luni, 8 martie, 2021
2.3 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI Sănătate Depresia şi violența de sărbători

Depresia şi violența de sărbători

Depresia şi violența de sărbători

NEWS

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Depresia şi violența sunt nelipsite în preajma Sărbătorilor de Crăciun. Lipsa banilor, alcoolul în exces, grija zilei de mâine, dar mai ales singurătatea, sunt câteva dintre motivele pentru care serviciile de urgenţă se aglomerează cu pacienţi, în special persoane trecute de 50 de ani, care au încercat să-şi ia viaţa, scrie „Adevărul”.   

Nici adolescenţii nu fac excepţie, mărturiseşte medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. „Din fericire nu sunt foarte mulţi”, a explicat urgentistul, precizând că situaţia s-a agravat în ultimii ani. „În perioada Sărbătorilor, depresia şi violența devin cauza mai multor tentative de suicid. Persoanele singure nu le primesc cu prea multă bucurie. Am observat şi o creştere a cazurilor de depresie. Sunt agitaţi, nu pot dormi, au depresie şi ajung la tentative de suicid”, a declarat Alis Grasu pentru „Adevărul”.   

Rata depresiei, de 10 ori mai mare de Crăciun  

Concret, în perioada premergătoare Crăciunului dar şi de Anul Nou, rata depresiei este de 10 ori mai mare la români. „Oamenii care se simt singuri mai ales în perioada aceasta a anului, când alţii sunt preocupaţi de sine şi de familie, de petreceri şi cumpărături, trec prin stări de deprimare care se accentuează”, susţine şi psihologul Mihai Copăceanu.   

Potrivit acestuia, categoriile cele mai expuse sunt, pe lângă vârstnici şi adolescenţi, persoanele fără parteneri, divorţate, cei cu afecţiuni medicale şi femeile. Acestea din urmă sunt mai afectate de depresie decât bărbaţii, şi din raţiuni hormonale. „În rândul adolescenţilor depresia este precipitată de factori care ţin de sociabilitate”, a completat psihologul.  

Consumul ridicat de alcool şi violenţa domestică la final de an   

Factorii de mediu şi cei socio-economici influenţează şi ei în egală măsură, avertizează specialiştii. „Faptul că ziua este mai mică, că temperaturile sunt mult mai scăzute, că nu suntem la fel de activi are o influenţă asupra noastră. Mediul ne influenţează. Rămâne în sarcina noastră să fim atenţi la aceste semne, la persoanele care nu mănâncă echilibrat, abuzează de alcool, refuză să iasă în public, au stări de plâns, se simt fără speranţă, neajutorate, triste şi acuză stări de disconfort, nemulţumiri, eşec”, atrage atenţia Mihai Copăceanu.  

În ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, acesta nu doar că îi aruncă pe români în depresie, ci îi transformă în persoane violente. Statistic vorbind, violenţa, inclusiv cea domestică, ating cote alarmante pe final de an. Mai exact, 55% din actele de violenţă ce se petrec în preajma Crăciunului şi a Anului Nou au avut la bază un consum ridicat de alcool.   

„Se întâmplă aşa pentru că oamenii îşi fac tot felul de planuri şi de speranţe şi la sfârşitul anului îşi dau seama de multe ori că n-au reuşit. O altă problemă e faptul că ambianţa sărbătorilor e idealizată şi atunci, prin contrast cu ceea ce văd la televizor, mulţi ajung să fie deprimaţi”, a explicat şi Mircea Kivu, sociolog.

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...