sâmbătă, 27 februarie, 2021
12.7 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Tulcea Ultimii leproși din România

Ultimii leproși din România

Ultimii leproși din România

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Spitalul din Tichilești, județul Tulcea,  este ultima leprozerie din România. Aici, mai sunt internați 11 pacienţi din care la 3 din ei boala a recidivat și au devenit contagioși.

Tichileşti, un loc uitat de Dumnezeu, este şi casă, şi cimitir pentru ultimii leproşi din România. Odată cu ultimii bătrâni se va stârpi şi boala care a băgat în sperieţi o Europă întreagă: lepra, care a lăsat mii de făpturi mutilate şi tot atâtea suflete ciuntite.

Cimitirul ultimilor leproşi

Singura leprozerie din România este ascunsă între dealurile cu păduri de tei şi salcâm din Isaccea, la o distanţă de 1,5 km faţă de drumul european Tulcea-Isaccea-Măcin-Brăila-Galaţi. Pacienții sunt descendenții bolnavilor din colonia de la Tichilești. Nu toți descendenții au contractat boala, unii dintre ei au plecat de aici și duc o viață normală.

Spitalul din Tichileşti
Spitalul din Tichileşti

Dr. Vasiliu, directorul spitalului Tichilești, ne-a explicat că lepra poate stagna ani de zile permițând pacienților o viață normală în situația dată, dar se poate întâmpla ca boala să recidiveze.

Ultimul pacient a fost internat în urmă cu 20 de ani dar nefiind de fapt un caz nou, acesta fiind deja bolnav de mulți ani și care a și decedat între timp.

Una dintre casele ultimilor leproşi, trecuţi la cele sfinte, s-a prăbuşit

Doctorul Vasiliu a transformat în ultimii ani pavilionul central al spitalului în cămin de bătrâni și intenționează să înființeze o unitate de îngrijiri paleative pentru bolnavii în faze terminale.

Chiar dacă lepra a fost eliminată global în anul 2000 (cu doar un caz de îmbolnăvire la 10.000 de persoane), conform informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în lume au fost 213.899 de noi cazuri în 2014, 94% dintre pacienți provenind din 13 țări: Bangladesh, Brazilia, Republica Democrată Congo, Ethiopia, India, Indonesia, Madagascar, Myanmar, Nepal, Nigeria, Philippines, Sri Lanka și Tanzania. India, Brazilia și Indonezia fiind țările din care provin 81% din bolnavii de lepră.

Leproși Tichilești
Ultimii leproși din România

BBC a publicat în urmă cu 5 ani un reportaj din Tichilești despre care susține că aici ar fi ultima leprozerie din Europa, lucru infirmat de Dr. Vasiliu care spune că astfel de colonii ar mai exista în Portugalia, Spania, Grecia și Turcia.

Despre lepră

Lepra este o boală cronică provocată de un bacil care se dezvoltă extrem de lent, numit științific Mycobacterium leprae și are 8 forme.

Incubația bolii durează mult, circa 5 ani iar până la apariția simptomelor pot trece și 20 de ani.

Medicina nu a reușit să descopere mecanica acestei boli, de ce și cum apare, se bănuiește numai căi factorii favorizanți ar fi, malnutriția, lipsa igienei și sistemul imunitar scăzut. Destul de recent s-a descoperit că oamenii pot contracta boala intrând în contact cu tatu-ul, un animal care trăiește exclusiv în cele două Americi.

OMS spune că boala este curabilă iar tratamentul aplicat în stadiile incipiente previne apariția dizabilităților.

Recent, în Japonia, Curtea Supremă și-a cerut scuze foștilor pacienți pentru că procesele în care aceștia au fost implicați s-au ținut în săli de judecată aflate în afara standardelor, din cauza temerilor nefondate de împrăștiere a bolii, acestă practică fiind ilegală.

Primele leprozerii din România au fost înființate în Ardeal, bolnavii ajungând la noi în țară dinspre Europa în jurul anului 1545. O altă zonă prin care această boală pătrundea în țară a fost cea sudică, adusă de marinari sau de militarii turci. Cea mai veche dovadă a bolii a fost descoperită pe schelete găsite în siturile arheologice din Balathal, India, și Harapa, Pakista. Se pare că cea mai veche referire consemnată la această boală a fost făcută de Hipocrate în jurul anului 460 Î.C.

Pentru batrâna Europă lepra ar putea constitui o nouă amenințate, dat fiind că în valul de migranți se numără și oameni care provin din principalele focare ale leprei.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -