luni, 1 martie, 2021
8.1 C
Buzău

Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Constanţa, achitat de Curtea de Apel Constanţa

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Constanța Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Constanţa, achitat de Curtea...

Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Constanţa, achitat de Curtea de Apel Constanţa

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!
Fostul director al Muzeului de Istorie Constanţa, Constantin Chera, a fost achitat joi, de Curtea de Apel Constanţa, după ce prima instanţă îl condamnase la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, aceeaşi decizie de achitare fiind luată şi în cazul fostului director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa Virgil Lungu, judecat în acelaşi dosar. Decizia instanţei este definitivă.

Curtea de Apel Constanţa a decis să respingă joi, apelul formulat de DNA Constanţa împotriva deciziei Tribunalului Constanţa din aprilie 2016, prin care Constantin Chera a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar Virgil Lungu a primit o condamnare de un an şi jumătate cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată, instanţa admiţând apelurile formulate de cei doi.

Curtea de Apel a decis achitarea lui Constantin Chera şi Virgil Lungu, înlăturând şi obligarea celor doi la plata a câte trei mii de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanţa de fond. De asemenea, magistraţii au decis obligarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa la plata sumei de şase mii de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat la instanţa de fond.

Constantin Chera şi Virgil Lungu au fost trimişi în judecată, în noiembrie 2013, de către procurorii DNA

Anchetatorii au stabilit că, în luna noiembrie 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Constantin Chera a refuzat, în mod nejustificat, încheierea unui contract care avea ca obiect supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, direct cu beneficiarul acestor servicii, împrejurare care ar fi produs un prejudiciu patrimoniului muzeului de 4.406.056,11 lei.

Constantin Chera a permis ca o altă persoană juridică, respectiv SC Deprom SRL, să se interpună şi să încheie contractul. În acest mod, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii comerciale menţionate, primind, în cadrul acestor relaţii contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate.

Virgil Lungu, în calitate de şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuții de control, atât sub aspectul activităţii prestate în domeniul arheologiei, cât şi sub aspectul încasării şi virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie.

De asemenea, în perioada 8 iunie 2010 – 9 decembrie 2011, Virgil Lungu a emis 14 certificate de descărcare de sarcină arheologică, în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp, mai spun procurorii.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ