marți, 24 noiembrie, 2020
5.6 C
Buzău
marți, 24 noiembrie, 2020
5.6 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST PERICOL IMINENT LA GALAȚI! Faleza Superioară se prăbușește în Dunăre. Zeci de...

PERICOL IMINENT LA GALAȚI! Faleza Superioară se prăbușește în Dunăre. Zeci de clădiri și mii de oameni, în pericol

NEWS

Adrian Zoican, candidatul PNL la Primăria Buzău, împiedicat să intre la urne din cauza termometrului / Ce temperatură avea candidatul liberal

Accesul în secția de votare a candidatului PNL la Primăria Buzău, medicul Adrian Zoican, a fost restricționat din cauza unei erori a termometrului cu care era măsurată temperatura alegătorilor. Acesta a fost nevoit să aștepte duminică ca să își poată exercita dreptul la vot,...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul jegos pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui Ciolacu, i-a adus acestuia...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui Ciolacu, i-a adus acestuia victoria atât de necesară pentru a rămâne la conducerea PSD. Citește și: Rețeta candidatului comun PNL și USR PLUS a funcționat și...

Rețeta candidatului comun PNL și USR PLUS a funcționat și pentru debarcarea lui Marian Oprișan. Cine este Oprișan și ce-a făcut în ultimii 20...

Marian Oprișan a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de aproape 20 de ani. În locul său a câștigat șefia consiliului județean candidatul comun al PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, acesta fiind ales prin vot direct, prevedere...

Ambiția clientelei politice de a vedea de la fereastra livingului Dunărea și Munții Dobrogei a dus la distrugerea celei mai frumoase faleze de pe cursul fluviului.

Cea mai înaltă faleză de pe întreg cursul Dunării, cea din Galați, un promontoriu cu lungimea de aproape șase kilometri, care în anumite zone are și înălțimea de 50-60 de metri, este amenințată de riscul prăbușirii în Dunăre, cu tot cu construcții. După 1990, primarii au aprobat construirea în zona de protecție a taluzului a unor construcții grele, cu 10 etaje, care au afectat iremediabil stabilitatea falezei.

După anul 2010, când s-a produs prima surpare, urmată de alte șapte alunecări de teren, edilii au comandat mai multe expertize, care au confirmat avertismentele specialiștilor, că promontoriul falezei alunecă în Dunăre, în unele zone cu 3 centimetri pe an.

Soluții există, dar costă prea mult

Confruntat cu această ruletă rusească, actualul primar, Ionuț Pucheanu (PSD), încearcă să găsească o posibilitate de rezolvare a situației. Soluția sugerată de specialiști este consolidarea promontoriului cu piloni din beton armat, dar costurile acestor lucrări, de aproximativ 80 de milioane de euro, depășesc bugetul municipalității și spulberă chiar și ideea de-a obține fonduri de la bugetul de stat, așa că singura șansă rămâne obținerea unei finanțări europene, eventual prin programul Strategia Uniunii Europene pentru zona Dunării.

Primăria Galați a făcut un prim pas prin încheierea unui contract cu o firmă care să realizeze măsurătorile în baza cărora să fie elaborat proiectul tehnic. „Este unul dintre obiectivele principale pe care mi le-am propus și pentru a putea accesa fondurile necesare demarării acestor lucrări este foarte important să aflăm niște date reale privind situația solului din acest perimetru. Am reușit să achiziționăm servicii de monitorizare a Falezei Dunării, astfel încât să putem preîntâmpina apariția unor degradări ce ar putea deveni periculoase. Aceste date pe care specialiștii le vor colecta prin măsurători specifice periodice vor fi utile și pentru accesarea banilor de care avem nevoie pentru consolidare”, spune primarul Galațiului.

Măsurătorile vor prelungi suspansul cu trei ani

Pe de o parte, avem o veste bună, că se face ceva concret. Pe de altă parte, lucrările de consolidare se anunță pe termen mediu sau lung, pentru că și măsurătorile vor dura trei ani. Primăria Galați a încheiat cu Proexrom SRL Iași contractul în valoare de 130.000 lei fără TVA pentru achiziționarea serviciilor de „inspecție tehnică a lucrărilor publice – zona Faleza, Mun. Galați”, care presupun monitorizarea Falezei Dunării timp de trei ani. Conform graficului de lucrări se vor efectua „studiul  geotehnic, lucrări de foraj și echipare piezoînclinometrică, analiza de stabilitate și recomandări pentru măsuri de punere în siguranță, verificare și monitorizare a amplasamentului pe o perioadă de 3 ani cu o frecvență a măsurătorilor lunară pentru primele 6 luni, urmând a se propune ritmul măsurătorilor până la 3 ani în funcție de rezultatele obținute în intervalul de 6 luni”.

Din 2010 până în prezent, pe faleza din Galați s-au produs opt surpări, unele cu adâncimea de 10 metri, care au obligat autoritățile să devieze pe o rută ocolitoare traficul de pe șoseaua de coastă. Cum numai măsurătorile vor dura trei ani și vor mai trece alți câțiva ani cu elaborarea proiectului tehnic și formalitățile birocratice pentru solicitarea finanțării, există riscul apariției unor noi surpări, care să agraveze situația.

Fieful clientelei politice

Faleza din Galați este considerată cea mai frumoasă de pe întreg cursul Dunării, remarcându-se prin promontoriul de 50-60 de metri, dar și lungimea de aproximativ șase kilometri. Degringolada urbanistică de după 1990, când personaje influente din oraș au vrut să aibă o vilă sau un apartament pe faleză, cu vedere spre Dunăre și Munții Dobrogei, a dus la apariția chiar în zona de protecție a taluzului a opt blocuri cu zece etaje și a zeci de vile. Pe lângă presiunea exercitată de aceste construcții grele asupra taluzului, fundațiile acestora au distrus și sistemul de drenare a apelor pluviale. După câțiva ani au apărut și efectele: pe faleză au început să se producă surpări. Specialiștii avertizează că există riscul ca faleza să se prăbușească în Dunăre, cu tot cu construcții.

Dezastru transpartinic

În 2001, când a fost privatizat Sidexul, AVAS le-a dat celor de LNM Ispat și fundațiile a trei blocuri cu patru etaje pe faleză. Erau blocuri pentru siderurgiști. Combinatul ArcelorMittal le-a vândut firmei Vega 93, iar primarul  Dumitru Nicolae (PSD) nu a ținut cont de avertizările specialiștilor și i-a aprobat patronului Vega 93, Corneliu Istrate, un apropiat al său și al PSD, transformarea celor 3 blocuri de pe faleză în blocuri cu 10 etaje și i-a mai aprobat construirea altor patru blocuri cu zece etaje. Acum, generozitatea primarului Nicolae are efecte devastatoare asupra falezei.

De distrugerea falezei nu sunt vinovați numai cei din PSD. Cel ce i-a urmat lui Nicolae, primarul -Marius Stan (PNL, UNPR, PMP), care între timp a renunțat la politică, n-a înțeles nici el prea mult din avertiză-rile specialiștilor. În 2012, -Marius Stan a propus Consiliului Municipal aprobarea construirii unui bloc cu 7 niveluri în zona cea mai predispusă la surpare, între Grădina Botanică și Complexul „Francezi”.

Consilierii PSD nu prea voiau să aprobe, pentru că blocul respectiv era al firmei Atlas Invest SRL Buzău, al deputatului PDL/PNL Cezar Preda. Stan i-a îndemnat să lase deoparte ranchiuna politică și s-a votat. Atlas Invest cumpărase terenul în 2010 de la RER Ecologic Service Galați, al cărui director era finul lui Preda, Ion Dumitru. După ce a construit blocul, în aprilie 2014 Preda l-a vândut firmei Euro Construcții SRL, dezvoltator imobiliar care și-a propus să mai construiască un bloc identic. În aprilie 2016, primarul a propus Consiliului Municipal aprobarea unei concesionări de teren pentru construirea lângă „blocul lui Cezar Preda” a unui nou bloc cu șapte niveluri, al Euro Construcții. Pe fondul scandalului din presă, consilierii municipali nu au aprobat concesionarea, respingând astfel și construirea noului „P plus 7”. 

Primarii s-au „acoperit“ cu expertize

Până acum, primarii nu au făcut nimic concret pentru rezolvarea situației, dar s-au priceput la a se acoperi cu expertize. În 2012, primarul Dumitru Nicolae a comandat Proiect SA Galați un studiu geotehnic de 10.000 de lei, iar firmei Epura 95 SRL o expertiză tehnică de 12.000 de lei. Devenit primar, Marius Stan nu a avut încredere în expertiza moștenită de la predecesorul său și a comandat aceleiași Epura 95 SRL o expertiză care a costat 5.000 de euro. Marius Stan a comandat și o expertiză pentru întreaga faleză.

Această expertiză, care a costat 347.000 lei, a fost realizată de specialişti de la Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti și a oferit o diagnosticare exactă a situației.

Și au mai trecut patru ani.

Tasarea, provocată de construcțiile din „zona de gardă”

Prof. dr. ing. Eugen Luca, unul dintre autorii expertizei din 2012, a explicat cum a fost distrusă faleza prin autorizarea construcțiilor grele, blocuri cu zece etaje: „Pe platforma superioară a fost stabilită o zonă de gardă, pentru ca acele construcții să se facă mai departe, la 50-60 de metri, pentru că prin greutatea proprie a construcțiilor, prin posibile pierderi de apă, riscăm să punem în pericol stabilitatea falezei. S-a creat în taluz nu numai tasare, ci și alunecare pentru că nu au fost respectate regulile și au fost construite vile și blocuri înalte, la distanțe mult mai mici decât cele impuse inițial, zona de gardă fiind acum de 15 metri față de 50-60 de metri cât era prevăzută inițial”, a precizat profesorul Luca.

„E o problemă uriașă“!

Prof. univ. dr. Manole Stelian Șerbulea, unul dintre autorii expertizei realizate în 2014 de Universitatea Tehnică de Construcții București, a avertizat că situația falezei din Galați este critică: „Nu trebuie să fim nici alarmişti, nici să înţelegem că nu e o problemă uriaşă”, a spus profesorul, care a mai avertizat că situația s-a agravat după 2012.

„Lucrurile sunt chiar puțin mai triste față de expertiza din  2012. Din măsurătorile pe care le-am făcut și pe drumul de coastă sunt vizibile deja fisuri în asfalt, ceea ce înseamnă că deja deplasările se produc. Sunt deplasări confirmate. Nu vreau să creez panică, dar în zona aceasta, cea mai apropiată de Grădina Botanică (Complex „Francezi”- n. red), avem deplasări la adâncimi foarte mari, la adâncimi de 30 de metri. Deplasările înregistrate variază. În zona de la Elice am avut deplasări la nivelul de 10 mm într-o lună, dar cea mai defavorabilă situație am avut-o lângă Grădina Botanică, unde deplasarea este de tip de forfecare, suprafața de cedare este pe la 30 de metri adâncime și deplasările sunt de 3 cm”, a spus profesorul Șerbulea.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
12,777,174
263,687
7,548,940
4,964,547
India
9,177,722
134,254
8,603,575
439,893
Brazil
6,088,004
169,541
5,445,095
473,368
France
2,144,660
49,232
152,592
1,942,836
Russia
2,114,502
36,540
1,611,445
466,517
Spain
1,606,905
43,131
0
1,563,774
UK
1,527,495
55,230
0
1,472,265
Italy
1,431,795
50,453
584,493
796,849
Argentina
1,374,631
37,122
1,203,800
133,709
Colombia
1,254,979
35,479
1,158,897
60,603
Mexico
1,049,358
101,926
784,693
162,739
Peru
950,557
35,641
880,645
34,271
Germany
946,648
14,583
618,800
313,265
Poland
876,333
13,774
438,868
423,691
Iran
866,821
45,255
610,406
211,160
South Africa
769,759
20,968
711,195
37,596
Ukraine
635,689
11,075
291,060
333,554
Belgium
558,779
15,618
35,949
507,212
Chile
542,080
15,106
517,524
9,450
Iraq
537,457
11,996
467,654
57,807
Indonesia
502,110
16,002
422,386
63,722
Czechia
496,638
7,360
405,982
83,296
Netherlands
489,818
8,945
0
480,873
Turkey
453,535
12,511
377,891
63,133
Bangladesh
449,760
6,416
364,611
78,733
Romania
422,852
10,177
296,844
115,831
Philippines
420,614
8,173
386,604
25,837
Pakistan
376,929
7,696
330,885
38,348
Saudi Arabia
355,489
5,796
343,816
5,877
Canada
337,555
11,521
269,199
56,835
Israel
329,998
2,811
318,601
8,586
Morocco
327,528
5,396
275,158
46,974
Switzerland
300,352
4,222
206,700
89,430
Portugal
264,802
3,971
176,827
84,004
Austria
250,333
2,459
175,527
72,347
Nepal
222,288
1,337
202,067
18,884
Sweden
208,295
6,406
0
201,889
Jordan
188,410
2,302
120,014
66,094
Ecuador
185,944
13,225
164,009
8,710
Hungary
177,952
3,891
43,339
130,722
UAE
160,055
554
149,578
9,923
Panama
155,658
2,973
137,004
15,681
Bolivia
144,034
8,916
119,548
15,570
Kuwait
140,393
868
132,848
6,677
Dominican Republic
138,829
2,311
112,882
23,636
Qatar
137,415
236
134,486
2,693
Japan
132,358
1,981
112,269
18,108
Costa Rica
132,295
1,641
81,336
49,318
Armenia
126,709
1,976
95,099
29,634
Serbia
126,187
1,237
31,536
93,414
Kazakhstan
126,182
1,945
112,806
11,431
Belarus
125,482
1,104
104,698
19,680
Bulgaria
124,966
3,069
38,226
83,671
Oman
122,356
1,386
113,577
7,393
Guatemala
118,722
4,092
107,819
6,811
Lebanon
117,517
911
69,079
47,527
Egypt
113,381
6,560
101,981
4,840
Georgia
108,690
1,012
89,170
18,508
Ethiopia
106,203
1,651
65,839
38,713
Croatia
105,691
1,398
85,018
19,275
Honduras
104,915
2,859
46,475
55,581
Venezuela
99,835
871
94,355
4,609
Moldova
98,418
2,169
80,882
15,367
Slovakia
96,472
693
47,933
47,846
Azerbaijan
95,281
1,160
64,475
29,646
Greece
93,006
1,714
9,989
81,303
Tunisia
89,196
2,862
63,846
22,488
China
86,464
4,634
81,508
322
Bahrain
85,886
339
84,017
1,530
Bosnia
80,553
2,342
45,760
32,451
Myanmar
80,505
1,765
59,888
18,852
Libyan Arab Jamahiriya
78,473
1,102
49,592
27,779
Kenya
77,785
1,392
51,903
24,490
Paraguay
77,072
1,665
55,046
20,361
Algeria
75,867
2,294
49,421
24,152
Palestine
73,196
645
59,538
13,013
Uzbekistan
71,774
604
69,054
2,116
Denmark
71,654
789
56,032
14,833
Ireland
70,711
2,023
23,364
45,324
Kyrgyzstan
69,885
1,237
61,160
7,488
Nigeria
66,439
1,168
62,241
3,030
Slovenia
65,778
1,097
44,558
20,123
Singapore
58,165
28
58,071
66
Malaysia
56,659
337
42,480
13,842
Macedonia
55,127
1,546
32,894
20,687
Ghana
50,941
323
49,599
1,019
Lithuania
48,226
392
11,032
36,802
Afghanistan
44,988
1,695
35,976
7,317
El Salvador
37,562
1,081
34,297
2,184
Albania
33,556
716
16,230
16,610
Norway
33,183
311
20,956
11,916
Montenegro
31,618
444
20,031
11,143
S. Korea
31,353
510
26,722
4,121
Luxembourg
31,111
273
22,004
8,834
Australia
27,843
907
25,533
1,403
Cameroon
23,842
435
22,177
1,230
Finland
21,936
384
15,300
6,252
Côte d'Ivoire
21,148
131
20,819
198
Sri Lanka
20,508
90
14,497
5,921
Uganda
18,165
181
8,675
9,309
Zambia
17,454
357
16,701
396
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,052
1,197
9,737
5,118
Senegal
15,897
330
15,516
51
Mozambique
15,109
126
13,229
1,754
Angola
14,634
337
7,351
6,946
Namibia
13,897
145
13,234
518
French Polynesia
13,286
68
4,842
8,376
Latvia
13,236
162
1,635
11,439
Guinea
12,841
75
11,853
913
Maldives
12,758
46
11,615
1,097
DRC
12,278
329
11,386
563
Tajikistan
11,932
86
11,312
534
French Guiana
11,042
70
9,995
977
Jamaica
10,343
239
5,518
4,586
Cabo Verde
10,302
104
9,791
407
Botswana
9,992
31
7,692
2,269
Estonia
9,956
92
5,720
4,144
Zimbabwe
9,308
273
8,288
747
Haiti
9,224
232
7,886
1,106
Gabon
9,150
59
8,999
92
Malta
9,004
113
6,831
2,060
Cyprus
8,947
44
2,055
6,848
Guadeloupe
8,225
144
2,242
5,839
Mauritania
8,167
169
7,609
389
Cuba
7,879
132
7,356
391
Réunion
7,689
35
6,660
994
Bahamas
7,431
163
5,652
1,616
Syrian Arab Republic
7,295
380
3,155
3,760
Trinidad and Tobago
6,475
115
5,622
738
Andorra
6,304
76
5,405
823
Swaziland
6,233
120
5,869
244
Malawi
6,009
185
5,443
381
Rwanda
5,726
47
5,197
482
Nicaragua
5,725
159
4,225
1,341
Hong Kong
5,702
108
5,267
327
Djibouti
5,668
61
5,555
52
Congo
5,632
93
3,887
1,652
Suriname
5,297
116
5,173
8
Iceland
5,289
26
5,065
198
Belize
5,183
116
2,842
2,225
Guyana
5,154
146
4,034
974
Equatorial Guinea
5,137
85
5,005
47
Mayotte
5,122
49
2,964
2,109
Central African Republic
4,911
63
1,924
2,924
Uruguay
4,763
71
3,764
928
Aruba
4,737
45
4,607
85
Martinique
4,732
37
98
4,597
Somalia
4,445
113
3,412
920
Mali
4,326
146
3,044
1,136
Thailand
3,920
60
3,766
94
Gambia
3,726
123
3,582
21
South Sudan
3,064
60
2,912
92
Benin
2,916
43
2,579
294
Togo
2,854
64
2,274
516
Burkina Faso
2,754
68
2,552
134
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,406
74
1,828
504
Yemen
2,107
609
1,459
39
Lesotho
2,086
44
1,276
766
New Zealand
2,031
25
1,953
53
Curaçao
1,773
3
1,031
739
Chad
1,648
101
1,476
71
Liberia
1,551
82
1,331
138
San Marino
1,428
44
1,149
235
Niger
1,381
70
1,166
145
Vietnam
1,312
35
1,151
126
Liechtenstein
1,156
12
952
192
Channel Islands
1,094
48
887
159
Sint Maarten
1,012
25
900
87
Sao Tome and Principe
981
17
926
38
Gibraltar
967
5
871
91
Turks and Caicos Islands
746
6
700
40
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
664
1
575
88
Mongolia
640
0
340
300
Taiwan
618
7
549
62
Papua New Guinea
612
7
588
17
Comoros
596
7
572
17
Monaco
583
3
518
62
Eritrea
558
0
473
85
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
500
0
497
3
Mauritius
494
10
433
51
Bhutan
382
0
360
22
Isle of Man
369
25
332
12
Cambodia
306
0
296
10
Cayman Islands
265
2
245
18
Barbados
260
7
241
12
Bermuda
227
9
200
18
Saint Lucia
223
2
106
115
Seychelles
166
0
159
7
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
149
3
145
1
Antigua and Barbuda
139
4
128
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
84
0
78
6
Dominica
77
0
63
14
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
35
2
33
0
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
20
0
19
1
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
16
0
5
11
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
2
0
1
1
Samoa
1
0
0
1
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 24 November 2020 4:37

TOPUL DE AZI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.