sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
4.8 C
Buzău
sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
4.8 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST SPECIAL SUD-EST | ”Fabricile de ţepe” de la bugetul asigurărilor sociale

SPECIAL SUD-EST | ”Fabricile de ţepe” de la bugetul asigurărilor sociale

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, 50 dintre cei mai mari 500 de datornici la bugetele asigurărilor sociale sunt din Regiunea Sud-Est, administrată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. În total, e vorba de datorii de peste 456,39 milioane de lei, adică aproape echivalentul a 100 milioane de euro! Bani care, în loc să ajungă la pensii sau în protecţia socială a angajaţilor, par aproape imposibil de recuperat.

Modificarea Codului fiscal şi trecerea plăţii contribuţiilor sociale de angajatori la angajaţi a readus în atenţia publică „gaura” de miliarde de lei lăsată de unii angajatori la bugetele publice. La nivel naţional, conform situaţiei centralizate la 30 septembrie de Ministerul Finanţelor, valoarea obligaţiilor fiscale restante reprezentând contribuţii sociale era de 18,43 miliarde de lei (adică aproape 4 miliarde de euro!).

Că unele companii au devenit „fabrici de ţepe” la bugetul public o demonstrează faptul că, deşi în România sunt peste 1,25 milioane de agenţi economici, fie ei persoane juridice sau PFA-uri, grosul datoriilor revine unui număr relativ restrâns de firme. Mai exact, cei mai mari 500 de datornici la bugetele asigurărilor sociale datorează peste 13,39 miliarde de lei, adică aproape trei sferturi din restanţele înregistrate la nivel naţional (72,67 la sută)! Mai mult, primii 100 de debitori înregistrează restanţe de 10,6 miliarde de lei, adică mai bine de jumătate (57,63 la sută) din totalul la nivel naţional şi aproape 80 la sută din datoriile contabilizate la nivelul primilor 500 de restanţieri!

Companii care adună zeci de milioane de lei datorii sunt cu totul deasupra legii

Din păcate, normele fiscale bagă toate firmele în aceeaşi oală, fie că e vorba de „ţepari” de meserie sau companii conduse cu bună credinţă, dar care trec, dintr-un motiv sau altul, printr-o perioadă de dificultate economică sau care au scurte blocaje în lanţul de plăţi. Aşa se face că unele firme, deşi au un parcurs fiscal fără reproş, se trezesc cu conturile blocate chiar şi la o întârziere de ordinul zilelor la bugetele publice, în timp ce companii care adună zeci de milioane de lei datorii par a fi cu totul deasupra legii şi capacităţii ANAF de a recupera datoriile.

Mai mult, statul confirmă butada conform căreia „este cel mai prost administrator”, pentru că, dacă ne uităm la vârful ierarhiei datornicilor, vom găsi în primul rând companii de stat. În cazul restanţelor la bugetele sociale vorbim, de exemplu, de Compania Naţională a Huilei (restanţe de 3,73 miliarde de lei), Societatea pentru închiderea-conservarea minelor (aproape 1 miliard de lei) şi Societatea Naţională a CFR (601,5 milioane de lei), dar lista este mult mai lungă. În fapt, primele 12 poziţii sunt toate ocupate de firme cu capital de stat sau regii autonome, iar ele adună aproape 7 miliarde de lei, din totalul de 18 miliarde de lei restante la bugetul asigurărilor sociale.

Topul restanţierilor în judeţul Galaţi

Dacă este să ne limităm strict la modul în care „Top 500” restanţieri la bugetul asigurărilor sociale se reflectă la nivelul Regiunii Sud-Est, vom constata că judeţul Galaţi a reuşit performanţa ca doar din sumele neîncasate de la nouă firme să lase în urmă o „gaură” de peste 62,54 milioane de lei. Iar vârful clasamentului este dominat tot de o societate moşită sub oblăduirea administraţiei publice – Apaterm SA. Desigur, după cum se ştie, societatea publică de utilităţi şi-a dat obştescul sfârşit, intrată în procedura falimentului, asta nu înainte de a lăsa la bugetul asigurărilor sociale sume neplătite de 15,37 milioane de lei, locul 119 pe ţară în topul datoriilor întocmit de Ministerul de Finanţe.

La nivelul judeţul Galaţi, urmează un alt client vechi al ANAF, societatea Galmopan SA, cu datorii de 12,65 milioane de lei, locul 145 la nivel naţional ca nivel al restanţelor. Conform bilanţului depus la Ministerul Finanţelor, firma de panificaţie a înregistrat, în 2016, datorii de 67,6 milioane de lei. Cifra de afaceri raportată a fost de 456.179 de lei. Iar conform bilanţului, firma a avut venituri de 744.188 de lei şi cheltuieli de 1,96 milioane de lei, astfel că a încheiat anul cu pierderi de încă 1,22 milioane de lei.

Fabrici gălăţene de „ţepe”

Chiar dacă Apaterm şi Galmopan s-au transformat în cele mai mari fabrici gălăţene de „ţepe” la bugetul asigurărilor sociale, cu „performanţa” de a fi depăşit ştacheta unor datorii de 10 milioane de lei, asta nu înseamnă că restanţele lăsate de următoarele firme aflate pe „lista neagră” a Ministerului Finanţelor sunt de neglijat.

Astfel, locul al treilea la nivelul judeţului Galaţi (locul 194 la nivel naţional) revine societăţii din domeniul agricol Prollcef Şendreni SA, cu obligaţii restante la contribuţiile sociale de 9,1 milioane de lei. Pe locurile următoare vin Dimofte SRL (restanţe de 5,59 milioane de lei), CCC Blue Telecom SA (4,85 milioane de lei) şi Zătun SA (4,56 milioane de lei). Pe locul şapte regăsim din nou o societate care activează sub zona administraţiei publice, respectiv nimeni alta decât societatea de transport public Transurb SA. Conform datelor de la Finanţe, la sfârşitul lunii septembrie, aceasta avea restanţe de 4,03 milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale. Nu în ultimul rând, pe lista datornicilor de top din evidenţa ANAF se numără Nicorvin Tecuci SA (3,21 milioane de lei) şi Profiland Steel SRL (3,18 milioane de lei).

„Epicentrul” regional al datoriilor

Singura consolare a gălăţenilor ar fi aceea că, la nivelul Regiunii Sud-Est, sunt alte judeţe şi mai şi când vine vorba de datorii la bugetele publice. Mai exact, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor, Constanţa este „epicentrul” restanţelor la plata contribuţiilor sociale. Din cei 50 de mari restanţieri din Regiunea Sud-Est, 21 sunt din Constanţa, cu datorii totale de peste 177 milioane de lei! Pe locul următor ar veni Buzăul, cu nouă firme care au lăsat o „gaură” de 118,7 milioane de lei. După cum am amintit, cele nouă firme de „Top 500” din judeţul Galaţi au acumulat restanţe de 62,54 milioane de lei. Vecinii noştri din Brăila au doar cinci firme în topul marilor restanţieri, cu datorii totale de 53,6 milioane lei. În ceea ce priveşte Vrancea şi Tulcea, acestea au câte trei mai datornici, cu restanţe de 26,7 milioane de lei, respectiv, 17,81 milioane de lei.

La nivel individual, o companie din Buzău, Agora Internaţional, are cele mai mari restanţe din Regiunea Sud-Est (37,22 milioane de lei), fiind pe locul 49 la nivel naţional al contribuţiilor sociale neachitate. Printre primii 100 de restanţieri mai regăsim firmele Fruvimed Medgidia (35,27 milioane de lei), Insula Mare a Brăilei SA (28,7 milioane de lei), Compania de Supraveghere IG SRL (Buzău, 22,22 milioane de lei) şi Vitivinicola Basarabi SA (Constanţa, 18,21 milioane de lei).

Cauze şi efecte

Acumularea de restanţe la plata de către angajatori a contribuţiilor sociale ce revin angajaţilor a fost stimulată şi de faptul că, dincolo de eventualele dificultăţi de ordin economic, legislaţia a fost greoaie şi, paradoxal, mai mult pe placul rău-platnicilor decât al managerilor de bună credinţă. De exemplu, încasările din asigurările sociale au scăzut după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional, în 2015, articolul care arăta că stopajul la sursă (neplata de către angajator a contribuţiilor reţinute de la angajaţi) este infracţiune.

„Acest lucru s-a întâmplat din cauza unor vicii de formulare. Astfel, în prezent, e un proces mai greoi de tragere la răspundere a celor care opresc aceste contribuţii ce revin angajaţilor şi le folosesc în scop propriu. Practic, întâi trebuie să epuizezi toate posibilităţile de recuperare a creanţei, trebuie să constanţi că nu reuşeşti, introduci firma respectivă în insolvenţă şi abia după asta, eventual, te poţi îndrepta şi împotriva administratorilor care au generat o astfel de situaţie. Şi astfel se ajunge la acumularea unor arierate de ani şi ani de zile. E o procedură foarte lungă şi nici nu ai garanţia că se recuperează aceste datorii”, ne-a explicat Laurenţiu Onose, director executiv CECCAR Galaţi.

„Dacă îi furi banii angajatului, noi îţi facem dosar penal”

Una dintre măsurile avute în vedere de Guvern, în paralel cu trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat,este şi aceea de a reincrimina stopajul la sursă.”Statul vine şi spune că, dacă îi furi banii angajatului, noi îţi facem dosar penal. E un element important, care îl va face să se gândească de două ori dacă nu plăteşte acele contribuţii. Se vor intensifica şi vor continua măsurile de executare silită pentru angajatorii care nu plătesc aceste contribuţii”, declara recent ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, acesta precizând că, la nivel naţional, mai bine de 150.000 de companii nu au plătit contribuţiile pentru angajaţi în cursul acestui an.

Dincolo de asta, ar trebui însă ştiut că restanţele la plata contribuţiilor sociale reprezintă doar vârful aisbergului dintr-un sistem financiar-fiscal în care „rechinii” reuşesc să scape prin plasa legii, iar „simplul cetăţean” este cel mai adesea cel care, în calitate de angajat, este pus, direct sau indirect, în dezavantaj în relaţia cu angajatorul sau cu statul. Asta pentru că, evaziunea fiscală înseamnă până la urmă mai puţini bani pentru spitale, şcoli, pensii, siguranţă publică. De asemenea, nerespectarea principiului bunei guvernări dă naştere nu numai la ineficienţă, ci şi la abuzuri şi desconsiderarea cetăţeanului. (Sursa: viata-libera.ro)

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
13,465,126
271,097
7,948,659
5,245,370
India
9,364,241
136,401
8,773,103
454,737
Brazil
6,238,350
171,998
5,536,524
529,828
Russia
2,242,633
39,068
1,739,470
464,095
France
2,196,119
51,914
159,915
1,984,290
Spain
1,646,192
44,668
0
1,601,524
UK
1,589,301
57,551
0
1,531,750
Italy
1,538,217
53,677
696,647
787,893
Argentina
1,407,277
38,216
1,235,257
133,804
Colombia
1,290,510
36,214
1,189,499
64,797
Mexico
1,090,675
104,873
803,581
182,221
Germany
1,029,380
16,223
711,000
302,157
Poland
973,593
16,746
538,273
418,574
Peru
958,324
35,839
888,815
33,670
Iran
935,799
47,486
648,831
239,482
South Africa
781,941
21,378
722,876
37,687
Ukraine
709,701
12,093
335,135
362,473
Belgium
570,829
16,339
37,238
517,252
Chile
548,941
15,322
523,792
9,827
Iraq
548,821
12,200
478,537
58,084
Turkey
548,244
13,191
392,616
142,437
Indonesia
527,999
16,646
441,983
69,370
Czechia
515,984
7,967
432,587
75,430
Netherlands
513,325
9,326
0
503,999
Romania
465,982
11,045
335,764
119,173
Bangladesh
460,619
6,580
375,885
78,154
Philippines
427,797
8,333
388,062
31,402
Pakistan
392,356
7,942
337,553
46,861
Canada
359,064
11,894
286,504
60,666
Saudi Arabia
356,911
5,870
346,023
5,018
Morocco
345,276
5,689
294,036
45,551
Israel
333,802
2,839
321,346
9,617
Switzerland
318,290
4,597
222,100
91,593
Portugal
290,706
4,363
206,275
80,068
Austria
275,661
3,018
210,697
61,946
Sweden
243,129
6,681
0
236,448
Nepal
230,723
1,454
211,186
18,083
Jordan
210,709
2,626
142,710
65,373
Hungary
204,708
4,516
54,021
146,171
Ecuador
189,534
13,358
164,009
12,167
UAE
166,502
569
153,449
12,484
Serbia
163,035
1,484
31,536
130,015
Panama
161,744
3,030
142,046
16,668
Bolivia
144,494
8,943
121,050
14,501
Kuwait
142,195
875
135,889
5,431
Japan
142,068
2,074
120,259
19,735
Dominican Republic
141,777
2,324
113,817
25,636
Bulgaria
139,955
3,680
46,740
89,535
Qatar
138,477
237
135,651
2,589
Costa Rica
137,093
1,690
84,991
50,412
Armenia
133,594
2,121
106,479
24,994
Belarus
133,324
1,143
111,455
20,726
Kazakhstan
130,039
1,990
116,044
12,005
Georgia
127,942
1,195
106,328
20,419
Lebanon
123,982
980
74,008
48,994
Croatia
123,693
1,655
98,465
23,573
Oman
122,579
1,391
113,856
7,332
Guatemala
121,132
4,141
109,619
7,372
Egypt
114,832
6,608
102,390
5,834
Azerbaijan
114,025
1,323
71,691
41,011
Ethiopia
108,438
1,686
67,506
39,246
Honduras
107,134
2,899
47,576
56,659
Slovakia
104,632
798
62,094
41,740
Moldova
104,140
2,250
91,797
10,093
Venezuela
101,524
888
96,402
4,234
Greece
101,287
2,102
9,989
89,196
Tunisia
93,770
3,106
68,464
22,200
Myanmar
87,977
1,887
67,588
18,502
Bosnia
86,710
2,576
51,068
33,066
Bahrain
86,515
341
84,653
1,521
China
86,501
4,634
81,582
285
Kenya
82,605
1,445
54,399
26,761
Palestine
81,890
704
62,944
18,242
Libyan Arab Jamahiriya
81,273
1,153
52,299
27,821
Paraguay
80,436
1,720
56,991
21,725
Algeria
80,168
2,372
51,946
25,850
Denmark
78,354
823
61,461
16,070
Slovenia
74,257
1,336
52,814
20,107
Uzbekistan
72,582
608
69,859
2,115
Kyrgyzstan
71,971
1,262
63,407
7,302
Ireland
71,699
2,043
23,364
46,292
Nigeria
67,220
1,171
62,686
3,363
Malaysia
63,176
354
51,314
11,508
Macedonia
59,701
1,658
36,825
21,218
Lithuania
58,212
482
14,056
43,674
Singapore
58,205
28
58,111
66
Ghana
51,379
323
50,298
758
Afghanistan
45,966
1,752
36,709
7,505
El Salvador
38,405
1,107
35,078
2,220
Albania
36,245
771
17,755
17,719
Norway
35,193
328
20,956
13,909
Montenegro
33,836
474
22,366
10,996
Luxembourg
33,409
300
24,073
9,036
S. Korea
33,375
522
27,349
5,504
Australia
27,885
907
25,585
1,393
Finland
24,307
393
16,800
7,114
Cameroon
24,117
437
22,177
1,503
Sri Lanka
22,775
107
16,656
6,012
Côte d'Ivoire
21,232
131
20,873
228
Uganda
19,588
197
8,840
10,551
Zambia
17,589
357
16,925
307
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,864
1,215
9,964
5,685
Latvia
16,561
193
1,719
14,649
Senegal
16,027
332
15,582
113
Mozambique
15,506
128
13,631
1,747
Angola
15,008
342
7,697
6,969
Namibia
14,285
150
13,412
723
French Polynesia
14,096
73
4,842
9,181
Guinea
13,039
76
11,982
981
Maldives
12,933
46
11,749
1,138
DRC
12,470
333
11,495
642
Tajikistan
12,118
86
11,518
514
Estonia
11,698
109
6,974
4,615
French Guiana
11,179
70
9,995
1,114
Jamaica
10,669
251
5,953
4,465
Cabo Verde
10,626
105
10,088
433
Botswana
10,258
31
7,717
2,510
Cyprus
9,983
48
2,057
7,878
Zimbabwe
9,714
275
8,470
969
Malta
9,609
132
7,418
2,059
Haiti
9,264
232
7,951
1,081
Gabon
9,191
59
9,037
95
Mauritania
8,424
172
7,665
587
Guadeloupe
8,344
149
2,242
5,953
Cuba
8,110
133
7,525
452
Réunion
7,940
40
6,660
1,240
Syrian Arab Republic
7,635
404
3,389
3,842
Bahamas
7,496
163
5,830
1,503
Andorra
6,610
76
5,710
824
Trinidad and Tobago
6,586
118
5,710
758
Swaziland
6,362
120
5,959
283
Hong Kong
6,124
108
5,328
688
Malawi
6,024
185
5,453
386
Rwanda
5,872
47
5,397
428
Nicaragua
5,784
160
4,225
1,399
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,676
61
5,577
38
Belize
5,587
141
3,056
2,390
Martinique
5,413
40
98
5,275
Iceland
5,371
26
5,152
193
Suriname
5,311
117
5,187
7
Guyana
5,310
149
4,272
889
Uruguay
5,303
74
4,107
1,122
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,153
85
5,009
59
Central African Republic
4,913
63
1,924
2,926
Aruba
4,808
45
4,648
115
Mali
4,567
149
3,091
1,327
Somalia
4,451
113
3,417
921
Thailand
3,966
60
3,798
108
Gambia
3,731
123
3,590
18
South Sudan
3,104
61
2,954
89
Benin
2,974
43
2,579
352
Togo
2,926
64
2,401
461
Burkina Faso
2,816
68
2,579
169
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,410
74
1,833
503
Yemen
2,160
615
1,498
47
Curaçao
2,157
3
1,114
1,040
Lesotho
2,109
44
1,278
787
New Zealand
2,050
25
1,956
69
Chad
1,663
101
1,499
63
Liberia
1,595
83
1,343
169
San Marino
1,586
45
1,285
256
Niger
1,472
70
1,192
210
Vietnam
1,341
35
1,179
127
Liechtenstein
1,253
15
1,024
214
Channel Islands
1,218
48
960
210
Sint Maarten
1,053
25
936
92
Gibraltar
1,009
5
920
84
Sao Tome and Principe
985
17
930
38
Mongolia
760
0
347
413
Turks and Caicos Islands
748
6
705
37
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
681
1
575
105
Taiwan
648
7
556
85
Papua New Guinea
645
7
588
50
Comoros
610
7
585
18
Monaco
603
3
532
68
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Mauritius
501
10
443
48
Faroe Islands
500
0
498
2
Bhutan
395
0
372
23
Isle of Man
369
25
338
6
Cambodia
308
0
299
9
Barbados
270
7
249
14
Cayman Islands
269
2
249
18
Saint Lucia
246
2
109
135
Bermuda
242
9
207
26
Seychelles
173
0
162
11
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
141
4
130
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
79
6
Dominica
85
0
63
22
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
38
2
33
3
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 28 November 2020 17:35
- Advertisement -

DE ACELAȘI AUTOR

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI