duminică, 28 februarie, 2021
8.4 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri Imaginea care a șocat Europa. Cel mai mare „fake” al Revoluţiei Române,...

Imaginea care a șocat Europa. Cel mai mare „fake” al Revoluţiei Române, despre care la facultățile de jurnalism din Franța se vorbește ca despre cea mai mare manipulare mediatică a secolului XX

Imaginea care a șocat Europa. Cel mai mare „fake” al Revoluţiei Române, despre care la facultățile de jurnalism din Franța se vorbește ca despre cea mai mare manipulare mediatică a secolului XX

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Cea mai mare minciună servită Occidentului. Cea din cauza căreia s-a ajuns ca atunci când la facultățile de jurnalism din Franța se vorbește despre evenimentele din 89 din România, referirea să nu se facă la prima revoluție transmisă în direct, ci la cea mai mare manipulare mediatică a secolului XX.

Imaginile Revoluției din 89 au făcut înconjurul lumii. Câteva dintre ele sunt ale clujeanului Răzvan Rotta. Ele surprind represiunea de la Cluj și ultimele clipe ale unui erou care și-a dezvelit pieptul în fața soldaților, înainte de a primi glontele ucigaș. Sunt imagini reale, surprinse cu teamă de autorul lor. Teamă, după cum a mărturisit chiar autorul lor, nu atât față de Securitate ori soldați, cât față de manifestanții care l-ar fi putut confunda cu un colaborator ori chiar cu un securist. Aceste instantanee sunt cele care povestesc despre realitatea Revoluției și despre oamenii care au murit pentru victoria ei.

„Groapa comună” de la Timișoara
„Groapa comună” de la Timișoara

Mai există, însă, și alte fotografii șoc ale evenimentelor din 89. Cele legate de groapa comună de la Timișoara. Una dintre ele (foto) am revăzut-o într-un noiembrie, acum câțiva ani, într-o expoziție realizată în Capitală, cu fonduri europene, pentru a marca 20 de ani de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est. E una dintre imaginile care au făcut cel mai mult rău României după 89, care au generat o psihoză generală, națională și europeană, urmată de decredibilizarea Revoluției. Pentru că e o făcătură. Un „fake”. Ulterior aceeași fotografie a fost folosită și în cazul Libanului.

Fotografia cu groapa comună a Securității de la Timișoara folosită și în Liban.

O să fac o scurtă paranteză pentru cititorii mai tineri. În primele zile ale Revoluției, granițele României erau închise. Jurnaliștii străini care relatau despre evenimentele din țara noastră foloseau surse la mâna a doua sau a treia. Informațiile pe care le primeau erau dintre cele mai contradictorii. Astfel, ”din sursă în sursă”, s-a ajuns la acele cifre incredibile care vorbeau despre 60-70.000 de morți.

O mistificare incredibilă

În momentul în care Ceaușescu a fugit, granițele s-au deschis și presa străină a năvălit în România. Se înțelege, o mare parte dintre ei s-au îndreptat către Timișoara. Cei care se pregăteau să preia puterea, legitimându-se pe Revoluție, au regizat atunci una dintre cele mai incredibile mistificări și manipulări din istoria presei moderne din întreaga lume. De la o morgă au fost scoase aproximativ 15 cadavre, legate cu sârmă ghimpată, inclusiv corpul unui bebeluș, le-au dus pe Calea Lipovei și au anunțat presa că s-a făcut o ”descoperire macabră”. Corpurile din groapă comună au fost prezentate ca fiind ale victimelor Securității. Ulterior, pe listele martirilor din Timișoara figurează însă doar șase persoane dintre cele aproximativ 20 (cifra exactă nu a fost stabilită) găsite pe Calea Lipovei. În mințile bolnave ale celor care se ocupau de ”scenariu”, probabil că șase victime li se părea ”prea puțin” pentru ”a impresiona”. Și au supralicitat.

În tensiunea evenimentelor și sub presiunea timpului de trimitere a corespondențelor, jurnaliștii străini au mușcat momeala. Fotografiile sinistre au fost preluate de ziare și televiziuni de prestigiu. În Franța, care atunci celebra 200 de ani de la Revoluția din 1789, diversiunea a avut un impact imens. Televiziunile au consacrat ore întregi evenimentelor din România și au preluat ”în direct” luptele de stradă din București, care au continuat până pe 28 decembrie.

Pe străzile Parisului taximetrele purtau steaguri ale României, cu stema comunistă decupată. Mai mult, se înființase o divizie specială a ”Legiunii”, în care sute de tineri se înrolau pentru a veni în România să lupte împotriva ”teroriștilor” lui Ceaușescu.

Cei 60.000 de morți erau, în fapt, ”doar” ceva mai mulți de 1.000

Apoi, încet, încet, lucrurile s-au liniștit. S-a aflat că cei 60.000 de morți erau, de fapt, ”doar” ceva mai mulți de 1.000. Și s-a aflat și adevărul despre groapa comună de la Timișoara, cea care a avut o contribuție esențială la declanșarea și transformarea în show mediatic a Revoluției române. Jurnaliștii străini, în special cei francezi, au trebuit să suporte umilința călcării în picioare a profesionalismului lor. Reacția lor (firească până la urmă)? S-au transformat în principalii detractori ai evenimentelor din 89. Istoria unei revoluții transmise în direct s-a transformat în istoria uneia dintre cele mai mari manipulări mediatice a secolului XX.

A urmat deconstrucția. S-au realizat documentare și analize. În decembrie, în cafeneaua clujeană ”Zorki” a fost prezentat un astfel de film, bazat pe mărturiile corespondenților francezi din 89. Concluziile lor au fost preluate de opinia publică occidentală încă din 90. Revoluția română a fost o făcătură. O manipulare. Din eroi, românii au ajuns să fie priviți ca niște impostori. Cei 1.104 morți (aceasta e cifra oficială a morților la Revoluție) și cei peste 3.300 de răniți erau ”prea puțini” (deși cifra e imensă) după ce, inițial, fuseseră ”livrate” acele date absurde, care vorbeau de 60.000 de victime.

Mai mult, imaginile reale, cele are eroilor autentici, au pălit în față mistificării de la ”groapa comună” din Timișoara. Nu erau la fel de ”frumoase” sau ”sugestive”, precum făcătura. Și, după ce s-a aflat adevărul despre imaginile de la Timișoara, și celelalte fotografii au început să fie privite cu circumspecție. După 20 de ani, continuăm să tragem ponoasele acelei mistificări. Și nu ne-am vindecat. Mințim mai departe, prezentând imaginile ”frumoase” și mirându-ne apoi că nu suntem crezuți, că realitatea eroilor și a Revoluției din 89 e pusă sub semnul întrebării. 

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.