87,408
19,161
Ethiopia
106,203
1,651
65,839
38,713
Honduras
105,211
2,869
46,616
55,726
Venezuela
100,143
873
94,985
4,285
Moldova
98,418
2,169
80,882
15,367
Slovakia
97,493
709
50,738
46,046
Azerbaijan
95,281
1,160
64,475
29,646
Greece
93,006
1,714
9,989
81,303
Tunisia
89,196
2,862
63,846
22,488
China
86,464
4,634
81,508
322
Bahrain
85,886
339
84,017
1,530
Bosnia
81,739
2,394
47,525
31,820
Myanmar
80,505
1,765
59,888
18,852
Libyan Arab Jamahiriya
79,180
1,110
50,304
27,766
Kenya
77,785
1,392
51,903
24,490
Paraguay
77,072
1,665
55,046
20,361
Algeria
75,867
2,294
49,421
24,152
Palestine
75,007
656
60,009
14,342
Denmark
73,021
797
57,075
15,149
Uzbekistan
71,920
604
69,118
2,198
Ireland
70,711
2,023
23,364
45,324
Kyrgyzstan
70,366
1,241
61,593
7,532
Slovenia
67,080
1,156
45,587
20,337
Nigeria
66,439
1,168
62,241
3,030
Malaysia
58,847
341
44,153
14,353
Singapore
58,183
28
58,071
84
Macedonia
55,127
1,546
32,894
20,687
Ghana
50,941
323
49,599
1,019
Lithuania
49,393
409
11,595
37,389
Afghanistan
45,280
1,712
36,122
7,446
El Salvador
37,884
1,086
34,595
2,203
Albania
33,556
716
16,230
16,610
Norway
33,183
314
20,956
11,913
Montenegro
31,618
444
20,031
11,143
S. Korea
31,353
510
26,722
4,121
Luxembourg
31,111
273
22,004
8,834
Australia
27,847
907
25,534
1,406
Cameroon
23,842
435
22,177
1,230
Finland
22,289
384
15,300
6,605
Côte d'Ivoire
21,148
131
20,819
198
Sri Lanka
20,795
90
14,962
5,743
Uganda
18,165
181
8,675
9,309
Zambia
17,466
357
16,707
402
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,431
1,202
9,854
5,375
Senegal
15,908
331
15,527
50
Mozambique
15,109
126
13,229
1,754
Angola
14,634
337
7,351
6,946
Namibia
13,897
145
13,234
518
Latvia
13,693
175
1,651
11,867
French Polynesia
13,286
68
4,842
8,376
Guinea
12,863
75
11,877
911
Maldives
12,758
46
11,615
1,097
DRC
12,310
331
11,433
546
Tajikistan
11,932
86
11,312
534
French Guiana
11,042
70
9,995
977
Jamaica
10,343
239
5,518
4,586
Cabo Verde
10,302
104
9,791
407
Estonia
10,159
94
6,014
4,051
Botswana
9,992
31
7,692
2,269
Zimbabwe
9,308
273
8,288
747
Haiti
9,224
232
7,886
1,106
Gabon
9,150
59
8,999
92
Malta
9,137
117
6,938
2,082
Cyprus
8,947
44
2,055
6,848
Guadeloupe
8,225
144
2,242
5,839
Mauritania
8,167
169
7,609
389
Cuba
7,879
132
7,356
391
Réunion
7,689
35
6,660
994
Bahamas
7,431
163
5,652
1,616
Syrian Arab Republic
7,295
380
3,155
3,760
Trinidad and Tobago
6,475
115
5,622
738
Andorra
6,304
76
5,405
823
Swaziland
6,233
120
5,869
244
Malawi
6,009
185
5,443
381
Hong Kong
5,782
108
5,274
400
Rwanda
5,726
47
5,197
482
Nicaragua
5,725
159
4,225
1,341
Djibouti
5,668
61
5,569
38
Congo
5,632
93
4,988
551
Iceland
5,298
26
5,086
186
Suriname
5,297
116
5,173
8
Belize
5,249
120
2,877
2,252
Guyana
5,154
146
4,034
974
Equatorial Guinea
5,137
85
5,005
47
Mayotte
5,122
49
2,964
2,109
Central African Republic
4,911
63
1,924
2,924
Uruguay
4,763
71
3,764
928
Aruba
4,737
45
4,607
85
Martinique
4,732
37
98
4,597
Somalia
4,445
113
3,412
920
Mali
4,326
146
3,044
1,136
Thailand
3,922
60
3,772
90
Gambia
3,726
123
3,582
21
South Sudan
3,064
60
2,912
92
Benin
2,916
43
2,579
294
Togo
2,854
64
2,274
516
Burkina Faso
2,754
68
2,552
134
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,406
74
1,828
504
Yemen
2,107
609
1,459
39
Lesotho
2,086
44
1,276
766
New Zealand
2,031
25
1,953
53
Curaçao
1,773
3
1,031
739
Chad
1,648
101
1,476
71
Liberia
1,551
82
1,331
138
San Marino
1,428
44
1,149
235
Niger
1,381
70
1,166
145
Vietnam
1,316
35
1,153
128
Liechtenstein
1,158
13
952
193
Channel Islands
1,094
48
887
159
Sint Maarten
1,012
25
900
87
Sao Tome and Principe
981
17
926
38
Gibraltar
981
5
885
91
Turks and Caicos Islands
746
6
700
40
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Mongolia
672
0
342
330
Burundi
664
1
575
88
Papua New Guinea
630
7
588
35
Taiwan
618
7
549
62
Comoros
596
7
572
17
Monaco
583
3
518
62
Eritrea
558
0
473
85
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
500
0
498
2
Mauritius
494
10
433
51
Bhutan
386
0
363
23
Isle of Man
369
25
332
12
Cambodia
306
0
296
10
Cayman Islands
265
2
245
18
Barbados
260
7
241
12
Bermuda
227
9
200
18
Saint Lucia
223
2
106
115
Seychelles
166
0
159
7
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
139
4
128
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
84
0
78
6
Dominica
77
0
63
14
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
35
2
33
0
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
20
0
19
1
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
16
0
5
11
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
2
0
1
1
Samoa
1
0
0
1
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 24 November 2020 15:50

TOPUL DE AZI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.