miercuri, 3 martie, 2021
4.8 C
Buzău

Cuvânt înainte. De ce EXPRESS SUD-EST, ziarul online pe care îl lansăm acum pe supraaglomerata şi totuși monotona piață a ziarelor online românești?

EXPRESS SUD-EST EDITORIAL Cuvânt înainte. De ce EXPRESS SUD-EST, ziarul online pe care îl lansăm acum...

Cuvânt înainte. De ce EXPRESS SUD-EST, ziarul online pe care îl lansăm acum pe supraaglomerata şi totuși monotona piață a ziarelor online românești?

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Există întrebări la care cei interesați cu adevărat de soarta acestei țări, implicați sincer în devenirea ei, nu așteaptă răspuns. Printre ele şi de ce EXPRESS SUD-EST, ziarul online pe care îl lansăm acum pe supraaglomerata şi totuși monotona piață a ziarelor online românești?

Așadar, de ce EXPRESS SUD-EST? Suntem, firește, conștienți că trăim într-un spațiu geografic şi istoric aflat sub zodia începuturilor. Mereu şi mereu o luăm de la capăt. De dimineață până seara elaborăm și modificăm legi pe care, de altfel, prea puțini le respectă. Nu consolidăm, nu cercetăm experiența țărilor spre care tindem, ci schimbăm. Joc de dragul jocului, proiecte extraordinare care, din păcate, mor imediat după ce au fost anunțate, acesta pare să fie sportul preferat al celor ce răspund de destinele noastre.

Citește și: Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce se poate câștiga din decăderea PSD

Nimic nu le este mai străin politicienilor noștri, mai necunoscut decât realitatea. Nu are importanță ce se petrece în lume, ce ar trebui neapărat reținut sau învățat din experiența atâtor națiuni în economie, politică, administrație, cultură etc., firescul despre care vorbim neîncetat, le „acceptăm” doar dacă ni se impun din afară şi abia când nu mai există nici o cale pentru a-l evita.

În ceea ce ne privește, nu începem, ci vrem să construim cu migală, o asociație care cu bani incredibil de puțini, să dovedească, atât lumii, cât şi nouă înșine, că avem o cultură şi o civilizație care nu merită să fie ignorate, că tinerii noștri pot fi la fel de buni ca înaintașii lor întru cultură.

Încercam, de asemenea, să continuăm un ziar tipărit – EXPRESS SUD-EST – căreia, cu metode dintre cele mai balcanice cu putință, nu i s-a dat șansa să existe şi să-şi facă loc pe piața publicațiilor. Cu toate acestea, nu o relansăm împotriva celor ce nu i-au dat dreptul la existență, ci din convingerea că o astfel de publicație este absolut necesară.

Citește și: Caragiale e un biet copil: Bugetul s-a revizuit, dar nu s-a schimbat nimic! Ori despre cum nu ne mai miră nimic atâta timp cât PARLAMENTUL ROMÂNIEI este la discreția unui CONDAMNAT PENAL

Dorim să reluăm dialogul cu numeroșii noștri prieteni şi colaboratori din ţară, cu românii aflați în avanposturile cunoașterii, care își iubesc țara chiar şi atunci când aceasta le refuză iubirea, cu ei, dar şi cu cititorii obișnuiți pe care destinul i-a trimis pe cele mai obscure meridiane ale ignoranței. Ne-au fost alături în triștii şi derutanții ani post-decembriști, ne vom strădui în continuare să existăm şi să-i convingem că România are şi o altă față, diferită de cea pe care o arată diletanții şi nechemații, atât de numeroși, ce răspândesc în jur intoleranța şi ura şi care cred că au contract cu veșnicia.

EXPRESS SUD-EST va fi o publicație deschisă oricărui dialog care se va purta în limitele decenței şi ale bunului-simț, la antipodul clanurilor, al mentalității tribale încetățenite, din păcate, pretutindeni, în toate mediile, nu numai în marea lume a jurnalisticii. Nu putem trece cu vederea faptul că adevăratele elite nu sunt încă pe locurile potrivite, așa încât, în această epocă a supleanților, a celor recrutați de pe ecranele televizoarelor, în spațiul  nostru  geografic şi spiritual au găsit teren fertil subcultura, kitsch-ul, prostul gust, falsele modele, pupincurismul și siliconarea adevărului în alte părți demult eșuate.

Citește și: ZODIA FEMEII ORI DESPRE EA, FEMEIA PE CARE O IUBEȘTI CHIAR ȘI ATUNCI CÂND TE-AI BLESTEMAT SĂ N-O IUBEȘTI

Iar în condițiile în care statul nu reușește sau nu dorește să sprijine cum s-ar cuveni cultura, învățământul şi sănătatea, viitorul comunității noastre nu este generator de mare optimism, motiv pentru care nu vom putea face abstracție de politică.

Legile şi statutele fostului ziar tipărit, EXPRESS SUD-EST, se deziceau de politică şi noi am avut candoarea să le aplicăm în litera şi spiritul lor. Nu ne-am înregimentat niciodată în vreun partid, dar am înţeles să respectăm instituțiile şi autoritățile statului liber alese, drept pentru care, neprietenii sau aflătorii în treabă ne-au trecut fie într-o tabără, fie în alta, tocmai pentru că ei înșiși nu concepeau să existe fără stăpân. Erai democrat etc., etc., doar dacă solfegiai partitura ce li s-a dat şi lor.

Citește și: Kovesi este ca şi calificată pentru funcția de Procuror European, împotriva voinței şi presiunilor PSD-ALDE. Ce au înțeles românii din recentele evenimente

La fel sunt şi azi şi, exact ca atunci, nu suportă să știe că nu toți le seamănă, că nu toți au aceeași grupă sanguină. Într-o ţară condusă după odele pupincuriștilor de ocazie, talkshow- uri şi sondaje, unde există mai mulți inventatori de roți decât rotari, vom încerca să rămânem noi înșine. 

Politica noastră va fi cea a bunului simț, a respectului pentru valoare, dialog, informație exactă şi cultură. Nu știu dacă vom reuși să schimbăm ceva, dar vom spune exact ce credem, ca şi cum numai de noi ar depinde adevărul, dreptatea şi demnitatea, din nefericire mereu ignorate. Firește, nu am uitat o clipă concluzia la care ajunsese marele biograf al românilor, I. L. Caragiale: Suntem cum suntem şi teamă mi-e că tot așa vom rămâne. Personajele lui, ceva mai degradate, le întâlnim pretutindeni, pe orice palier al vieții sociale.

Dar cu toate acestea, credem în viitorul jurnalisticii românești. Altfel nici nu am încerca să ducem mai departe şi să punem în centrul preocupărilor noastre cele câteva idei care merită orice sacrificiu. Dacă nu vom reuși, vom intra în firesc, adică în zodia sub care ne-a așezat, pentru nu știu ce păcate, istoria…

Nu vrem să încheiem înainte de a mulțumi tuturor celor ce ne-au sprijinit, dar şi numeroșilor noștri neprieteni care, prin alergia lor la medicamentul numit informație reală, concretă, ne-au îndemnat efectiv să ducem la capăt acest proiect jurnalistic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...