joi, 25 februarie, 2021
6.5 C
Buzău
More
  EXPRESS SUD-EST POLITICĂ Politici și penali VENDETELE PERSONALE ALE FOȘTILOR PESEDIȘTI ORI DE CE VICTOR PONTA ESTE ACTIV...

  VENDETELE PERSONALE ALE FOȘTILOR PESEDIȘTI ORI DE CE VICTOR PONTA ESTE ACTIV DOAR PE FACEBOOK, IAR ÎN PARLAMENT „DOARME”

  VENDETELE PERSONALE ALE FOȘTILOR PESEDIȘTI ORI DE CE VICTOR PONTA ESTE ACTIV DOAR PE FACEBOOK, IAR ÎN PARLAMENT „DOARME”

  NEWS

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  Deputații Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu își tocesc coatele pe băncile Parlamentului, fără vreo întrerupere de mandat, încă din 2004. Dacă nu au excelat în mandatele anterioare cu activitatea depusă în favoarea cetățeanului de rând, nu o fac nici acum, când nu mai sunt pe cai mari în politică.

  La un an de la alegerile parlamentare, Ponta și Bănicioiu, prieteni buni de altfel, nu au catadicsit să scrie vreun proiect de lege sau să „deranjeze“ vreun ministru cu o întrebare venită de la electorat, la audiențele din teritoriu. Din cei 464 de aleși, câți sunt în Parlamentul României, doar la Camera Deputaților și la Senat cei doi politicieni au avut luări de cuvânt. Și acelea, puține. Bănicioiu a apărut la tribuna Camerei doar ca să depună jurământul, iar Ponta s-a urcat la prezidiu mai mult să apere Cabinetul Grindeanu, înainte să fie trântit prin moțiunea de cenzură din iunie a PSD. În schimb, până și aleșii aflați la primul mandat și miniștrii în funcție compar pe site-ul Parlamentului drept inițiatori a cel puțin câte două proiecte de acte normative.

  Vendetele personale, prioritare

  Fostul președinte al PSD și fost premier al Guvernului României, Victor Ponta, în prezent deputat neafiliat, nu se mai poate folosi de scuza că a fost reținut de treburile din fruntea Executivului și nu a mai avut cum să se dedice și atribuțiilor pentru care a fost trimis de electorat în Legislativ. La fel și fostul ministru al Sănătății din cabinetul Ponta, Nicolae Bănicioiu, care este din nou deputat PSD. De data aceasta, de Iași.

  Ieșenii nu l-au văzut nici în campania electorală de anul trecut, din cauza listelor de partid, și nici ulterior acestui moment. În lumea politică din capitala Moldovei circulă chiar și un banc pe acest subiect. Potrivit acestuia, Nicu Bănicioiu are voie să ajungă doar până la restaurantul McDonalds de la marginea orașului, ca nu care cumva să spună că ieșenii nu sunt ospitalieri și nu au milă de un biet „călător“, căruia i-au dat, totuși, votul lor de încredere pentru patru ani. Dincolo de faptul că cei doi politicieni buni prieteni nu și-au făcut sub nicio formă datoria față de propriul lor electorat.

  Ponta și Bănicioiu nu s-au dat în lături când a venit vorba să le plătească anumite polițe adversarilor lor politici. Nicolae Bănicioiu a făcut opoziție fățișă deciziei lui Liviu Dragnea când acesta a dat semnalul luptei cu propriul Cabinet, condus de fostul premier Sorin Grindeanu. La fel ca Victor Ponta, nici Bănicioiu nu a semnat moțiunea de cenzură împotriva Executivului lui Grindeanu. Cu toate acestea, a scăpat nepedepsit de Dragnea.

  Fantomele din noua legislatură

  Mai mult decât atât, o scurtă perioadă de timp, fostul șef al Sănătății și-a călcat pe inimă și s-a prezentat la dezbaterile din Parlament din timpul crizei guvernamentale de 17 zile, din iunie. Însă doar a asistat, fără să se implice nici măcar cu o luare de cuvânt. Nicolae Bănicioiu este unul dintre parlamentarii fantomatici din noua legislatură, atât la lucrările plenului, cât și la cele ale comisiilor de specialitate din care face parte. La rândul său, și fostul premier se înființează la Camera Deputaților doar atunci când are vreo luptă de dus cu Liviu Dragnea.

  Răsplătiți pentru „grevă“ de Camera Deputaților

  În toată această perioadă de silentio stampa ca parlamentari, atât Victor Ponta, cât și Nicolae Bănicioiu au fost remunerați la fel ca toți ceilalți senatori și deputați. Spre deosebire de „greva“ pe care au făcut-o în această legislatură, în mandatele de deputat pe care Ponta și Bănicioiu le-au deținut în trecut, activitatea lor a fost una obișnuită. Fostul premier Victor Ponta a avut, în mandatul 2004-2008, 27 de inițiative legislative, din care șase au devenit legi, în mandatul 2008-2012, alte 24, din care cinci au devenit lege, iar în mandatul 2012-2016, încă cinci, din care patru au devenit legi. Nicolae Bănicioiu a avut, în mandatul 2004-2008, 10 inițiative legislative, din care una a devenit lege, iar în mandatul 2008-2012, alte 30, din care doar una a devenit lege. Deși a fost și ministru, în mandatul 2012-2016, Bănicioiu a propus 9 inițiative legislative, din care tot doar una a fost promulgată.

  Patru miniștri l-au bătut pe Ponta

  Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu au avut șase, respectiv o luare de cuvânt. Restul parlamentarilor au depus cel puțin două inițiative legislative, unii chiar și câte 50 de astfel de proiecte. Deputatul independent, Daniel Constantin, prieten și coleg al celor doi, a lucrat la două proiecte de lege, la fel ca și liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian. În schimb, deputatul PSD considerat de mare parte din partid un adevărat „paria“, Liviu Pleșoianu, a depus, până în prezent, nouă inițiative legislative, dintre care două au devenit legi.

  Spre deosebire de „rețeta“ brevetată de Ponta când era premier, cum că miniștrii nu au timp și de inițiat legi, o parte din membrii Guvernului în funcție au avut inițiative legislative. Premierul Mihai Tudose a depus, ca deputat, patru astfel de inițiative, din care una a intrat în vigoare. Șefa Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a inițiat patru proiecte legislative, din care două își produc deja efectele. Ministrul Educației, Liviu Pop, a depus nu mai puțin de 30 de proiecte de acte normative, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, a inițiat, ca senator, opt proiecte de lege.

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

  Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

  Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

  TOPUL DE AZI

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisement -