duminică, 7 martie, 2021
7.1 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri EXCLUSIV! „Martirii” unei minciuni mari cât secolul. Zece ziariști străini, împușcați în...

EXCLUSIV! „Martirii” unei minciuni mari cât secolul. Zece ziariști străini, împușcați în „Revoluția română” şi nerevendicați de nimeni

EXCLUSIV! „Martirii” unei minciuni mari cât secolul. Zece ziariști străini, împușcați în „Revoluția română” şi nerevendicați de nimeni

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

„Revoluția română” își păstrează încă secretele. Cel puțin oficial. În schimb, „teroriștii lui Ceaușescu” au devenit „teroriștii lui Iliescu” şi, mai nou, Iliescu şi mulți ca el sunt învinuiți, la modul cel mai serios cu putință, de… terorism şi instigare la acte de terorism. Ba chiar sunt „eroii” unui dosar despre care nimeni nu știe cum se va încheia. Iar noi, ceilalți, cei care am tremurat în stradă în acele zile de decembrie, cu ce ne-am ales? Ne tot întrebăm, de 28 de ani încoace: „Cine a tras în noi, după 22?”. Evident, noi!

Vă prezentăm astăzi, în exclusivitate, lista cu 10 ziariști din SUA, Marea Britanie, Franța, Italia şi Iugoslavia, împușcați, în „Revoluția română” din decembrie 1989, în România: la Timișoara, Arad, București şi în alte localități. Parchetul a descoperit autorii, s-au făcut comisii rogatorii, dar, până în prezent, nimeni nu a „revendicat” victimele. Ce se ascunde în spatele acestei tăceri? Este şi acesta un semn al marii manipulări, care, zilele acestea, a împlinit 18 ani? Istoria va răspunde la un moment da la această întrebare. Sau poate nu va răspunde niciodată.

Cei 10 morți în „Revoluția Română”

John Joseph Dany Szeus, din Ohyo/SUA – jurnalist, Associated Press (A.P). Împușcat în brațul stâng; Pasquale Modica, Roma/Italia (fotoreporter italian) – împușcat în spate: plagă împuscată în zona hemitorace stâng; John Victor Tagliaboue, New Jwersey, SUA (jurnalist american), împușcat în regiunea lombară; Mihai Jelko, Belgrad/fosta Iugoslavie (jurnalist sârb) – împușcat, nu se știe dacă mortal sau doar rănit, în torace, plagă toracică; Jaques Langevine Paris/Franța (reporter France Prese), împușcat în gamba stângă.

Citește și: Imaginea care a șocat Europa. Cel mai mare „fake” al Revoluţiei Române, despre care la facultățile de jurnalism din Franța se vorbește ca despre cea mai mare manipulare mediatică a secolului XX

Toți cei șase jurnaliști au fost împuscați, în ziua de 23 decembrie 1989, la Timișoara. La București, pe 23 şi 25 decembrie, au fost împuscați sau au murit în împrejurări ciudate alți doi jurnaliști străini. Unul este celebrul Jean Louis Calderon şi altul, un jurnalist belgian(Danny Huwe) împușcat mortal, pe 25 decembrie, în zona Răzoare. În apropiere de București, la Titu, pe 28 decembrie, a mai murit un jurnalist, englezul Jan Berry. Și la Arad se pare că a murit un jurnalist străin.

În afară de cei 10 mai sus enumerați, este posibil să mai fie şi alți jurnaliști-victime, încă neidentificați, morți în „Revoluția română” din decembrie 1989. Toți acești bravi jurnaliști, morți sau răniți la datorie, au crezut că se află în România în slujba adevărului. Se pare însă, așa cum au demonstrat alți jurnaliști străini, că, în decembrie „89, în România, toți au fost, cu sau fără voia lor, victimele unei megamanipulări. Sau ale unei hiperintoxicări. Așa au numit ei „Revoluția română” drept „o minciună mare cât secolul”.

Cazul Calderon. Jean Louis Calderon

În altele era confundat cu un student plin de curaj şi avânt revoluționar. În noaptea de 23 decembrie 1989, cameramanul Jean Louis Calderon se afla în Piața Palatului. Pentru că se trăgea din toate părțile, jurnalistul francez s-a adăpostit, împreună cu alţi tineri, în spatele unui tanc. Deodată, dinspre CC a apărut brusc un ARO asupra căruia s-a tras, crezând că este plin cu teroriști. ARO a intrat brusc în tanc, iar tancul, cu spatele, a trecut cu șenilele peste mai mulți tineri, printre care se afla şi Calderon.

Citește și: „Dosarul Revoluției”. Parchetul Militar confirmă că „Revoluția” din decembrie 1989 a fost o cacealma regizată de Iliescu și compania

Există şi varianta că jurnalistul francez ar fi fost mai întâi împușcat. Poate chiar din spate, din cauze şi în împrejurări încă obscure. Bine-cunoscuta realizatoare de televiziune Mihaela Rădulescu este şi acum marcată că, în 1990, a apărut pe coperta revistei „Paris Match” lângă sicriul lui Jean Luis Calderon, cel care îi devenise şi prieten în CC.

Acolo unde Mihaela (pe atunci blondă) l-a cunoscut şi pe Dan Iosif, căruia ulterior i-a devenit șefă de cabinet. Ca un făcut, acel ciudat ARO care a ars în întregime era trimis de Dan Iosif la Casa Scânteii, pentru a fi tipărite niște enigmatice „manifeste revoluționare„. Ca şi multe altele, şi acesta poate fi considerat unul dintre misterele Revoluției pe care Dan Iosif, de curând decedat, le-a dus cu el în mormânt. Pentru totdeauna.

Cazul celor șase jurnaliști împuscați la Timișoara

Despre cei șase jurnaliști împuscați la Timișoara mai sus enumerați, împuscați toți în ziua de 3 decembrie 1989, nu s-a vorbit aproape deloc până în prezent. Ba chiar deloc. Astfel, se poate spune că dezvăluim în premieră absolută lista celor șase jurnaliști şi a împrejurărilor în care aceștia au căzut victime. Ba, mai mult, tot în premieră absolută, am aflat un lucru aproape incredibil.

Și anume că, în cei 18 ani care au trecut de atunci, procurorii români i-au identificat pe autori şi toate împrejurările în care s-a tras în cei 10 jurnaliști mai sus-amintiți. S-au făcut şi comisii rogatorii în țările de origine ale victimelor, în vederea identificării acestora şi/sau a familiilor acestora pentru a se stabili pretențiile, încheia dosarele şi trimiterea în judecată a făptașilor şi a celor care au dat comanda. Nimeni nu a dat curs demersurilor procurorilor români. Chiar nimeni nu revendică aceste victime?

Cazul Berry. Misterele AN-ului doborât la Titu

Pe 28 decembrie 1989 murea într-o catastrofă aviatică foarte controversată şi jurnalistul englez Jan Berry. Avionul în care se îmbarcase spre Iugoslavia, un AN condus de un pilot performant, a fost lovit de o rachetă sol-aer, deasupra localității Vișina (lângă Titu). S-au spus câte şi mai câte despre torpilarea avionului şi despre moartea jurnalistului englez.

Ba că în avion erau documente secrete. Ba că jurnalistul britanic deținea filme cu „teroriștii libieni” îmbarcați pe Aeroportul Otopeni pe 23 decembrie. Ba că avionul ar fi fost ținta unor rachete scăpate de sub control sau trase haotic în ținte care nu existau, dar apărea din senin pe radare. Oficial, un lucru este sigur: în acele zile, era consemn să nu zboare nimeni. Restul se află în dosarul de la Parchet, încă neajuns în instanţă. Pentru că nici pe Jan Berry nu-l revendică nimeni.

Minciuni, minciuni mass-media, minciuni „mari cât secolul”

Mediamesoges: minciuni mass-media. Este titlul unei lucrări care a apărut în 1990 la Bruxelles şi care face referire la o așa-zisă megamanipulare a mediei internaționale în legătură cu evenimentele din decembrie 1989, din România. Jurnalistul Gerald de Selys, de la Radioteleviziunea belgiană preciza în legătură cu această provocatoare temă că i-a venit ideea „după scandaloasa mistificare a măcelului de la Timișoara„.

Concluzia jurnalistului belgian era că „minciunile despre „revoluția” din orașul de pe Bega”, în decembrie ’89, constituie „o manipulare fără precedent în istoria presei”, iar „impostura” de atunci „nu a fost demontată decât în mica măsură”, ziarele şi televiziunile din lumea întreagă necerându-şi scuze faţă de opinia publică pentru manipulare. Tot în 1990, la Paris, a fost publicată celebra carte a lui Michel Castex: „Un mesonge gros comme le siecle. Roumanie, histoire d’une manipulation”(O minciună mare cât veacul. România, istoria unei manipulări).

Autorul a condus echipa de jurnaliști ai agenției France Prese (AFP), care a analizat la fața locului evenimentele din decembrie 1989. Din România şi din întregul fost lagăr comunist. Jurnalistul francez a ajuns la concluzia că a fost vorba despre „o intoxicare remarcabilă, fără precedent, în care s-a lăsat prinsă media internațională„. Într-adevăr, în decembrie 1989, presa internațională, „cu toți porii deschiși„, a funcționat, se pare, ca o imensă „rețea capilară” în care informații greu de ținut sub control au circulat haotic.

Era rezultatul unei manipulări voite? Cine şi în ce scop a lansat, încă din 17 decembrie, cifra de 60.000 de morți înregistrați în România, cifră invocată şi în „procesul de la Târgoviște„? Tăvălugul manipulării în avalanșă abia fusese declanșat. Chiar dacă, după 25 decembrie, ca la un semn, avalanșa s-a oprit, miracolul românesc de la București şi Timișoara s-a transformat într-o megaminciună. O minciună mare cât un veac. O minciună care a ajuns la majorat.

„Revoluția română”, la majorat

„O minciună mare cât secolul” au spus jurnaliștii francezi şi belgieni la începutul lui ’90, despre „revoluția română”. Au avut dreptate? Într-o bună parte, da. Mai ales în cazul în care ne referim la așa-zisele „gropi comune” de la Timișoara sau la cifrele apocaliptice ale morților şi răniților. Dar mai ales la sutele de „teroriști” care „trăgeau din toate pozițiile„.

Evident că enigma „revoluției” nu a fost nici până în prezent rezolvată. Cel puțin oficial. În schimb, „teroriștii lui Ceaușescu” au devenit „teroriștii lui Iliescu” şi, mai nou, Iliescu şi mulți ca el sunt învinuiți, la modul cel mai serios cu putință, de… terorism şi instigare la acte de terorism. Ba chiar sunt „eroii” unui dosar despre care nimeni nu știe cum se va încheia. Iar noi, ceilalți, cei care am tremurat în stradă în acele zile de decembrie, cu ce ne-am ales? Ne tot întrebăm, de 28 de ani încoace: „Cine a tras în noi, după 22?”. Evident, noi!

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...